Week 13: Tulpen koppen – waarom?

8 april 2024

Tulpen koppen!

Waarom doen de kwekers dat? Waarom worden de mooie bloemen van de tulp eraf gehaald?

Deze vragen horen wij de hele dag door, en hiervoor alle begrip. Niets is mooier en unieker dan de kleurige velden, en dan verschijnt er een machine die dit unieke kleurenpalet in korte tijd beëindigd. Maar het koppen is nodig voor onze broodwinning.

De bloem van de tulp trekt energie uit de bol. Om de bol te laten groeien, hetgeen wij ons brood mee verdienen, wordt de bloem gekopt. De bloem aan de tulp is in eerste instantie wel nodig. De kweker kan aan de in bloei staande tulpen zien of er verkeerde soorten tussen staan of dat de bloemen zijn aangetast door schimmels of virussen. De kweker loopt door de velden om tulpen met virussen en schimmels te verwijderen. Als hij dat niet doet raakt het hele veld besmet en mislukt de oogst .

De belangrijkste andere vraag die vele malen gesteld wordt: Waarom mag je niet door de tulpenvelden lopen?
Als er virussen en schimmels in het veld aanwezig zijn, en je loopt langs, dan kan dit aan jouw broek en schoenen blijven zitten. Toeristen komen vaak in meerdere velden en zijn zodoende de verspreiders van de virussen en schimmels. Daarnaast worden de bloemen platgetrapt door mensen die zelfs in de velden gaan liggen of in de lucht springen voor het perfecte plaatje en filmpje. De bol van deze bloem gaat in de stress en zal niet meer groeien.

Meer nieuws

Week 15: Zeehond zoekt bloeiende bollenvelden

De bloeiende bollenvelden zijn bewonderingswaardig, dat is over de hele wereld bekend. Maar dat nu ook het dierenrijk op zoek gaat om de bloeiende velden van dichtbij te komen bekijken…

Lees verder »

Week 14: Planten zomerbloeiers

In het buitengebied zijn we deze week begonnen met het planten van de zomerbloeiers, de lelies. Het was even afwachten wanneer de gronden droog genoeg waren om hier met de…

Lees verder »

Week 12: Onze bloemen ‘shinen’ op 75e keukenhof

Het mooiste voorjaarspark van de wereld is voor de 75e keer geopend, en wat is deze weer schitterend. Altijd weer spannend als inzender of de bollen mooi tot z'n recht…

Lees verder »

Week 11: Lelie planten

De zomerbloeiers zijn deze periode aan de beurt om geplant te worden. Deze week zijn de lelies aan de beurt. En dat was lekker dichtbij, de lelies staan op de…

Lees verder »

Week 10: Freesia’s planten

Freesia bloemen, die prachtige kleurrijke en heerlijk ruikende zomerbloeiers, worden in deze week gepland. Een bloem die door zijn vele nectar en stuifmeel een mooie bijdrage levert aan de biodiversiteit.…

Lees verder »

Week 9: Ziekzoeken begint

Een groot deel van de werktijd wordt in het voorjaar gebruikt om te 'ziekzoeken'. Jawel er is een werkwoord van gemaakt, want het is veel werk. Veel werk, maar ook…

Lees verder »

Week 8: Item in weekblad ‘nieuwe oogst’

Deze week in de nieuwe oogst:  https://www.nieuweoogst.nl/ 'Energieopslag als oplossing voor overvol net' 'Nadat het dak vol lag met zonnepanelen, viel het terug leveren tegen', vertelt Jacques Burger over één…

Lees verder »

Week 7: Narcissen kleuren de velden

De temperatuur stijgt, het voorjaar lonkt, en de narcissen gaan de velden kleuren. Heerlijk om te zien, de mooie gele narcissen kleur op de velden. De aankondiging van het voorjaar.…

Lees verder »

Week 6: Eerste crocussen in bloei

Het voor jaar nadert, en dat zien we in het land. De eerste voorzichtige bloei is gezien, de krokus laat zich kleuren. Krokussen zijn geliefd door mens, maar zeker ook…

Lees verder »

Week 5: nog 50 dagen tot opening KEUKENHOF

Keukenhof gaat bijna open, en dit jaar voor de 75e editie. https://youtu.be/oFCDyvrO1xc Keukenhof opende haar deuren in 1950 en is sindsdien uitgegroeid tot een wereldwijd fenomeen dat al generaties lang…

Lees verder »