
Week 13: Tulpen koppen – waarom?
8 april 2024Tulpen koppen!
Waarom doen de kwekers dat? Waarom worden de mooie bloemen van de tulp eraf gehaald?
Deze vragen horen wij de hele dag door, en hiervoor alle begrip. Niets is mooier en unieker dan de kleurige velden, en dan verschijnt er een machine die dit unieke kleurenpalet in korte tijd beëindigd. Maar het koppen is nodig voor onze broodwinning.
De bloem van de tulp trekt energie uit de bol. Om de bol te laten groeien, hetgeen wij ons brood mee verdienen, wordt de bloem gekopt. De bloem aan de tulp is in eerste instantie wel nodig. De kweker kan aan de in bloei staande tulpen zien of er verkeerde soorten tussen staan of dat de bloemen zijn aangetast door schimmels of virussen. De kweker loopt door de velden om tulpen met virussen en schimmels te verwijderen. Als hij dat niet doet raakt het hele veld besmet en mislukt de oogst .
De belangrijkste andere vraag die vele malen gesteld wordt: Waarom mag je niet door de tulpenvelden lopen?
Als er virussen en schimmels in het veld aanwezig zijn, en je loopt langs, dan kan dit aan jouw broek en schoenen blijven zitten. Toeristen komen vaak in meerdere velden en zijn zodoende de verspreiders van de virussen en schimmels. Daarnaast worden de bloemen platgetrapt door mensen die zelfs in de velden gaan liggen of in de lucht springen voor het perfecte plaatje en filmpje. De bol van deze bloem gaat in de stress en zal niet meer groeien.
Meer nieuws

Week 10: Work in progress, …
Nu de lelieoogst geheel achter ons ligt, is het werk in de schuren afgerond. Het mooie weer, en dus de bloeiperiode van de voorjaarsbloeiers klopt aan de deur, en dus…
Lees verder »
Week 9: Lelie verwerking helemaal afgerond
Jawel, het is helemaal klaar. De verwerking van de leliebollen, van rooien tot verwerken tot eindschoonmaak, het is afgerond. Alle machines die speciaal voor dit proces worden gebruikt staan weer…
Lees verder »
Week 8: ‘Wij van LTO Noord – Jacques Burger’
In de vakkrant van LTO deze week een interview van Jacques Burger bij het wekelijks thema artikel: "Wij van LTO noord" Een van de vragen: Wat zou U doen als…
Lees verder »
Week 7: Teun op vak-ervarings-reis Canada
Teun Burger is voor drie maanden op vak-ervarings-reis in Canada! Hij werkt mee bij Pioneer Flower Farm https://www.roadsideflowermarket.ca/, een bloembollenbedrijf in St. Catharines, in Canada, van de broers Henk en…
Lees verder »
Week 6: crocusbloei verstopt
Jippie, de eerste kleur op het land is gezien! De vroege bloei van krokussen is het eerste teken van het voorjaar en tevens een traktatie voor de eerste bijen die…
Lees verder »
Week 5: Licht vorst – heerlijk!
Lichte vorst, heerlijk! Maar naast dat het fijn is om een wintergevoel te hebben, is het zeker ook goed voor de agrarische percelen. Vorst is een soort natuurlijke reset, met…
Lees verder »
Week 4: Voorzichtig Voorjaar lonkt
De weersomstandigheden zijn nog veelal grijs en grauw, maar toch wil de natuur zich gaan ontwikkelen richting het voorjaar. De zon zien we nagenoeg nog niet, maar als deze er…
Lees verder »
Week 3: Tulpenpluktuin op Museumplein Adam
Wat een kleurenpracht, wat een bloemenzee, wat enorm veel bewondering voor de bloem die zoveel kleur en vreugde brengt. Dit is in 1 korte zin het overheersende gevoelen van een…
Lees verder »
Week 2: Plantgoed klaarmaken
Tijdens het verwerken van leliebollen wordt een voorsortering gemaakt tussen de 'leverbare' bloembollen (ofwel de maatgrootte die verkocht kan worden) en het 'plantgoed'. Het plantgoed is het materiaal wat dient…
Lees verder »
Week 1: Starten in mooi 2025
Een nieuw jaar met vele nieuwe kansen en uitdagingen. We zullen als hardwerkende agrariers ook dit jaar weer samen de handen uit de mouwen steken om het beste in onszelf,…
Lees verder »