Week 17: Kwaliteit door controle

28 april 2025

Iedereen heeft kunnen genieten, en kan nog steeds genieten van de uitgestrekte velden met voorjaarsbloeiers. Deze weken is het niet alleen topdrukte met vele bezoekers die genieten van de prachtige velden, ook voor de medewerkers van de bloembollenbedrijven is het stevig doorlopen. Dagelijks zijn zij in touw om de bloembollenvelden zorgvuldig te controleren. De controle richt zicht op

Ziekten en afwijkingen – Planten die tekenen van ziektes of afwijkende groei vertonen, worden handmatig verwijderd. Dit voorkomt besmetting en houdt onze partijen gezond.

Soortzuiverheid – Alleen bloemen die 100% voldoen aan de ras-eigenschappen mogen blijven staan. Alles wat daarbuiten valt, wordt met bol en al verwijderd.

Schade controle – Wind, regen, droogte, vorst of dieren kunnen schade aanrichten. Wij houden dit nauwlettend in de gaten om tijdig bij te kunnen sturen.

Kwaliteitsbeoordeling – De BloembollenKeurigsDienst (BKD) keurt ter velde de bloemen om een kwaliteitscertificaat, vereist voor export, te kunnen afgeven.

Voorbereiding op het koppen – Na de eigen controle, en de BKD controle, worden de bloemen gekopt, zodat de energie naar de bloembol gaat,  en niet naar de bloem.

De werknemers lopen gedurende ongeveer zes weken, van vroeg in de ochtend (indien het gewas droog is) tot in de middag, tussen de bedden met bloembollen door. Dit werk vraagt scherp oog, kennis van zaken, veel geduld, en liefde voor de bloembollen. Hun inzet is essentieel voor de kwaliteit van onze bollen én het succes van de komende oogst.

Daarom speciaal even in het 'zonnetje' en een groot compliment voor hun inzet en vakmanschap: Halina, Anna, Iryna, Beata, Marzana, Lucja en Helena.

Meer nieuws

Week 26: Hakselen-Rooien-Spoelen

Het oogsten is van start. Na de krokussen zijn nu de tulpen aan de beurt. De eerste stap is het hakselen van het tulpenloof, een belangrijke stap die plaatsvindt vóór…

Lees verder »

Week 25: Nieuwe MH rooimachine

In 2007 stonden de mannen trots op de nieuwe MH rooimachine, van links naar rechts: Jacques, Gijs, Binck Teun en Rob. Inmiddels zijn er vele rooi uren gemaakt met deze…

Lees verder »

Week 24: Voorbereiden op oogst

Deze week stond in het teken van de voorbereidingen op de verwerking van ons oogstproduct: de voorjaarsbloeiers. We trappen af met de krokussen, die als eerste geoogst en verwerkt gaan…

Lees verder »

Week 23: Dutch Lily Days

Afgelopen week stond volledig in het teken van contacten leggen én onderhouden. In een sector waarin de dagelijkse werkzaamheden op het bedrijf vaak alle aandacht opeisen, is het goed om…

Lees verder »

Week 22: Toen,… en nu

In het jaar 2013 heeft G.P. Burger Bloembollen een bedrijfsfilm opgenomen, die te zien Geschiedenis 50 jaar G.P. Burger Bloembollen Mooi om te zien, als we 12 jaar verder zijn,…

Lees verder »

Week 21: Wortelen zaaien

Na een te lange droge periode van droogte, is er deze week eindelijk weer regen gevallen – en daar zijn we erg blij mee! De neerslag was welkom, welkom om…

Lees verder »

Week 20: Bedrijfshulpverlening is een MUST

De jaarlijkse herhalingscursus Bedrijfshulpverlening (BHV) werd afgelopen week gevolgd – en wel in de moderne blended learning vorm. Bedrijfshulpverlening is erop gericht om bij een ongeval of calamiteit direct de juiste…

Lees verder »

Week 19: Schone schuren

De tulpenvelden beginnen langzaam rustiger te ogen: de meeste koppen zijn er inmiddels af, en het nalopen van de tulpen nadert zijn einde. Het was weer een intensieve maar mooie…

Lees verder »

Week 18: Kleurenpracht gekopt

 Het is weer zover: het kopseizoen is begonnen! Wie langs onze velden rijdt, ziet misschien tot verbazing dat de prachtige tulpenbloemen vakkundig worden verwijderd. Maar waarom doen we dat eigenlijk?…

Lees verder »

Week 16: Wens is vervulling

"een lang gekoesterde droom van mij als hobby fotografe, is toch echt een foto van een bloem met een prachtige vogel als een kwikstaart", was de start van een mail…

Lees verder »