
Week 29: Duurzaam bodembeheer
18 juli 2025Bij ons op het bedrijf wordt 'onderwaterzetten' (inundatie) al tientallen jaren toegepast. Een reductie van chemische middelengebruik om deze natuurlijke manier om wortelonkruiden zoals kweekgras en kiek te bestrijden. Dit jaar zetten we een extra stap: het toevoegen van natuurlijke eiwitten aan de bodem vóórdat het perceel onder water gezet wordt.
Op diverse percelen zijn de voorjaarsbloeiers inmiddels gerooid, en ligt het land braad. Op de percelen waar inundatie toegepast gaat worden, brengen we een vloeibaar, eiwitrijk materiaal in de bovenste laag van de bodem. Hiervoor gebruiken we reststromen uit de voedingsmiddelenindustrie, waaronder: Wei (bijproduct van kaasproductie), Soja-eiwitconcentraten, vloeibare gistresiduen. Deze eiwitten dienen als voedingsbron voor bodembacteriën. Hierdoor wordt de microbiële activiteit flink verhoogd, wat leidt tot een versnelde afbraak van zuurstof in de bodem.
Doordat de zuurstof in de bodem sneller verdwijnt, ontstaat er eerder een anaeroob milieu – precies de omstandigheden waarin wortelonkruiden niet kunnen overleven, precies het doel van inundatie. Bovendien hebben deze omstandigheden ook een gunstige uitwerking op het terugdringen van schadelijke aaltjes en schimmels.
Bovenstaande is een win-win situatie, het is een extra bijdrage in het terugdringen van chemische middelen, en natuurlijke restproducten worden herbruikt, ofwel de kringlooplandbouw . Beide zullen bijdragen aan gezond bodemleven op lange termijn. Met deze aanpak combineren we praktische onkruidbestrijding met duurzaam bodembeheer – iets waar we als bedrijf continue mee bezig zijn.
Meer nieuws

Week 35: Gewasbeschermingsmiddelen gebruik
De laatste tijd staat het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen en de lelieteelt in de media volop in de schijnwerpers. Hierdoor krijgen wij van omwonenden en passanten met regelmaat vragen. De meest…
Lees verder »
Week 34: Freesia’s rooien
Een week of 2 eerder dan de normale 'september-freesia-rooimaand', zijn we begonnen met de oogst van de freesia knollen. Deze knollen zijn gedurende het gehele seizoen afgedekt met gaasdoek. Dit…
Lees verder »
Week 33: Geparteerde narcissen planten
De geparteerde narcissen zijn deze week ook gelijk gepland. Deze voorjaarsbloeiers zitten bijna 11 van de 12 maanden in de grond. Ze worden namelijk als eerste in de grond gepland,…
Lees verder »
Week 32: Parteren narcissen
Deze week zijn we gestart met een methode om narcissen te vermeerderen, het parteren. Dat wil zeggen dat we grote narcissenbollen zorgvuldig in meerdere stukjes verdelen, zodat elk stukje zich…
Lees verder »
Week 31: Narcissen opkisten
Na het oogsten en verwerken van de tulpen is de tijd van het oogsten van de narcissen aangebroken. Na een goed groeiseizoen, zijn we gestart met het rooien. Narcissen zijn…
Lees verder »
Week 30: Bollenpellen met hart, hand en machine
Afgelopen week verscheen er een mooi item bij Noordkop Centraal over bollenpellen bij ons op het bedrijf. In de reportage wordt duidelijk hoe bij ons op het bedrijf vakmanschap, traditie,…
Lees verder »
Week 29: Samen werken – Samen vieren
Achter elke bol die de schuur in komt, en elke gaasbak die de schuur verlaat, staan mensen. Mensen die elke dag hard werken, samenwerken en zich inzetten voor het gezamenlijke…
Lees verder »
Week 28: Nieuw leven
De oogst gaat verder, de percelen worden leger, maar nieuw leven ontdekken we nog weer elke week. Zo is er een meerkoet die op de kop van een duiker een…
Lees verder »
Week 27: De toppers van de werkvloer
De oogst van de voorjaarsbloeiers wordt binnengehaald, maar moet ook verwerkt worden. Veel werk gebeurd inmiddels machinaal, maar een groot deel blijft ook mensen werk. Werk waarbij wij geholpen worden…
Lees verder »
Week 26: Hakselen-Rooien-Spoelen
Het oogsten is van start. Na de krokussen zijn nu de tulpen aan de beurt. De eerste stap is het hakselen van het tulpenloof, een belangrijke stap die plaatsvindt vóór…
Lees verder »