Week 29: Duurzaam bodembeheer

18 juli 2025

Bij ons op het bedrijf wordt 'onderwaterzetten' (inundatie) al tientallen jaren toegepast. Een reductie van chemische middelengebruik om deze natuurlijke manier om wortelonkruiden zoals kweekgras en kiek te bestrijden. Dit jaar zetten we een extra stap: het toevoegen van natuurlijke eiwitten aan de bodem vóórdat het perceel onder water gezet wordt.

Op diverse percelen zijn de voorjaarsbloeiers inmiddels gerooid, en ligt het land braad. Op de percelen waar inundatie toegepast gaat worden, brengen we een vloeibaar, eiwitrijk materiaal in de bovenste laag van de bodem. Hiervoor gebruiken we reststromen uit de voedingsmiddelenindustrie, waaronder: Wei (bijproduct van kaasproductie), Soja-eiwitconcentraten, vloeibare gistresiduen. Deze eiwitten dienen als voedingsbron voor bodembacteriën. Hierdoor wordt de microbiële activiteit flink verhoogd, wat leidt tot een versnelde afbraak van zuurstof in de bodem.

Doordat de zuurstof in de bodem sneller verdwijnt, ontstaat er eerder een anaeroob milieu – precies de omstandigheden waarin wortelonkruiden niet kunnen overleven, precies het doel van inundatie. Bovendien hebben deze omstandigheden ook een gunstige uitwerking op het terugdringen van schadelijke aaltjes en schimmels.

Bovenstaande is een win-win situatie, het is een extra bijdrage in het terugdringen van chemische middelen, en natuurlijke restproducten worden herbruikt, ofwel de kringlooplandbouw . Beide zullen bijdragen aan gezond bodemleven op lange termijn. Met deze aanpak combineren we praktische onkruidbestrijding met duurzaam bodembeheer – iets waar we als bedrijf continue mee bezig zijn.

 

Meer nieuws

Week 28: Nieuw leven

De oogst gaat verder, de percelen worden leger, maar nieuw leven ontdekken we nog weer elke week. Zo is er een meerkoet die op de kop van een duiker een…

Lees verder »

Week 27: De toppers van de werkvloer

De oogst van de voorjaarsbloeiers wordt binnengehaald, maar moet ook verwerkt worden. Veel werk gebeurd inmiddels machinaal, maar een groot deel blijft ook mensen werk. Werk waarbij wij geholpen worden…

Lees verder »

Week 26: Hakselen-Rooien-Spoelen

Het oogsten is van start. Na de krokussen zijn nu de tulpen aan de beurt. De eerste stap is het hakselen van het tulpenloof, een belangrijke stap die plaatsvindt vóór…

Lees verder »

Week 25: Nieuwe MH rooimachine

In 2007 stonden de mannen trots op de nieuwe MH rooimachine, van links naar rechts: Jacques, Gijs, Binck Teun en Rob. Inmiddels zijn er vele rooi uren gemaakt met deze…

Lees verder »

Week 24: Voorbereiden op oogst

Deze week stond in het teken van de voorbereidingen op de verwerking van ons oogstproduct: de voorjaarsbloeiers. We trappen af met de krokussen, die als eerste geoogst en verwerkt gaan…

Lees verder »

Week 23: Dutch Lily Days

Afgelopen week stond volledig in het teken van contacten leggen én onderhouden. In een sector waarin de dagelijkse werkzaamheden op het bedrijf vaak alle aandacht opeisen, is het goed om…

Lees verder »

Week 22: Toen,… en nu

In het jaar 2013 heeft G.P. Burger Bloembollen een bedrijfsfilm opgenomen, die te zien Geschiedenis 50 jaar G.P. Burger Bloembollen Mooi om te zien, als we 12 jaar verder zijn,…

Lees verder »

Week 21: Wortelen zaaien

Na een te lange droge periode van droogte, is er deze week eindelijk weer regen gevallen – en daar zijn we erg blij mee! De neerslag was welkom, welkom om…

Lees verder »

Week 20: Bedrijfshulpverlening is een MUST

De jaarlijkse herhalingscursus Bedrijfshulpverlening (BHV) werd afgelopen week gevolgd – en wel in de moderne blended learning vorm. Bedrijfshulpverlening is erop gericht om bij een ongeval of calamiteit direct de juiste…

Lees verder »

Week 19: Schone schuren

De tulpenvelden beginnen langzaam rustiger te ogen: de meeste koppen zijn er inmiddels af, en het nalopen van de tulpen nadert zijn einde. Het was weer een intensieve maar mooie…

Lees verder »