
Week 5: Licht vorst – heerlijk!
3 februari 2025Lichte vorst, heerlijk! Maar naast dat het fijn is om een wintergevoel te hebben, is het zeker ook goed voor de agrarische percelen. Vorst is een soort natuurlijke reset, met verschillende effecten op bacteriën, schimmels, biodiversiteit en het algemene bodemleven. Veel bacteriën en schimmels worden minder actief bij temperaturen rond het vriespunt. Vooral gevoelige soorten kunnen afsterven, terwijl koude resistente micro-organismen overleven. Pathogene bacteriën en schimmels, zoals Pythium en Fusarium kunnen deels afnemen door vorst, wat gunstig is voor gewassen in het voorjaar. Tegelijkertijd kunnen nuttige schimmels nu met vorst in rust gaan en later weer actief worden. Sommige insectenlarven en schimmelsporen sterven af door lichte vorst, wat ziektedruk in de lente kan verminderen. Groter bodemleven als regenwormen, springstaarten, andere kleine bodemdieren trekken zich dieper terug in de grond om vorst te vermijden. Dit vermindert tijdelijk hun activiteit, maar beschermt hen tegen de kou.
Vorst kan plantenresten afbreken, wanneer de temperaturen weer stijgen komt hierdoor meer organisch materiaal vrij. Dit voedt micro-organismen en verhoogt de vruchtbaarheid. Bevriezing en ontdooiing zorgen voor een betere bodemstructuur. Water zet uit bij bevriezing, waardoor kluiten breken en de grond luchtiger wordt. Dit verbetert de waterdoorlaatbaarheid en bevordert wortelgroei.
Specifiek voor de bloembollen, de voorjaarsbloeiers hebben deze periode van kou nodig om tot bloei te komen (vernalisatie). Door de kou blijven ze in de winter in rust, om bij stijgende temperaturen het seintje "go" te krijgen. De vorst stimuleert de knopvorming en de bloemontwikkeling in de bol, en zorgt dus tijdens de bloei voor een gelijkmatigere bloei.
Meer nieuws

Week 41: Opbouwen lelie lijn
Ondanks dat er nog vele werkzaamheden buiten plaatsvinden, komt de verwerking van de lelie oogst een stapje dichterbij. De machines die de afgelopen periode zijn gebruikt voor de oogstverwerking van…
Lees verder »
Week 40: Planten en strodekken
De weersomstandigheden zijn alles bepalend in plant- en oogst periodes. Heel stabiel rustig najaar weer is het niet, maar er zijn nog genoeg mogelijkheden om tussen de regen en de…
Lees verder »
Week 39: Rijbewijs B voor Kiet
De planning was strak, 1 dag na zijn 17e verjaardag had Kiet het afrijden voor Rijbewijs B ingepland. In theorie heel leuk bedacht, in de praktijk nog wel even doen.…
Lees verder »
Week 37: Planten narcissen
Wij zijn in de kop van Noord-Holland, waar het grootste aaneengesloten bloembollengebied van Nederland ligt, begonnen met het planten van onze voorjaarsbloeiers: de narcissen. Deze bollen gaan als eerste de…
Lees verder »
Week 35: Gewasbeschermingsmiddelen gebruik
De laatste tijd staat het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen en de lelieteelt in de media volop in de schijnwerpers. Hierdoor krijgen wij van omwonenden en passanten met regelmaat vragen. De meest…
Lees verder »
Week 34: Freesia’s rooien
Een week of 2 eerder dan de normale 'september-freesia-rooimaand', zijn we begonnen met de oogst van de freesia knollen. Deze knollen zijn gedurende het gehele seizoen afgedekt met gaasdoek. Dit…
Lees verder »
Week 33: Geparteerde narcissen planten
De geparteerde narcissen zijn deze week ook gelijk gepland. Deze voorjaarsbloeiers zitten bijna 11 van de 12 maanden in de grond. Ze worden namelijk als eerste in de grond gepland,…
Lees verder »
Week 32: Parteren narcissen
Deze week zijn we gestart met een methode om narcissen te vermeerderen, het parteren. Dat wil zeggen dat we grote narcissenbollen zorgvuldig in meerdere stukjes verdelen, zodat elk stukje zich…
Lees verder »
Week 31: Narcissen opkisten
Na het oogsten en verwerken van de tulpen is de tijd van het oogsten van de narcissen aangebroken. Na een goed groeiseizoen, zijn we gestart met het rooien. Narcissen zijn…
Lees verder »
Week 30: Bollenpellen met hart, hand en machine
Afgelopen week verscheen er een mooi item bij Noordkop Centraal over bollenpellen bij ons op het bedrijf. In de reportage wordt duidelijk hoe bij ons op het bedrijf vakmanschap, traditie,…
Lees verder »