Week 50: Rooien laatste lelies

20 december 2021

De laatste lelies vanuit het buitengebied zijn inmiddels al gesorteerd, verwerkt en afgeleverd. De allerlaatste bollen worden 'thuis' uit de grond gehaald. En wel 'achter dijk', ofwel aan de Noord-Schinkeldijk in Callantsoog. Altijd weer een fijn moment om te realiseren dat de oogt 'binnenshuis' is. In maart van dit jaar geplant, 6 maanden goed verzorgd, goed op gepast, alle weersinvloeden doorstaan, en nu in december kunnen we ze binnen halen. Nog voor de kerstdagen zullen deze leliebollen gespoeld, gesorteerd en afgeleverd worden.

Wanneer deze leliebol is bestemd voor de 'broei', ofwel voor de consument tot bloem getrokken gaat worden in kassen, zal dit zo'n 3 maanden in beslag nemen. Lees het verhaal van bol tot bloem: https://klaverflowers.com/groeiproces/van-bol-tot-lelie

Nadat de bollen uit de grond zijn gehaald zullen wij deze gronden een periode met rust laten om de bodemstructuur de kans te geven zich te herstellen. Om daarmee een beetje te helpen zal de grond gewoeld worden en ingezaaid met een groenbemester die voor langere periode (> 3 maanden) zal blijven staan.

Meer nieuws

Week 26: Hakselen-Rooien-Spoelen

Het oogsten is van start. Na de krokussen zijn nu de tulpen aan de beurt. De eerste stap is het hakselen van het tulpenloof, een belangrijke stap die plaatsvindt vóór…

Lees verder »

Week 25: Nieuwe MH rooimachine

In 2007 stonden de mannen trots op de nieuwe MH rooimachine, van links naar rechts: Jacques, Gijs, Binck Teun en Rob. Inmiddels zijn er vele rooi uren gemaakt met deze…

Lees verder »

Week 24: Voorbereiden op oogst

Deze week stond in het teken van de voorbereidingen op de verwerking van ons oogstproduct: de voorjaarsbloeiers. We trappen af met de krokussen, die als eerste geoogst en verwerkt gaan…

Lees verder »

Week 23: Dutch Lily Days

Afgelopen week stond volledig in het teken van contacten leggen én onderhouden. In een sector waarin de dagelijkse werkzaamheden op het bedrijf vaak alle aandacht opeisen, is het goed om…

Lees verder »

Week 22: Toen,… en nu

In het jaar 2013 heeft G.P. Burger Bloembollen een bedrijfsfilm opgenomen, die te zien Geschiedenis 50 jaar G.P. Burger Bloembollen Mooi om te zien, als we 12 jaar verder zijn,…

Lees verder »

Week 21: Wortelen zaaien

Na een te lange droge periode van droogte, is er deze week eindelijk weer regen gevallen – en daar zijn we erg blij mee! De neerslag was welkom, welkom om…

Lees verder »

Week 20: Bedrijfshulpverlening is een MUST

De jaarlijkse herhalingscursus Bedrijfshulpverlening (BHV) werd afgelopen week gevolgd – en wel in de moderne blended learning vorm. Bedrijfshulpverlening is erop gericht om bij een ongeval of calamiteit direct de juiste…

Lees verder »

Week 19: Schone schuren

De tulpenvelden beginnen langzaam rustiger te ogen: de meeste koppen zijn er inmiddels af, en het nalopen van de tulpen nadert zijn einde. Het was weer een intensieve maar mooie…

Lees verder »

Week 18: Kleurenpracht gekopt

 Het is weer zover: het kopseizoen is begonnen! Wie langs onze velden rijdt, ziet misschien tot verbazing dat de prachtige tulpenbloemen vakkundig worden verwijderd. Maar waarom doen we dat eigenlijk?…

Lees verder »

Week 17: Kwaliteit door controle

Iedereen heeft kunnen genieten, en kan nog steeds genieten van de uitgestrekte velden met voorjaarsbloeiers. Deze weken is het niet alleen topdrukte met vele bezoekers die genieten van de prachtige…

Lees verder »