Week 41: Stikstof (2/3)

11 oktober 2019

Vorige week schreven we al even over stikstof. We gaan hier nog even over door, …. de impact is zo groot op de agrarische sector dat we hier niet zomaar aan voorbij kunnen gaan:

De opgeworpen ondergrens, stikstofnorm, die is bedacht. In NL is deze NUL KOMMA NUL VIJF, ter vergelijking met Duitsland, waar deze 70 mol per hectare per jaar is. Waarom dit verschil in ondergrens? Omdat ‘men’ in Den Haag heeft bedacht (of zich laat aanleunen) dat alleen dan de plantjes op de schrale natuurgronden zich kunnen ontwikkelen (lees: stuifduinen). Iedere hondenbezitter die zijn hond één keer laat poepen zorgt voor een uitstoot van 0,25 mol, en is zeer zwaar in overtreding! Een troep ganzen of zwanen dat neerstrijkt in den landen, geeft helemaal een enorme stikstofoverschrijding.

Uiteindelijk draait deze hele stikstofdiscussie om de kwaliteit van onze Natura2000 gebieden! Den-Haag heeft deze gebieden bedacht, ingekleurd en wil de biodiversiteit hier vasthouden of verbeteren. Dit heeft niets met schadelijkheid voor milieu te maken! Het is de mens die dit wil doordrukken. De natuur zoekt namelijk zijn eigen weg, en is door de eeuwen heen heel goed in staat geweest zijn eigen herstel in te zetten! Politiek Den Haag kiest dus voor biodiversiteit van natuur boven economische groei, boven woningbouw en boven de wereldbefaamde Nederlandse agrarische sector

Meer nieuws

Week 27: De toppers van de werkvloer

De oogst van de voorjaarsbloeiers wordt binnengehaald, maar moet ook verwerkt worden. Veel werk gebeurd inmiddels machinaal, maar een groot deel blijft ook mensen werk. Werk waarbij wij geholpen worden…

Lees verder »

Week 26: Hakselen-Rooien-Spoelen

Het oogsten is van start. Na de krokussen zijn nu de tulpen aan de beurt. De eerste stap is het hakselen van het tulpenloof, een belangrijke stap die plaatsvindt vóór…

Lees verder »

Week 25: Nieuwe MH rooimachine

In 2007 stonden de mannen trots op de nieuwe MH rooimachine, van links naar rechts: Jacques, Gijs, Binck Teun en Rob. Inmiddels zijn er vele rooi uren gemaakt met deze…

Lees verder »

Week 24: Voorbereiden op oogst

Deze week stond in het teken van de voorbereidingen op de verwerking van ons oogstproduct: de voorjaarsbloeiers. We trappen af met de krokussen, die als eerste geoogst en verwerkt gaan…

Lees verder »

Week 23: Dutch Lily Days

Afgelopen week stond volledig in het teken van contacten leggen én onderhouden. In een sector waarin de dagelijkse werkzaamheden op het bedrijf vaak alle aandacht opeisen, is het goed om…

Lees verder »

Week 22: Toen,… en nu

In het jaar 2013 heeft G.P. Burger Bloembollen een bedrijfsfilm opgenomen, die te zien Geschiedenis 50 jaar G.P. Burger Bloembollen Mooi om te zien, als we 12 jaar verder zijn,…

Lees verder »

Week 21: Wortelen zaaien

Na een te lange droge periode van droogte, is er deze week eindelijk weer regen gevallen – en daar zijn we erg blij mee! De neerslag was welkom, welkom om…

Lees verder »

Week 20: Bedrijfshulpverlening is een MUST

De jaarlijkse herhalingscursus Bedrijfshulpverlening (BHV) werd afgelopen week gevolgd – en wel in de moderne blended learning vorm. Bedrijfshulpverlening is erop gericht om bij een ongeval of calamiteit direct de juiste…

Lees verder »

Week 19: Schone schuren

De tulpenvelden beginnen langzaam rustiger te ogen: de meeste koppen zijn er inmiddels af, en het nalopen van de tulpen nadert zijn einde. Het was weer een intensieve maar mooie…

Lees verder »

Week 18: Kleurenpracht gekopt

 Het is weer zover: het kopseizoen is begonnen! Wie langs onze velden rijdt, ziet misschien tot verbazing dat de prachtige tulpenbloemen vakkundig worden verwijderd. Maar waarom doen we dat eigenlijk?…

Lees verder »