Week 29: RIVM: Goed voor gezondheid, wonen naast bloembollenveld

14 juli 2018

'Minister Schippers neemt bewoners zeer serieus.' Na bedenkingen van bewoners, woonachtig naast bloembollenvelden, geeft de minister in 2016 het RIVM opdracht onderzoek te doen naar de gezondheid van omwonenden. In Nederland wonen bijna 90.000 mensen binnen een straal van 50 meter naast een bollenveld. In welke mate zij blootgesteld worden aan de gebruikte bestrijdingsmiddelen, en of die überhaupt schadelijk voor de mens, was nooit onderzocht. Centrale vraag is het onderzoek is: 'Is er verschil in gezondheid tussen mensen die woonachtig zijn dichtbij een bollenperceel ten opzichte van mensen die hier ver vanaf wonen. Partij van de dieren Esther Ouwehand heeft aangedrongen op het onderzoek wat een kostenplaatje van 8,9 miljoen euro heeft gehad.

11 juli jl kwam de publicatie van het onderzoek: Conclusie van het onderzoek: 'wonen naast een bloembollenperceel is goed voor de gezondheid'

RIVM: 'Over het algemeen vinden we geen duidelijke verbanden tussen gezondheid en de nabijheid van landbouwpercelen. Mensen, die dichter bij landbouwpercelen wonen, leken over het algemeen zelfs wat gezonder te zijn dan mensen die daar verder vandaan wonen." Tot deze opvallende conclusie komt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) op basis van een jarenlang onderzoek naar de gevolgen van het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen op omwonenden. Aanleiding voor het onderzoek waren (met enige regelmaat het landelijk nieuws, bijvoorbeeld ZEMBLA 2011) klachten en protesten van mensen die, wegens de nabijheid van een landbouwperceel en/of bollenveld, vreesden voor hun gezondheid.

Dat lijkt dus, volgens het onderzoek van het RIVM mogen geloven, contra uit te vallen!'

Meer nieuws

Week 14: Planten zomerbloeiers

In het buitengebied zijn we deze week begonnen met het planten van de zomerbloeiers, de lelies. Het was even afwachten wanneer de gronden droog genoeg waren om hier met de…

Lees verder »

Week 13: Tulpen koppen – waarom?

Tulpen koppen! Waarom doen de kwekers dat? Waarom worden de mooie bloemen van de tulp eraf gehaald? Deze vragen horen wij de hele dag door, en hiervoor alle begrip. Niets…

Lees verder »

Week 12: Onze bloemen ‘shinen’ op 75e keukenhof

Het mooiste voorjaarspark van de wereld is voor de 75e keer geopend, en wat is deze weer schitterend. Altijd weer spannend als inzender of de bollen mooi tot z'n recht…

Lees verder »

Week 11: Lelie planten

De zomerbloeiers zijn deze periode aan de beurt om geplant te worden. Deze week zijn de lelies aan de beurt. En dat was lekker dichtbij, de lelies staan op de…

Lees verder »

Week 10: Freesia’s planten

Freesia bloemen, die prachtige kleurrijke en heerlijk ruikende zomerbloeiers, worden in deze week gepland. Een bloem die door zijn vele nectar en stuifmeel een mooie bijdrage levert aan de biodiversiteit.…

Lees verder »

Week 9: Ziekzoeken begint

Een groot deel van de werktijd wordt in het voorjaar gebruikt om te 'ziekzoeken'. Jawel er is een werkwoord van gemaakt, want het is veel werk. Veel werk, maar ook…

Lees verder »

Week 8: Item in weekblad ‘nieuwe oogst’

Deze week in de nieuwe oogst:  https://www.nieuweoogst.nl/ 'Energieopslag als oplossing voor overvol net' 'Nadat het dak vol lag met zonnepanelen, viel het terug leveren tegen', vertelt Jacques Burger over één…

Lees verder »

Week 7: Narcissen kleuren de velden

De temperatuur stijgt, het voorjaar lonkt, en de narcissen gaan de velden kleuren. Heerlijk om te zien, de mooie gele narcissen kleur op de velden. De aankondiging van het voorjaar.…

Lees verder »

Week 6: Eerste crocussen in bloei

Het voor jaar nadert, en dat zien we in het land. De eerste voorzichtige bloei is gezien, de krokus laat zich kleuren. Krokussen zijn geliefd door mens, maar zeker ook…

Lees verder »

Week 5: nog 50 dagen tot opening KEUKENHOF

Keukenhof gaat bijna open, en dit jaar voor de 75e editie. https://youtu.be/oFCDyvrO1xc Keukenhof opende haar deuren in 1950 en is sindsdien uitgegroeid tot een wereldwijd fenomeen dat al generaties lang…

Lees verder »