Week 29: Kringloop landbouw

24 juli 2023

De voorjaarsbloeiers als krokussen, tulpen en narcissen zijn van het land af, en in de schuur om verwerkt te worden. Tijd om extra aandacht aan het land te besteden. Het gecomposteerde lof wordt samen met de geproduceerde hoeveelheid Bokashi over het land gereden om het te verreiken.

Bokashi is het Japanse woord voor “goed gefermenteerd organisch materiaal”. Plantenresten, mest met stro zijn organische materialen die gefermenteerd kunnen worden. De microbiologie die verantwoordelijk is voor het fermentatieproces scheiden hele nuttige stofwisselingsproducten uit. Antioxidanten, vitamines, enzymen, natuurlijke antibiotica en groeihormonen. Fermentatie is een conserveringstechniek waarbij voedingsstoffen en energie wordt behouden. Het wordt immers niet warm.

Bokashi biedt niet alleen voeding voor planten en verbetert de structuur van de bodem, maar activeert ook het bodemleven. Deze microben vestigen zich daardoor definitief in de bodem, vermeerderen zich en domineren over de aanwezige schadelijke bacteriën, schimmels en virussen. Zo creëer je een ziekte werende bodem en natuurlijke balans.

Op deze manier wordt de gewenste kringloop landbouw, die voor ons geheel niet nieuw is, maar al decennia lang zo wordt toegepast, toegepast. De gewasresten met mest zorgen ervoor dat de bodem in een periode van rust (gewas) wordt gevoed met belangrijke voedingsstoffen.

 

 

Meer nieuws

Week 26: Hakselen-Rooien-Spoelen

Het oogsten is van start. Na de krokussen zijn nu de tulpen aan de beurt. De eerste stap is het hakselen van het tulpenloof, een belangrijke stap die plaatsvindt vóór…

Lees verder »

Week 25: Nieuwe MH rooimachine

In 2007 stonden de mannen trots op de nieuwe MH rooimachine, van links naar rechts: Jacques, Gijs, Binck Teun en Rob. Inmiddels zijn er vele rooi uren gemaakt met deze…

Lees verder »

Week 24: Voorbereiden op oogst

Deze week stond in het teken van de voorbereidingen op de verwerking van ons oogstproduct: de voorjaarsbloeiers. We trappen af met de krokussen, die als eerste geoogst en verwerkt gaan…

Lees verder »

Week 23: Dutch Lily Days

Afgelopen week stond volledig in het teken van contacten leggen én onderhouden. In een sector waarin de dagelijkse werkzaamheden op het bedrijf vaak alle aandacht opeisen, is het goed om…

Lees verder »

Week 22: Toen,… en nu

In het jaar 2013 heeft G.P. Burger Bloembollen een bedrijfsfilm opgenomen, die te zien Geschiedenis 50 jaar G.P. Burger Bloembollen Mooi om te zien, als we 12 jaar verder zijn,…

Lees verder »

Week 21: Wortelen zaaien

Na een te lange droge periode van droogte, is er deze week eindelijk weer regen gevallen – en daar zijn we erg blij mee! De neerslag was welkom, welkom om…

Lees verder »

Week 20: Bedrijfshulpverlening is een MUST

De jaarlijkse herhalingscursus Bedrijfshulpverlening (BHV) werd afgelopen week gevolgd – en wel in de moderne blended learning vorm. Bedrijfshulpverlening is erop gericht om bij een ongeval of calamiteit direct de juiste…

Lees verder »

Week 19: Schone schuren

De tulpenvelden beginnen langzaam rustiger te ogen: de meeste koppen zijn er inmiddels af, en het nalopen van de tulpen nadert zijn einde. Het was weer een intensieve maar mooie…

Lees verder »

Week 18: Kleurenpracht gekopt

 Het is weer zover: het kopseizoen is begonnen! Wie langs onze velden rijdt, ziet misschien tot verbazing dat de prachtige tulpenbloemen vakkundig worden verwijderd. Maar waarom doen we dat eigenlijk?…

Lees verder »

Week 17: Kwaliteit door controle

Iedereen heeft kunnen genieten, en kan nog steeds genieten van de uitgestrekte velden met voorjaarsbloeiers. Deze weken is het niet alleen topdrukte met vele bezoekers die genieten van de prachtige…

Lees verder »