Week 11: Bloeiende krokus luidt lente in

20 maart 2023

Wat heerlijk dat we de eerste gekleurde velden kunnen zien. Alsof ze onder de grond zitten te wachten tot ze eruit mogen springen,
prachtig paars, gestreept, wit en geel, dat zijn de krokussen op onze bloembollenvelden.

Naast het uiterlijk schoon hebben deze krokussen een belangrijke taak. Ze zijn namelijk de eerste voedselbron voor de uitvliegende bijen en hommels.
Zodra de temperatuur boven de 10 graden komt gaan ze weer uitvliegen en zullen op zoek gaan naar nectar. Dit doen ze tot laat in de herfst.

Krokussen zijn voor bijen onweerstaanbaar. Na een winterse rustperiode is de nectar en het stuifmeel hun eerste levensbehoefte. En dat was goed te zien bij het fotograferen in het land, overal zoemden de beestjes van en naar de bloeiende krokussen.

Leuke weetjes:
* Bijen en hommels zijn het meest gek op witte, gele en blauwe bloemen.
* Veel bloemen hebben vlekjes en streepjes. Dit functioneert als wegwijzer naar de nectar voor de kleine vliegers, met de boodschap ‘hier is nectar!’
* De krokussen reageren op het weer, wanneer de bloemknoppen zonlicht zien, gaan ze direct open, bij bewolking sluiten ze weer.
* Lukt het niet om bij de nectar te komen? Hommels hebben een extra wapen! Ze gooien hun gewicht in de strijd om de bloem te openen.
* Sommige hommels, bijvoorbeeld de aardhommel, maken een gaatje aan de zijkant van een bloem om bij de nectar te komen.
* Bijen en hommels hebben speciale stuifmeelkorfjes op hun achterpootjes zitten waarmee ze stuifmeel vervoeren.
* De hoeveelheid nectar die een plant produceert, schommelt gedurende de dag. Dit komt door de invloed van vocht en zonlicht.

 

 

Meer nieuws

Week 25: Nieuwe MH rooimachine

In 2007 stonden de mannen trots op de nieuwe MH rooimachine, van links naar rechts: Jacques, Gijs, Binck Teun en Rob. Inmiddels zijn er vele rooi uren gemaakt met deze…

Lees verder »

Week 24: Voorbereiden op oogst

Deze week stond in het teken van de voorbereidingen op de verwerking van ons oogstproduct: de voorjaarsbloeiers. We trappen af met de krokussen, die als eerste geoogst en verwerkt gaan…

Lees verder »

Week 23: Dutch Lily Days

Afgelopen week stond volledig in het teken van contacten leggen én onderhouden. In een sector waarin de dagelijkse werkzaamheden op het bedrijf vaak alle aandacht opeisen, is het goed om…

Lees verder »

Week 22: Toen,… en nu

In het jaar 2013 heeft G.P. Burger Bloembollen een bedrijfsfilm opgenomen, die te zien Geschiedenis 50 jaar G.P. Burger Bloembollen Mooi om te zien, als we 12 jaar verder zijn,…

Lees verder »

Week 21: Wortelen zaaien

Na een te lange droge periode van droogte, is er deze week eindelijk weer regen gevallen – en daar zijn we erg blij mee! De neerslag was welkom, welkom om…

Lees verder »

Week 20: Bedrijfshulpverlening is een MUST

De jaarlijkse herhalingscursus Bedrijfshulpverlening (BHV) werd afgelopen week gevolgd – en wel in de moderne blended learning vorm. Bedrijfshulpverlening is erop gericht om bij een ongeval of calamiteit direct de juiste…

Lees verder »

Week 19: Schone schuren

De tulpenvelden beginnen langzaam rustiger te ogen: de meeste koppen zijn er inmiddels af, en het nalopen van de tulpen nadert zijn einde. Het was weer een intensieve maar mooie…

Lees verder »

Week 18: Kleurenpracht gekopt

 Het is weer zover: het kopseizoen is begonnen! Wie langs onze velden rijdt, ziet misschien tot verbazing dat de prachtige tulpenbloemen vakkundig worden verwijderd. Maar waarom doen we dat eigenlijk?…

Lees verder »

Week 17: Kwaliteit door controle

Iedereen heeft kunnen genieten, en kan nog steeds genieten van de uitgestrekte velden met voorjaarsbloeiers. Deze weken is het niet alleen topdrukte met vele bezoekers die genieten van de prachtige…

Lees verder »

Week 16: Wens is vervulling

"een lang gekoesterde droom van mij als hobby fotografe, is toch echt een foto van een bloem met een prachtige vogel als een kwikstaart", was de start van een mail…

Lees verder »