Week 4: Waspeen met unieke smaak

29 januari 2024

De bolgewassen die wij telen worden niet jaar achter jaar op dezelfde percelen geteeld. Sterker nog, bijvoorbeeld de geliefde tulpenpracht is slechts 1 x per 4 jaar op hetzelfde perceel terug te zien.
Het wisselen van diverse teelten op percelen noemt men vruchtwisseling → Vruchtwisseling verbetert de bodem.
De geteelde 'vruchten' op het perceel zijn sterk wisselend. Het kan zijn dat er een rustgewas staat, of groenbemester is gezaaid, inundatie wordt toegepast, er granen of groenten op worden geteeld. Het wisselen van teelten levert veel voordelen op. Zo kunnen ziektes en plagen voorkomen worden, blijft de bodem gezonder en wordt de biodiversiteit groter. Bij de juiste opeenvolging van gewassen kan ook leiden tot betere opname-efficiëntie van nutriënten.

Vandaag zijn wij waspeen aan het oogsten. Waspeen van familie Aanhane uit Noordwijkerhout, gespecialiseerd in het jaarrond telen en verwerken van dagverse fijne waspeen.
Het telen doen wij, voor hun op een modern ambachtelijke wijze, waarbij gewerkt wordt volgens traditionele principes.
Al drie generaties lang telen wij ons product op de zandgronden langs de Hollandse kust, die bekend staan om de mooie structuur.
Hierdoor hebben onze worteltjes een unieke smaak. bron: https://www.aanhanewaspeen.nl/

Bij vruchtwisseling worden gewassen die diep wortelen, en daardoor veel impact hebben op de bodem afgewisseld met oppervlakkige gewassen die minder van de bodem vragen (zoals graansoorten). Bodem verbeterende gewassen zoals peulvruchten en klaversoorten binden stikstof in de bodem en verbeteren de structuur van de grond. Deze zogenoemde groenbemesters worden na het groeiseizoen oppervlakkig in de bodem verwerkt om een optimaal resultaat te bereiken. Op deze manier blijven de nutriënten in de bodem beter in balans, waardoor minder (kunst)mest nodig is.

Naast het verbeteren van de grond, helpt het wisselen van gewassen ook in het voorkomen van gewas specifieke ziektes en plagen.
Doordat het een aantal jaren duurt voordat eenzelfde gewas op dezelfde akker staat, zijn gewas specifieke bacteriën of schimmels niet in staat te overleven.
Er zijn hierdoor dus minder bestrijdingsmiddelen nodig en de oogst is over het algemeen groter.

De rustgewassen, zoals peulvruchten of grasklaversoorten, hebben als bijkomend voordeel dat ze aantrekkelijk zijn voor een verscheidenheid aan insecten.
Meer diversiteit aan insecten op het perceel, betekent betere natuurlijke plaagbestrijding, betere bestuiving van gewassen en meer diversiteit aan vogels en andere dieren.

Doordat wij telen op eigen gronden en de ruimte hebben om de roulatie of vruchtwisseling toe te passen, is dit bij ons een vanzelfsprekend 'van huis uit'.

Financieel kan de wisseling ook voordelig zijn. Er kan bespaard worden op bestrijdingsmiddelen en (kunst)mest en over het algemeen is de opbrengst en het aller belangrijkste,
de kwaliteit van het geteelde product hoger bij toepassing van vruchtwisseling.

Kortom: vruchtwisseling levert zowel voordelen op voor de bedrijfsvoering als voor de omgeving,

er kan met minder externe input eenzelfde of een beter resultaat geboekt worden, voor de lange termijn blijven de gezonde gronden behouden.

Meer nieuws

Week 18: Zonnetje doet leliegroei goed

De eerste week van mei worden eindelijk de zonnestralen bij ons landje getoond. Heerlijke temperaturen die ook al boven de 20 graden uitstijgen. Het opkomende gewas van de lelie vind…

Lees verder »

Week 17: nakoppen met scholieren

Deze weken is het meivakantie, en er zijn ook scholieren die dan graag een zakcentje bij verdienen. En wij zijn daar blij mee want dan kunnen de tulpen worden nagekopt.…

Lees verder »

Week 16: Volop essentieel bodemleven

Alles wat we zien groeien of bloeien, kan alleen wanneer er goed bodemleven is. Bodemleven is de essentie van groei. Voor ons als agrariërs echt niets nieuws en daarom zijn…

Lees verder »

Week 15: Zeehond zoekt bloeiende bollenvelden

De bloeiende bollenvelden zijn bewonderingswaardig, dat is over de hele wereld bekend. Maar dat nu ook het dierenrijk op zoek gaat om de bloeiende velden van dichtbij te komen bekijken…

Lees verder »

Week 14: Planten zomerbloeiers

In het buitengebied zijn we deze week begonnen met het planten van de zomerbloeiers, de lelies. Het was even afwachten wanneer de gronden droog genoeg waren om hier met de…

Lees verder »

Week 13: Tulpen koppen – waarom?

Tulpen koppen! Waarom doen de kwekers dat? Waarom worden de mooie bloemen van de tulp eraf gehaald? Deze vragen horen wij de hele dag door, en hiervoor alle begrip. Niets…

Lees verder »

Week 12: Onze bloemen ‘shinen’ op 75e keukenhof

Het mooiste voorjaarspark van de wereld is voor de 75e keer geopend, en wat is deze weer schitterend. Altijd weer spannend als inzender of de bollen mooi tot z'n recht…

Lees verder »

Week 11: Lelie planten

De zomerbloeiers zijn deze periode aan de beurt om geplant te worden. Deze week zijn de lelies aan de beurt. En dat was lekker dichtbij, de lelies staan op de…

Lees verder »

Week 10: Freesia’s planten

Freesia bloemen, die prachtige kleurrijke en heerlijk ruikende zomerbloeiers, worden in deze week gepland. Een bloem die door zijn vele nectar en stuifmeel een mooie bijdrage levert aan de biodiversiteit.…

Lees verder »

Week 9: Ziekzoeken begint

Een groot deel van de werktijd wordt in het voorjaar gebruikt om te 'ziekzoeken'. Jawel er is een werkwoord van gemaakt, want het is veel werk. Veel werk, maar ook…

Lees verder »