Week 11: op zoek naar nectar

17 maart 2025

Bloeiende krokus velden kunnen we in de kop van Noord-Holland op dit moment volop waarnemen. Wanneer we in de velden lopen, voor de selectie van de krokussen, zien we veel activiteit in het kader van 'op zoek naar nectar'.

Bijen zijn vaak de eerste insecten die op zoek gaan naar nectar zodra de lente begint, vooral als de eerste bloemen zoals krokussen beginnen te bloeien. Doordat het weer goed is, voelt de bij dat hij erop uit moet. Daarnaast staan er vlak bij deze percelen met krokussen, diverse bijenkasten van de lokale imker Regina. https://imkerijregina.nl/  De bloeiende krokussen bieden de bij een van de eerste voedselbronnen van het jaar. De bij vliegt van bloem naar bloem en verzamelt nectar met zijn lange tong. Tegelijkertijd bestuift de bij de bloemen, wat betekent dat ze bijdragen aan de voortplanting van de planten. Terwijl ze nectar halen, komen ze in contact met de stuifmeelkorrels van de bloemen, die ze vervolgens naar andere bloemen dragen, waardoor de bloemen worden bevrucht.

Naast de bijen zagen we ook al dat er vlinders te zien waren. Het is de dagpauwoog (inachis io), een veelvoorkomende en prachtige vlinder. Ook de vlinder is op zoek naar nectar. De vroege bloei van de krokussen biedt een van de eerste voedselbronnen voor vlinders in het voorjaar, nadat ze uit hun winterslaap komen. De bloemen zijn rijk aan nectar, wat essentieel is voor vlinders die hun energie uit deze suikerrijke vloeistof halen. Daarnaast kunnen vlinders ook de bloeiende krokussen gebruiken voor het leggen van eitjes, vooral als ze een geschikte omgeving en planten in de buurt vinden die de larven kunnen voeden. De krokussen staan nog lang op de velden, ze bloeien hier helemaal uit, het lof gaat afsterven, en pas in juni zullen de kleine bloembollen worden geoogst.

 

Meer nieuws

Week 35: Gewasbeschermingsmiddelen gebruik

De laatste tijd staat het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen en de lelieteelt in de media volop in de schijnwerpers. Hierdoor krijgen wij van omwonenden en passanten met regelmaat vragen. De meest…

Lees verder »

Week 34: Freesia’s rooien

Een week of 2 eerder dan de normale 'september-freesia-rooimaand', zijn we begonnen met de oogst van de freesia knollen. Deze knollen zijn gedurende het gehele seizoen afgedekt met gaasdoek. Dit…

Lees verder »

Week 33: Geparteerde narcissen planten

De geparteerde narcissen zijn deze week ook gelijk gepland. Deze voorjaarsbloeiers zitten bijna 11 van de 12 maanden in de grond. Ze worden namelijk als eerste in de grond gepland,…

Lees verder »

Week 32: Parteren narcissen

Deze week zijn we gestart met een methode om narcissen te vermeerderen, het parteren. Dat wil zeggen dat we grote narcissenbollen zorgvuldig in meerdere stukjes verdelen, zodat elk stukje zich…

Lees verder »

Week 31: Narcissen opkisten

Na het oogsten en verwerken van de tulpen is de tijd van het oogsten van de narcissen aangebroken. Na een goed groeiseizoen, zijn we gestart met het rooien. Narcissen zijn…

Lees verder »

Week 30: Bollenpellen met hart, hand en machine

Afgelopen week verscheen er een mooi item bij Noordkop Centraal over bollenpellen bij ons op het bedrijf. In de reportage wordt duidelijk hoe bij ons op het bedrijf vakmanschap, traditie,…

Lees verder »

Week 29: Samen werken – Samen vieren

Achter elke bol die de schuur in komt, en elke gaasbak die de schuur verlaat, staan mensen. Mensen die elke dag hard werken, samenwerken en zich inzetten voor het gezamenlijke…

Lees verder »

Week 29: Duurzaam bodembeheer

Bij ons op het bedrijf wordt 'onderwaterzetten' (inundatie) al tientallen jaren toegepast. Een reductie van chemische middelengebruik om deze natuurlijke manier om wortelonkruiden zoals kweekgras en kiek te bestrijden. Dit…

Lees verder »

Week 28: Nieuw leven

De oogst gaat verder, de percelen worden leger, maar nieuw leven ontdekken we nog weer elke week. Zo is er een meerkoet die op de kop van een duiker een…

Lees verder »

Week 27: De toppers van de werkvloer

De oogst van de voorjaarsbloeiers wordt binnengehaald, maar moet ook verwerkt worden. Veel werk gebeurd inmiddels machinaal, maar een groot deel blijft ook mensen werk. Werk waarbij wij geholpen worden…

Lees verder »