Week 28: Onderwater land – inundatie

17 juli 2023

Waarom heeft de bollenkweker een stuk van zijn land onder water laten lopen? Eén van die vragen die wij bijna dagelijks krijgen in de kop van NH waar toeristen op dit moment talrijk zijn.

Het onderwater zetten, ook wel inunderen genoemd gebeurt om de bodem vrij te maken van diverse aaltjessoorten, schimmels en verschillende onkruiden. Deze milieuvriendelijke aanpak vervangt het inzetten van chemische bestrijdingsmiddelen. Het beste resultaat treedt op bij een bodemtemperatuur van 17 C en hoger. De temperatuur en het feit dat de voorjaarsbloeiers als crocussen, tulpen, hyacinten en narcissen nu gerooid zijn, is de reden dat er dit moment geschikt is, en de methode toegepast wordt. De inundatie , die ongeveer 3 maanden duurt, zorgt voor een extra voedselbron voor vogels, omdat het laagje ondiep water waterdieren als muggen en watervlooien aantrekt. Meeuwen, eenden, duiven, veel ganzen, witte en blauwe reigers, en zelfs lepelaars hebben een feestmaal.

Werd er tot een aantal jaren geleden een dijk om het gevlakte perceel geploegd, tegenwoordig zorgt Peter Burger voor een vakkundig gezette rand van herbruikbare polyester schotjes, zodat het water op het perceel blijft. Bijkomend voordeel is dat deze rand minder ruimte inneemt, waardoor dichter op sloot gezet kan worden en er dus een groter oppervlakte 'behandeld' wordt.

Mooie beelden met een drone zijn gemaakt door NH nieuws:  https://www.youtube.com/watch?v=0-MgB3vr-x4

Meer nieuws

Week 13: Tulpen koppen – waarom?

Tulpen koppen! Waarom doen de kwekers dat? Waarom worden de mooie bloemen van de tulp eraf gehaald? Deze vragen horen wij de hele dag door, en hiervoor alle begrip. Niets…

Lees verder »

Week 12: Onze bloemen ‘shinen’ op 75e keukenhof

Het mooiste voorjaarspark van de wereld is voor de 75e keer geopend, en wat is deze weer schitterend. Altijd weer spannend als inzender of de bollen mooi tot z'n recht…

Lees verder »

Week 11: Lelie planten

De zomerbloeiers zijn deze periode aan de beurt om geplant te worden. Deze week zijn de lelies aan de beurt. En dat was lekker dichtbij, de lelies staan op de…

Lees verder »

Week 10: Freesia’s planten

Freesia bloemen, die prachtige kleurrijke en heerlijk ruikende zomerbloeiers, worden in deze week gepland. Een bloem die door zijn vele nectar en stuifmeel een mooie bijdrage levert aan de biodiversiteit.…

Lees verder »

Week 9: Ziekzoeken begint

Een groot deel van de werktijd wordt in het voorjaar gebruikt om te 'ziekzoeken'. Jawel er is een werkwoord van gemaakt, want het is veel werk. Veel werk, maar ook…

Lees verder »

Week 8: Item in weekblad ‘nieuwe oogst’

Deze week in de nieuwe oogst:  https://www.nieuweoogst.nl/ 'Energieopslag als oplossing voor overvol net' 'Nadat het dak vol lag met zonnepanelen, viel het terug leveren tegen', vertelt Jacques Burger over één…

Lees verder »

Week 7: Narcissen kleuren de velden

De temperatuur stijgt, het voorjaar lonkt, en de narcissen gaan de velden kleuren. Heerlijk om te zien, de mooie gele narcissen kleur op de velden. De aankondiging van het voorjaar.…

Lees verder »

Week 6: Eerste crocussen in bloei

Het voor jaar nadert, en dat zien we in het land. De eerste voorzichtige bloei is gezien, de krokus laat zich kleuren. Krokussen zijn geliefd door mens, maar zeker ook…

Lees verder »

Week 5: nog 50 dagen tot opening KEUKENHOF

Keukenhof gaat bijna open, en dit jaar voor de 75e editie. https://youtu.be/oFCDyvrO1xc Keukenhof opende haar deuren in 1950 en is sindsdien uitgegroeid tot een wereldwijd fenomeen dat al generaties lang…

Lees verder »

Week 4: Waspeen met unieke smaak

De bolgewassen die wij telen worden niet jaar achter jaar op dezelfde percelen geteeld. Sterker nog, bijvoorbeeld de geliefde tulpenpracht is slechts 1 x per 4 jaar op hetzelfde perceel…

Lees verder »