Week 28: Onderwater land – inundatie

17 juli 2023

Waarom heeft de bollenkweker een stuk van zijn land onder water laten lopen? Eén van die vragen die wij bijna dagelijks krijgen in de kop van NH waar toeristen op dit moment talrijk zijn.

Het onderwater zetten, ook wel inunderen genoemd gebeurt om de bodem vrij te maken van diverse aaltjessoorten, schimmels en verschillende onkruiden. Deze milieuvriendelijke aanpak vervangt het inzetten van chemische bestrijdingsmiddelen. Het beste resultaat treedt op bij een bodemtemperatuur van 17 C en hoger. De temperatuur en het feit dat de voorjaarsbloeiers als crocussen, tulpen, hyacinten en narcissen nu gerooid zijn, is de reden dat er dit moment geschikt is, en de methode toegepast wordt. De inundatie , die ongeveer 3 maanden duurt, zorgt voor een extra voedselbron voor vogels, omdat het laagje ondiep water waterdieren als muggen en watervlooien aantrekt. Meeuwen, eenden, duiven, veel ganzen, witte en blauwe reigers, en zelfs lepelaars hebben een feestmaal.

Werd er tot een aantal jaren geleden een dijk om het gevlakte perceel geploegd, tegenwoordig zorgt Peter Burger voor een vakkundig gezette rand van herbruikbare polyester schotjes, zodat het water op het perceel blijft. Bijkomend voordeel is dat deze rand minder ruimte inneemt, waardoor dichter op sloot gezet kan worden en er dus een groter oppervlakte 'behandeld' wordt.

Mooie beelden met een drone zijn gemaakt door NH nieuws:  https://www.youtube.com/watch?v=0-MgB3vr-x4

Meer nieuws

Week 17: Kwaliteit door controle

Iedereen heeft kunnen genieten, en kan nog steeds genieten van de uitgestrekte velden met voorjaarsbloeiers. Deze weken is het niet alleen topdrukte met vele bezoekers die genieten van de prachtige…

Lees verder »

Week 16: Wens is vervulling

"een lang gekoesterde droom van mij als hobby fotografe, is toch echt een foto van een bloem met een prachtige vogel als een kwikstaart", was de start van een mail…

Lees verder »

Week 15: Let’s color the world

De Kop van Noord Holland staat volledig in bloei! Met pasen kleuren de velden prachtig en laten zich van hun mooiste kant zien. Naast de bloemenpracht bieden de gewassen ook…

Lees verder »

Week 14: Vorstschade voorkomen

Drukte op de velden, drukte bij het selecteren van de bloeiende bollenvelden, maar ook druk in de weer om vorstschade aan onze jonge gewassen te voorkomen. De grote temperatuurverschillen die…

Lees verder »

Week 13: Bloembollen: Geur-Kleur-Leven

Er bestaat geen ander product met zoveel gevoelswaarde en verbindende waarde als bloembollen. Er bestaat geen ander bloemenland dat zo innovatief en ondernemend is als Nederland. Onze bloembollen zijn diepgeworteld…

Lees verder »

Week 12: Freesia knollen planten

Het mooie rustige en droge weer is uitermate geschikt voor de volgende activiteit op onze to-do lijst: het planten van freesia knollen! Deze geurige en kleurrijke bloemen zijn niet alleen…

Lees verder »

Week 11: op zoek naar nectar

Bloeiende krokus velden kunnen we in de kop van Noord-Holland op dit moment volop waarnemen. Wanneer we in de velden lopen, voor de selectie van de krokussen, zien we veel…

Lees verder »

Week 10: Work in progress, …

Nu de lelieoogst geheel achter ons ligt, is het werk in de schuren afgerond. Het mooie weer, en dus de bloeiperiode van de voorjaarsbloeiers klopt aan de deur, en dus…

Lees verder »

Week 9: Lelie verwerking helemaal afgerond

Jawel, het is helemaal klaar. De verwerking van de leliebollen, van rooien tot verwerken tot eindschoonmaak, het is afgerond. Alle machines die speciaal voor dit proces worden gebruikt staan weer…

Lees verder »

Week 8: ‘Wij van LTO Noord – Jacques Burger’

In de vakkrant van LTO deze week een interview van Jacques Burger bij het wekelijks thema artikel: "Wij van LTO noord" Een van de vragen: Wat zou U doen als…

Lees verder »