Week 30: Bollenpellen met hart, hand en machine

28 juli 2025

Afgelopen week verscheen er een mooi item bij Noordkop Centraal over bollenpellen bij ons op het bedrijf. In de reportage wordt duidelijk hoe bij ons op het bedrijf vakmanschap, traditie, liefde voor het vak en innovatie hand in hand gaan.

Wat begon als een klein familiebedrijf van vader Gert en moeder Corrie Burger, is onder leiding van de gebroeders Rob en Jacques Burger is uitgegroeid tot een professionele organisatie. Inmiddels is de derde generatie in de persoon van Gijs toegetreden tot het bedrijf, en ook de andere drie potentiële opvolgers, Binck, Teun en Kiet, werken mee op het bedrijf. In het interview benadrukt Jacques hoe belangrijk de mensen achter het werk zijn: “Waar vroeger scholieren in de zomer kwamen helpen met het bollenpellen, hebben we nu al jaren een hecht team van seizoenswerkers waar we op kunnen bouwen.”

Vele medewerkers komen uit Polen, sommige komen hier al met meerdere generaties. Toen de oorlog in Oekraïne uitbrak, ontvingen we mensen die hulp nodig hadden. Inmiddels keren sommigen van hen ieder seizoen terug om mee te helpen op het bedrijf. Met alle medewerkers is een mooie band opgebouwd en is het een fijne groep om samen de oogst mee te verwerken.

Hoewel de techniek zich blijft ontwikkelen, is het werk nog lang niet volledig geautomatiseerd. “Er zijn machines, ja, maar mensenhanden blijven onmisbaar.”  Toch denkt hij dat er een doorontwikkeling in techniek zal komen dat ook het handmatig pellen in de toekomst nog meer door machines zal worden overgenomen.

Wilt u het item terugkijken: https://noordkopcentraal.nl/bollenpellen-met-hart-hand-en-machine/

Meer nieuws

Week 35: Gewasbeschermingsmiddelen gebruik

De laatste tijd staat het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen en de lelieteelt in de media volop in de schijnwerpers. Hierdoor krijgen wij van omwonenden en passanten met regelmaat vragen. De meest…

Lees verder »

Week 34: Freesia’s rooien

Een week of 2 eerder dan de normale 'september-freesia-rooimaand', zijn we begonnen met de oogst van de freesia knollen. Deze knollen zijn gedurende het gehele seizoen afgedekt met gaasdoek. Dit…

Lees verder »

Week 33: Geparteerde narcissen planten

De geparteerde narcissen zijn deze week ook gelijk gepland. Deze voorjaarsbloeiers zitten bijna 11 van de 12 maanden in de grond. Ze worden namelijk als eerste in de grond gepland,…

Lees verder »

Week 32: Parteren narcissen

Deze week zijn we gestart met een methode om narcissen te vermeerderen, het parteren. Dat wil zeggen dat we grote narcissenbollen zorgvuldig in meerdere stukjes verdelen, zodat elk stukje zich…

Lees verder »

Week 31: Narcissen opkisten

Na het oogsten en verwerken van de tulpen is de tijd van het oogsten van de narcissen aangebroken. Na een goed groeiseizoen, zijn we gestart met het rooien. Narcissen zijn…

Lees verder »

Week 29: Samen werken – Samen vieren

Achter elke bol die de schuur in komt, en elke gaasbak die de schuur verlaat, staan mensen. Mensen die elke dag hard werken, samenwerken en zich inzetten voor het gezamenlijke…

Lees verder »

Week 29: Duurzaam bodembeheer

Bij ons op het bedrijf wordt 'onderwaterzetten' (inundatie) al tientallen jaren toegepast. Een reductie van chemische middelengebruik om deze natuurlijke manier om wortelonkruiden zoals kweekgras en kiek te bestrijden. Dit…

Lees verder »

Week 28: Nieuw leven

De oogst gaat verder, de percelen worden leger, maar nieuw leven ontdekken we nog weer elke week. Zo is er een meerkoet die op de kop van een duiker een…

Lees verder »

Week 27: De toppers van de werkvloer

De oogst van de voorjaarsbloeiers wordt binnengehaald, maar moet ook verwerkt worden. Veel werk gebeurd inmiddels machinaal, maar een groot deel blijft ook mensen werk. Werk waarbij wij geholpen worden…

Lees verder »

Week 26: Hakselen-Rooien-Spoelen

Het oogsten is van start. Na de krokussen zijn nu de tulpen aan de beurt. De eerste stap is het hakselen van het tulpenloof, een belangrijke stap die plaatsvindt vóór…

Lees verder »