Week 29: Kringloop landbouw

24 juli 2023

De voorjaarsbloeiers als krokussen, tulpen en narcissen zijn van het land af, en in de schuur om verwerkt te worden. Tijd om extra aandacht aan het land te besteden. Het gecomposteerde lof wordt samen met de geproduceerde hoeveelheid Bokashi over het land gereden om het te verreiken.

Bokashi is het Japanse woord voor “goed gefermenteerd organisch materiaal”. Plantenresten, mest met stro zijn organische materialen die gefermenteerd kunnen worden. De microbiologie die verantwoordelijk is voor het fermentatieproces scheiden hele nuttige stofwisselingsproducten uit. Antioxidanten, vitamines, enzymen, natuurlijke antibiotica en groeihormonen. Fermentatie is een conserveringstechniek waarbij voedingsstoffen en energie wordt behouden. Het wordt immers niet warm.

Bokashi biedt niet alleen voeding voor planten en verbetert de structuur van de bodem, maar activeert ook het bodemleven. Deze microben vestigen zich daardoor definitief in de bodem, vermeerderen zich en domineren over de aanwezige schadelijke bacteriën, schimmels en virussen. Zo creëer je een ziekte werende bodem en natuurlijke balans.

Op deze manier wordt de gewenste kringloop landbouw, die voor ons geheel niet nieuw is, maar al decennia lang zo wordt toegepast, toegepast. De gewasresten met mest zorgen ervoor dat de bodem in een periode van rust (gewas) wordt gevoed met belangrijke voedingsstoffen.

 

 

Meer nieuws

Week 2: Plantgoed klaarmaken

Tijdens het verwerken van leliebollen wordt een voorsortering gemaakt tussen de 'leverbare' bloembollen (ofwel de maatgrootte die verkocht kan worden) en het 'plantgoed'. Het plantgoed is het materiaal wat dient…

Lees verder »

Week 1: Starten in mooi 2025

Een nieuw jaar met vele nieuwe kansen en uitdagingen. We zullen als hardwerkende agrariers ook dit jaar weer samen de handen uit de mouwen steken om het beste in onszelf,…

Lees verder »

Week 52: Terugblikken en vooruitzien

Aan het einde van 2024 hopen we de rust te vinden om samen stil te staan bij het jaar 2024, terugblikken en dromen over het volgende jaar. Wensen uitspreken, en…

Lees verder »

Week 51: We did it!

Jawel, het is gelukt! Het grootste deel van de leverbare lelie bloembollen is verwerkt. Dat kan alleen als we het allemaal samen doen, samen de schouders eronder. Ontzettend mooi dat…

Lees verder »

Week 50: Samen werken – Samen vieren

De laatste tien dagen voor kerstmis zijn aangebroken. En alhoewel deze dagen vooral gevuld zullen zijn met werken, is het toch fijn om samen even in kerststemming te komen. Afgelopen…

Lees verder »

Week 49 Bloembollen onderzoek

Vanaf de start zijn wij als kwekers zeer enthousiast om samen de schouders onder dit project te zetten. Een project die de bloembollensector klaar maakt voor de toekomst, inzichten verstrekt…

Lees verder »

Week 48: Basis voor de toekomst

De oogstverwerking gaat de laatste weken in. De leverbare leliebollen, die al verkocht zijn, worden deze weken geschoond, op kwaliteit gecontroleerd en gesorteerd op maat. Na het sorteren worden de…

Lees verder »

Week 47: Jongste Burger ook gecertificeerd

Jawel, ook de jongste van de Burgers is deze week in het bezit gekomen van zowel zijn heftruck certificaat, als zijn T-Rijbewijs. De rijlessen van https://verkeersschool-jongejan.nl/ waren waardevol, verschafte extra en…

Lees verder »

Week 46: Kijkje ‘in de schuren’

De verwerking van de leliebloembollen oogst is dit jaar in volle gang, en we nemen u met een aantal foto's mee in de verwerking. Door de toepassing van de nieuwste…

Lees verder »

Week 45: Gezichten van de werkvloer

De oogst is begonnen, fijn dat de werknemers er allemaal (weer) zijn. Mooi om samen de oogst te gaan verwerken.

Lees verder »