
Week 22: 55 dagen
7 juni 2021Uit de theoretische familie-historische-bloembollen-overlevering en ervaring is het rooitijd wanneer de tulpenkoppen er 55 dagen af zijn. Op dit moment zitten we middenin deze 'afwacht' tijd. Tijd van achterover leunen en wachten 'tot ze rijp zijn',... zou je denken. Niets is minder waar, het is juist een tijd van waakzaamheid. Onoplettendheid kan funest zijn, en veel omzet kosten. Dagelijks een ronde langs de velde om te kijken hoe het gewas staat. Hoe is het met de kleur en stand van het gewas? Is er voldoende neerslag? Hoe is het met de groei van onkruiden? Zit er veel wild wat schade brengt? Elke dag weer bekijken of en waar eventuele bijsturing mogelijk is. En ook belangrijk, ... gaan we de 55 dagen afwachten of is de groei al klaar en is het eerder tijd om de rooimachine te starten. Daarnaast moeten de machines en de logistieke situatie in de verwerkingsschuren klaargemaakt worden voor de oogst. Elk jaar is er enige verbetering of aanpassing en elk jaar moet de lijn zo optimaal mogelijk draaien. We kijken er weer naar uit om de oogst binnen te halen.
Meer nieuws

Week 35: Gewasbeschermingsmiddelen gebruik
De laatste tijd staat het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen en de lelieteelt in de media volop in de schijnwerpers. Hierdoor krijgen wij van omwonenden en passanten met regelmaat vragen. De meest…
Lees verder »
Week 34: Freesia’s rooien
Een week of 2 eerder dan de normale 'september-freesia-rooimaand', zijn we begonnen met de oogst van de freesia knollen. Deze knollen zijn gedurende het gehele seizoen afgedekt met gaasdoek. Dit…
Lees verder »
Week 33: Geparteerde narcissen planten
De geparteerde narcissen zijn deze week ook gelijk gepland. Deze voorjaarsbloeiers zitten bijna 11 van de 12 maanden in de grond. Ze worden namelijk als eerste in de grond gepland,…
Lees verder »
Week 32: Parteren narcissen
Deze week zijn we gestart met een methode om narcissen te vermeerderen, het parteren. Dat wil zeggen dat we grote narcissenbollen zorgvuldig in meerdere stukjes verdelen, zodat elk stukje zich…
Lees verder »
Week 31: Narcissen opkisten
Na het oogsten en verwerken van de tulpen is de tijd van het oogsten van de narcissen aangebroken. Na een goed groeiseizoen, zijn we gestart met het rooien. Narcissen zijn…
Lees verder »
Week 30: Bollenpellen met hart, hand en machine
Afgelopen week verscheen er een mooi item bij Noordkop Centraal over bollenpellen bij ons op het bedrijf. In de reportage wordt duidelijk hoe bij ons op het bedrijf vakmanschap, traditie,…
Lees verder »
Week 29: Samen werken – Samen vieren
Achter elke bol die de schuur in komt, en elke gaasbak die de schuur verlaat, staan mensen. Mensen die elke dag hard werken, samenwerken en zich inzetten voor het gezamenlijke…
Lees verder »
Week 29: Duurzaam bodembeheer
Bij ons op het bedrijf wordt 'onderwaterzetten' (inundatie) al tientallen jaren toegepast. Een reductie van chemische middelengebruik om deze natuurlijke manier om wortelonkruiden zoals kweekgras en kiek te bestrijden. Dit…
Lees verder »
Week 28: Nieuw leven
De oogst gaat verder, de percelen worden leger, maar nieuw leven ontdekken we nog weer elke week. Zo is er een meerkoet die op de kop van een duiker een…
Lees verder »
Week 27: De toppers van de werkvloer
De oogst van de voorjaarsbloeiers wordt binnengehaald, maar moet ook verwerkt worden. Veel werk gebeurd inmiddels machinaal, maar een groot deel blijft ook mensen werk. Werk waarbij wij geholpen worden…
Lees verder »