
Week 13: Tulpen koppen – waarom?
8 april 2024Tulpen koppen!
Waarom doen de kwekers dat? Waarom worden de mooie bloemen van de tulp eraf gehaald?
Deze vragen horen wij de hele dag door, en hiervoor alle begrip. Niets is mooier en unieker dan de kleurige velden, en dan verschijnt er een machine die dit unieke kleurenpalet in korte tijd beëindigd. Maar het koppen is nodig voor onze broodwinning.
De bloem van de tulp trekt energie uit de bol. Om de bol te laten groeien, hetgeen wij ons brood mee verdienen, wordt de bloem gekopt. De bloem aan de tulp is in eerste instantie wel nodig. De kweker kan aan de in bloei staande tulpen zien of er verkeerde soorten tussen staan of dat de bloemen zijn aangetast door schimmels of virussen. De kweker loopt door de velden om tulpen met virussen en schimmels te verwijderen. Als hij dat niet doet raakt het hele veld besmet en mislukt de oogst .
De belangrijkste andere vraag die vele malen gesteld wordt: Waarom mag je niet door de tulpenvelden lopen?
Als er virussen en schimmels in het veld aanwezig zijn, en je loopt langs, dan kan dit aan jouw broek en schoenen blijven zitten. Toeristen komen vaak in meerdere velden en zijn zodoende de verspreiders van de virussen en schimmels. Daarnaast worden de bloemen platgetrapt door mensen die zelfs in de velden gaan liggen of in de lucht springen voor het perfecte plaatje en filmpje. De bol van deze bloem gaat in de stress en zal niet meer groeien.
Meer nieuws

Week 17: Kwaliteit door controle
Iedereen heeft kunnen genieten, en kan nog steeds genieten van de uitgestrekte velden met voorjaarsbloeiers. Deze weken is het niet alleen topdrukte met vele bezoekers die genieten van de prachtige…
Lees verder »
Week 16: Wens is vervulling
"een lang gekoesterde droom van mij als hobby fotografe, is toch echt een foto van een bloem met een prachtige vogel als een kwikstaart", was de start van een mail…
Lees verder »
Week 15: Let’s color the world
De Kop van Noord Holland staat volledig in bloei! Met pasen kleuren de velden prachtig en laten zich van hun mooiste kant zien. Naast de bloemenpracht bieden de gewassen ook…
Lees verder »
Week 14: Vorstschade voorkomen
Drukte op de velden, drukte bij het selecteren van de bloeiende bollenvelden, maar ook druk in de weer om vorstschade aan onze jonge gewassen te voorkomen. De grote temperatuurverschillen die…
Lees verder »
Week 13: Bloembollen: Geur-Kleur-Leven
Er bestaat geen ander product met zoveel gevoelswaarde en verbindende waarde als bloembollen. Er bestaat geen ander bloemenland dat zo innovatief en ondernemend is als Nederland. Onze bloembollen zijn diepgeworteld…
Lees verder »
Week 12: Freesia knollen planten
Het mooie rustige en droge weer is uitermate geschikt voor de volgende activiteit op onze to-do lijst: het planten van freesia knollen! Deze geurige en kleurrijke bloemen zijn niet alleen…
Lees verder »
Week 11: op zoek naar nectar
Bloeiende krokus velden kunnen we in de kop van Noord-Holland op dit moment volop waarnemen. Wanneer we in de velden lopen, voor de selectie van de krokussen, zien we veel…
Lees verder »
Week 10: Work in progress, …
Nu de lelieoogst geheel achter ons ligt, is het werk in de schuren afgerond. Het mooie weer, en dus de bloeiperiode van de voorjaarsbloeiers klopt aan de deur, en dus…
Lees verder »
Week 9: Lelie verwerking helemaal afgerond
Jawel, het is helemaal klaar. De verwerking van de leliebollen, van rooien tot verwerken tot eindschoonmaak, het is afgerond. Alle machines die speciaal voor dit proces worden gebruikt staan weer…
Lees verder »
Week 8: ‘Wij van LTO Noord – Jacques Burger’
In de vakkrant van LTO deze week een interview van Jacques Burger bij het wekelijks thema artikel: "Wij van LTO noord" Een van de vragen: Wat zou U doen als…
Lees verder »