Week 11: Bloeiende krokus luidt lente in

20 maart 2023

Wat heerlijk dat we de eerste gekleurde velden kunnen zien. Alsof ze onder de grond zitten te wachten tot ze eruit mogen springen,
prachtig paars, gestreept, wit en geel, dat zijn de krokussen op onze bloembollenvelden.

Naast het uiterlijk schoon hebben deze krokussen een belangrijke taak. Ze zijn namelijk de eerste voedselbron voor de uitvliegende bijen en hommels.
Zodra de temperatuur boven de 10 graden komt gaan ze weer uitvliegen en zullen op zoek gaan naar nectar. Dit doen ze tot laat in de herfst.

Krokussen zijn voor bijen onweerstaanbaar. Na een winterse rustperiode is de nectar en het stuifmeel hun eerste levensbehoefte. En dat was goed te zien bij het fotograferen in het land, overal zoemden de beestjes van en naar de bloeiende krokussen.

Leuke weetjes:
* Bijen en hommels zijn het meest gek op witte, gele en blauwe bloemen.
* Veel bloemen hebben vlekjes en streepjes. Dit functioneert als wegwijzer naar de nectar voor de kleine vliegers, met de boodschap ‘hier is nectar!’
* De krokussen reageren op het weer, wanneer de bloemknoppen zonlicht zien, gaan ze direct open, bij bewolking sluiten ze weer.
* Lukt het niet om bij de nectar te komen? Hommels hebben een extra wapen! Ze gooien hun gewicht in de strijd om de bloem te openen.
* Sommige hommels, bijvoorbeeld de aardhommel, maken een gaatje aan de zijkant van een bloem om bij de nectar te komen.
* Bijen en hommels hebben speciale stuifmeelkorfjes op hun achterpootjes zitten waarmee ze stuifmeel vervoeren.
* De hoeveelheid nectar die een plant produceert, schommelt gedurende de dag. Dit komt door de invloed van vocht en zonlicht.

 

 

Meer nieuws

Week 19: Grote interne schoonmaak

Nu het buitenwerk een beetje achter de rug is, is het tijd om de grote voorjaars schoonmaak in de schuren te doen. Alle randjes, kiertjes, gleufjes waar restjes grond of…

Lees verder »

Week 17: Tulpen koppen

Nadat de controle op ziek, zeer en afwijkingen van de tulpen is gedaan, zullen de kleurige koppen van de tulpen verwijderd worden. Dit gebeurd deels machinaal, en daarna is het…

Lees verder »

Week 16: Nalopen in de tulpen

De mooiste klus van het jaar in de mooiste tijd van het jaar, ... maar het zonnetje mag best wel even gaan schijnen, en kan de wind even 'uit'?? Nalopen,…

Lees verder »

Week 16: Keukenhof showt onze bollen

Keukenhof is open, en prachtig!! De vroegbloeiers, zoals narcissen en hyacinten, vullen het park met kleur en geur. Er bovenuit toren de fritilaria’s met hun koningskroon. De prunussen bloeien en…

Lees verder »

Week 15: Planten buitengebied

Het plantseizoen voor de zomerbloeiers, op ons bedrijf zijn dat freesia's en lelies, is in volle gang. Op onze locatie in de kop van Noord-Holland zijn de gewassen inmiddels geplant.…

Lees verder »

Week 14: Teun stage in Nieuw Zeeland

In het kader van zijn opleiding Clusius College (Vonk) Plantenteelt is Teun voor stage naar de andere kant van de wereld, Nieuw Zeeland. Op het bedrijf Sundale Farms maakt hij…

Lees verder »

Week 13: 1e bloeiende tulp gespot

Altijd weer een mooie mijlpaal, de eerste tulp die kleurt en in bloei staat. Een voorbode voor een periode van ongeveer 6 weken prachtige bloei op de bloembollenvelden in de…

Lees verder »

Week 12: NIEUW in de kraam

Nieuw Narcissensoort staat nu te bloeien op de velden. Een prachtig mooie fiere narcis, citroengeel van kleur met een mooie dubbele bloem. Als we het hebben over de maatvoering in…

Lees verder »

Week 10: vermeerderen van lelies

Leliebollen vermeerderen kan op diverse natuurlijke manieren. Bij de species leliebollen kan vermeerderen door zaad te oogsten. Dit lukt wel, maar kan alleen bij 'wilde' species Lelies, deze komen soortecht…

Lees verder »

Week 9: Jubilaris Martin Verschoor

Een jubileum op de werkvloer. Martin Verschoor is 12,5 jaar in dienst bij ons, een mooie mijlpaal! Bijzonder in de tijd waarin dienstverbanden steeds vluchtiger, losser en korter worden. Een…

Lees verder »