Week 13: Tulpen koppen – waarom?

8 april 2024

Tulpen koppen!

Waarom doen de kwekers dat? Waarom worden de mooie bloemen van de tulp eraf gehaald?

Deze vragen horen wij de hele dag door, en hiervoor alle begrip. Niets is mooier en unieker dan de kleurige velden, en dan verschijnt er een machine die dit unieke kleurenpalet in korte tijd beëindigd. Maar het koppen is nodig voor onze broodwinning.

De bloem van de tulp trekt energie uit de bol. Om de bol te laten groeien, hetgeen wij ons brood mee verdienen, wordt de bloem gekopt. De bloem aan de tulp is in eerste instantie wel nodig. De kweker kan aan de in bloei staande tulpen zien of er verkeerde soorten tussen staan of dat de bloemen zijn aangetast door schimmels of virussen. De kweker loopt door de velden om tulpen met virussen en schimmels te verwijderen. Als hij dat niet doet raakt het hele veld besmet en mislukt de oogst .

De belangrijkste andere vraag die vele malen gesteld wordt: Waarom mag je niet door de tulpenvelden lopen?
Als er virussen en schimmels in het veld aanwezig zijn, en je loopt langs, dan kan dit aan jouw broek en schoenen blijven zitten. Toeristen komen vaak in meerdere velden en zijn zodoende de verspreiders van de virussen en schimmels. Daarnaast worden de bloemen platgetrapt door mensen die zelfs in de velden gaan liggen of in de lucht springen voor het perfecte plaatje en filmpje. De bol van deze bloem gaat in de stress en zal niet meer groeien.

Meer nieuws

Week 30: Tulpen pellen KLAAR!

Het altijd zo fijn om met de oogst te mogen beginnen. Maar het is ook altijd een mijlpaal als alle tulpen weer door de schuur zijn geweest. Dan is de…

Lees verder »

Week 29: Warmte vraagt om verkoeling

De warmte vraagt om een verkoeling op z'n tijd. En dan is het extra leuk als een ijscoman in de pauze even ons bedrijf bezoekt, en iedereen een ijsje kan…

Lees verder »

Week 29: Narcissen oogst

Nadat de tulpenoogst 'binnen is', wordt het tijd voor de narcissen. De narcissen worden eerst 'boven' gerooid. Dat wil zeggen, dat ze eerst UIT de grond gehaald worden, en vervolgens…

Lees verder »

Week 29: BBQ

Even gezellig samenzijn. Zo halverwege de oogstperiode met alle medewerkers samen een BBQ. Het oogst-team 2024, iedereen is welkom, jong & ouder, Nederlands, Pools, Oekrains, gewoon even een gezellig samenzijn.…

Lees verder »

Week 28: Oranje steun op werkvloer

EK voetbal 2024; met spanning wordt meegejuicht en meegeleefd. Iedereen heeft hoop op goede afloop, en schat 'ons' Nederlands oranje, in als een kanshebber voor de finale. Laten we juichen,…

Lees verder »

Week 27: Zomerstorm raast over

De eerste zomerstorm van dit jaar is een feit. Langs de hele kust is het stormachtig geweest. Bij de aangekondigde zomerstormen zijn wij altijd extra waakzaam en alert. De gerooide…

Lees verder »

Week 26: Gezichten van de werkvloer

De oogst van de voorjaarsbloeiers wordt op dit moment verwerkt. Hoe fijn is het dat je met een ploeg van gemotiveerde, hard werkende en fijne mensen op de werkvloer dit…

Lees verder »

Week 25: freesia’s in zicht

Freesia's telen wij in opdracht van 'Van den Bos Flowerbulbs' uit Honselersdijk https://www.vandenbos.com/nl/assortiment/freesia Deze freesia's telen wij onder doek. Dit doek beschermt de plant tegen luis, waarvoor dan geen gewasbescherming nodig…

Lees verder »

Week 24: Gijs & Kiet: mijlpalen vieren

Mijlpalen mag, en moet je misschien wel vieren: Gijs heeft de mooie leeftijd van 'halve abraham', of wel 25 jaar bereikt. Op deze mooie leeftijd is hij gaan samenwonen met…

Lees verder »

Week 23: Rooien gestart – nog nooit zo vroeg

Het rooien is gestart. Nog nooit in ons bestaan als bloembollenkwekers hebben wij zo vroeg in de maand juni de rooimachines gestart. De omstandigheden vragen erom, dus gaan we aan…

Lees verder »