Week 17: Kwaliteit door controle

28 april 2025

Iedereen heeft kunnen genieten, en kan nog steeds genieten van de uitgestrekte velden met voorjaarsbloeiers. Deze weken is het niet alleen topdrukte met vele bezoekers die genieten van de prachtige velden, ook voor de medewerkers van de bloembollenbedrijven is het stevig doorlopen. Dagelijks zijn zij in touw om de bloembollenvelden zorgvuldig te controleren. De controle richt zicht op

Ziekten en afwijkingen – Planten die tekenen van ziektes of afwijkende groei vertonen, worden handmatig verwijderd. Dit voorkomt besmetting en houdt onze partijen gezond.

Soortzuiverheid – Alleen bloemen die 100% voldoen aan de ras-eigenschappen mogen blijven staan. Alles wat daarbuiten valt, wordt met bol en al verwijderd.

Schade controle – Wind, regen, droogte, vorst of dieren kunnen schade aanrichten. Wij houden dit nauwlettend in de gaten om tijdig bij te kunnen sturen.

Kwaliteitsbeoordeling – De BloembollenKeurigsDienst (BKD) keurt ter velde de bloemen om een kwaliteitscertificaat, vereist voor export, te kunnen afgeven.

Voorbereiding op het koppen – Na de eigen controle, en de BKD controle, worden de bloemen gekopt, zodat de energie naar de bloembol gaat,  en niet naar de bloem.

De werknemers lopen gedurende ongeveer zes weken, van vroeg in de ochtend (indien het gewas droog is) tot in de middag, tussen de bedden met bloembollen door. Dit werk vraagt scherp oog, kennis van zaken, veel geduld, en liefde voor de bloembollen. Hun inzet is essentieel voor de kwaliteit van onze bollen én het succes van de komende oogst.

Daarom speciaal even in het 'zonnetje' en een groot compliment voor hun inzet en vakmanschap: Halina, Anna, Iryna, Beata, Marzana, Lucja en Helena.

Meer nieuws

Week 34: Freesia’s rooien

Een week of 2 eerder dan de normale 'september-freesia-rooimaand', zijn we begonnen met de oogst van de freesia knollen. Deze knollen zijn gedurende het gehele seizoen afgedekt met gaasdoek. Dit…

Lees verder »

Week 33: Geparteerde narcissen planten

De geparteerde narcissen zijn deze week ook gelijk gepland. Deze voorjaarsbloeiers zitten bijna 11 van de 12 maanden in de grond. Ze worden namelijk als eerste in de grond gepland,…

Lees verder »

Week 32: Parteren narcissen

Deze week zijn we gestart met een methode om narcissen te vermeerderen, het parteren. Dat wil zeggen dat we grote narcissenbollen zorgvuldig in meerdere stukjes verdelen, zodat elk stukje zich…

Lees verder »

Week 31: Narcissen opkisten

Na het oogsten en verwerken van de tulpen is de tijd van het oogsten van de narcissen aangebroken. Na een goed groeiseizoen, zijn we gestart met het rooien. Narcissen zijn…

Lees verder »

Week 30: Bollenpellen met hart, hand en machine

Afgelopen week verscheen er een mooi item bij Noordkop Centraal over bollenpellen bij ons op het bedrijf. In de reportage wordt duidelijk hoe bij ons op het bedrijf vakmanschap, traditie,…

Lees verder »

Week 29: Samen werken – Samen vieren

Achter elke bol die de schuur in komt, en elke gaasbak die de schuur verlaat, staan mensen. Mensen die elke dag hard werken, samenwerken en zich inzetten voor het gezamenlijke…

Lees verder »

Week 29: Duurzaam bodembeheer

Bij ons op het bedrijf wordt 'onderwaterzetten' (inundatie) al tientallen jaren toegepast. Een reductie van chemische middelengebruik om deze natuurlijke manier om wortelonkruiden zoals kweekgras en kiek te bestrijden. Dit…

Lees verder »

Week 28: Nieuw leven

De oogst gaat verder, de percelen worden leger, maar nieuw leven ontdekken we nog weer elke week. Zo is er een meerkoet die op de kop van een duiker een…

Lees verder »

Week 27: De toppers van de werkvloer

De oogst van de voorjaarsbloeiers wordt binnengehaald, maar moet ook verwerkt worden. Veel werk gebeurd inmiddels machinaal, maar een groot deel blijft ook mensen werk. Werk waarbij wij geholpen worden…

Lees verder »

Week 26: Hakselen-Rooien-Spoelen

Het oogsten is van start. Na de krokussen zijn nu de tulpen aan de beurt. De eerste stap is het hakselen van het tulpenloof, een belangrijke stap die plaatsvindt vóór…

Lees verder »