Week 11: Bloeiende krokus luidt lente in

20 maart 2023

Wat heerlijk dat we de eerste gekleurde velden kunnen zien. Alsof ze onder de grond zitten te wachten tot ze eruit mogen springen,
prachtig paars, gestreept, wit en geel, dat zijn de krokussen op onze bloembollenvelden.

Naast het uiterlijk schoon hebben deze krokussen een belangrijke taak. Ze zijn namelijk de eerste voedselbron voor de uitvliegende bijen en hommels.
Zodra de temperatuur boven de 10 graden komt gaan ze weer uitvliegen en zullen op zoek gaan naar nectar. Dit doen ze tot laat in de herfst.

Krokussen zijn voor bijen onweerstaanbaar. Na een winterse rustperiode is de nectar en het stuifmeel hun eerste levensbehoefte. En dat was goed te zien bij het fotograferen in het land, overal zoemden de beestjes van en naar de bloeiende krokussen.

Leuke weetjes:
* Bijen en hommels zijn het meest gek op witte, gele en blauwe bloemen.
* Veel bloemen hebben vlekjes en streepjes. Dit functioneert als wegwijzer naar de nectar voor de kleine vliegers, met de boodschap ‘hier is nectar!’
* De krokussen reageren op het weer, wanneer de bloemknoppen zonlicht zien, gaan ze direct open, bij bewolking sluiten ze weer.
* Lukt het niet om bij de nectar te komen? Hommels hebben een extra wapen! Ze gooien hun gewicht in de strijd om de bloem te openen.
* Sommige hommels, bijvoorbeeld de aardhommel, maken een gaatje aan de zijkant van een bloem om bij de nectar te komen.
* Bijen en hommels hebben speciale stuifmeelkorfjes op hun achterpootjes zitten waarmee ze stuifmeel vervoeren.
* De hoeveelheid nectar die een plant produceert, schommelt gedurende de dag. Dit komt door de invloed van vocht en zonlicht.

 

 

Meer nieuws

Week 30: Tulpen pellen KLAAR!

Het altijd zo fijn om met de oogst te mogen beginnen. Maar het is ook altijd een mijlpaal als alle tulpen weer door de schuur zijn geweest. Dan is de…

Lees verder »

Week 29: Warmte vraagt om verkoeling

De warmte vraagt om een verkoeling op z'n tijd. En dan is het extra leuk als een ijscoman in de pauze even ons bedrijf bezoekt, en iedereen een ijsje kan…

Lees verder »

Week 29: Narcissen oogst

Nadat de tulpenoogst 'binnen is', wordt het tijd voor de narcissen. De narcissen worden eerst 'boven' gerooid. Dat wil zeggen, dat ze eerst UIT de grond gehaald worden, en vervolgens…

Lees verder »

Week 29: BBQ

Even gezellig samenzijn. Zo halverwege de oogstperiode met alle medewerkers samen een BBQ. Het oogst-team 2024, iedereen is welkom, jong & ouder, Nederlands, Pools, Oekrains, gewoon even een gezellig samenzijn.…

Lees verder »

Week 28: Oranje steun op werkvloer

EK voetbal 2024; met spanning wordt meegejuicht en meegeleefd. Iedereen heeft hoop op goede afloop, en schat 'ons' Nederlands oranje, in als een kanshebber voor de finale. Laten we juichen,…

Lees verder »

Week 27: Zomerstorm raast over

De eerste zomerstorm van dit jaar is een feit. Langs de hele kust is het stormachtig geweest. Bij de aangekondigde zomerstormen zijn wij altijd extra waakzaam en alert. De gerooide…

Lees verder »

Week 26: Gezichten van de werkvloer

De oogst van de voorjaarsbloeiers wordt op dit moment verwerkt. Hoe fijn is het dat je met een ploeg van gemotiveerde, hard werkende en fijne mensen op de werkvloer dit…

Lees verder »

Week 25: freesia’s in zicht

Freesia's telen wij in opdracht van 'Van den Bos Flowerbulbs' uit Honselersdijk https://www.vandenbos.com/nl/assortiment/freesia Deze freesia's telen wij onder doek. Dit doek beschermt de plant tegen luis, waarvoor dan geen gewasbescherming nodig…

Lees verder »

Week 24: Gijs & Kiet: mijlpalen vieren

Mijlpalen mag, en moet je misschien wel vieren: Gijs heeft de mooie leeftijd van 'halve abraham', of wel 25 jaar bereikt. Op deze mooie leeftijd is hij gaan samenwonen met…

Lees verder »

Week 23: Rooien gestart – nog nooit zo vroeg

Het rooien is gestart. Nog nooit in ons bestaan als bloembollenkwekers hebben wij zo vroeg in de maand juni de rooimachines gestart. De omstandigheden vragen erom, dus gaan we aan…

Lees verder »