Week 16: Volop essentieel bodemleven

2 mei 2024

Alles wat we zien groeien of bloeien, kan alleen wanneer er goed bodemleven is. Bodemleven is de essentie van groei. Voor ons als agrariërs echt niets nieuws en daarom zijn we ook voorzichtig met onze gronden, en behoudend met het gebruik van gewasbescherming. Alle gebruik is alleen wanneer het strikt noodzakelijk is. Niet alleen vanuit de portemonnee gezien, maar bovenal en vooral vanuit het bodemleven gezien. Geen bodemleven is voor ons geen gewas, geen teelt, geen brood.

Gronden, ofwel onze 'aarde', speelt een grote rol in het opvangen van de klimaatverandering en het natuurlijk reinigingsmechanisme van grond is enorm belangrijk. Als agrariërs is deze kennis met de paplepel meegegeven, maar ook de Universiteit van Wageningen heeft hier meerdere onderzoeken aan geweid, en over gepubliceerd: https://edepot.wur.nl/168014#:~:text=Zonder%20bodemleven%20loopt%20de%20productie,het%20reinigen%20van%20verontreinigde%20grond.&text=Het%20bodemleven%20werkt%20ongemerkt%2C%20maar%20hard.

Het bodemleven werkt ongemerkt, maar hard. Het is een heel netwerk van organismen die elkaar eten of met hun uitwerpselen ervoor zorgen dat andere organismen kunnen eten. Ook de planten
zijn onderdeel van dit voedselweb. Zowel de afgestorven plantenwortels als de plantenresten die op de grond terechtkomen, dienen als voedsel voor de grotere beesten zoals miljoenpoten en
pissebedden. Zij gebruiken hier maar een klein deel van; de rest scheiden ze weer uit in kleiner organisch materiaal, dat ander bodemleven verder kan verteren. Zo zorgen zij er met elkaar
voor dat organische stof wordt omgezet in voedingsstoffen, die weer opgenomen kunnen worden door planten.
Dat is niet het enige.

Bodemorganismen doen nog veel meer nuttige dingen. Sommige zorgen voor stabiele bodemaggregaten, andere leggen een buffer rondom plantenwortels tegen schadelijke andere organismen. Ze leggen voedingsstoffen en koolstof vast of graven gangen waar water door afgevoerd kan worden, of waar water juist wordt vastgehouden.

Een belangrijk aspect is lucht in de bodem, lucht wordt onder andere gevormd door de wormen (en wormachtige) in de grond. Deze worm is gebaad bij zo min mogelijk tractor verkeer, goed organisch stof gehalte (voedsel), minder grondbewerking (ploegen) en chemische bestrijdingsmiddelen waar kan vervangen door biologische middelen. Prachtig om te zien, dat wanneer we gaan planten, de wormen volop aanwezig zijn in onze gronden. Samen werken met de kracht van de natuur, op weg naar een mooi gewas.

 

Meer nieuws

Week 19: Veldcontrole TOPPERS

Tulpen die bloeien,... het blijft een prachtig gezicht. Maar het heeft ook zeker een doel. Doordat de bloembol zijn pracht en praal toont, is ook te zien wanneer er iets…

Lees verder »

Week 18: Zonnetje doet leliegroei goed

De eerste week van mei worden eindelijk de zonnestralen bij ons landje getoond. Heerlijke temperaturen die ook al boven de 20 graden uitstijgen. Het opkomende gewas van de lelie vind…

Lees verder »

Week 17: nakoppen met scholieren

Deze weken is het meivakantie, en er zijn ook scholieren die dan graag een zakcentje bij verdienen. En wij zijn daar blij mee want dan kunnen de tulpen worden nagekopt.…

Lees verder »

Week 15: Zeehond zoekt bloeiende bollenvelden

De bloeiende bollenvelden zijn bewonderingswaardig, dat is over de hele wereld bekend. Maar dat nu ook het dierenrijk op zoek gaat om de bloeiende velden van dichtbij te komen bekijken…

Lees verder »

Week 14: Planten zomerbloeiers

In het buitengebied zijn we deze week begonnen met het planten van de zomerbloeiers, de lelies. Het was even afwachten wanneer de gronden droog genoeg waren om hier met de…

Lees verder »

Week 13: Tulpen koppen – waarom?

Tulpen koppen! Waarom doen de kwekers dat? Waarom worden de mooie bloemen van de tulp eraf gehaald? Deze vragen horen wij de hele dag door, en hiervoor alle begrip. Niets…

Lees verder »

Week 12: Onze bloemen ‘shinen’ op 75e keukenhof

Het mooiste voorjaarspark van de wereld is voor de 75e keer geopend, en wat is deze weer schitterend. Altijd weer spannend als inzender of de bollen mooi tot z'n recht…

Lees verder »

Week 11: Lelie planten

De zomerbloeiers zijn deze periode aan de beurt om geplant te worden. Deze week zijn de lelies aan de beurt. En dat was lekker dichtbij, de lelies staan op de…

Lees verder »

Week 10: Freesia’s planten

Freesia bloemen, die prachtige kleurrijke en heerlijk ruikende zomerbloeiers, worden in deze week gepland. Een bloem die door zijn vele nectar en stuifmeel een mooie bijdrage levert aan de biodiversiteit.…

Lees verder »

Week 9: Ziekzoeken begint

Een groot deel van de werktijd wordt in het voorjaar gebruikt om te 'ziekzoeken'. Jawel er is een werkwoord van gemaakt, want het is veel werk. Veel werk, maar ook…

Lees verder »