
Week 30: Bollenpellen met hart, hand en machine
28 juli 2025Afgelopen week verscheen er een mooi item bij Noordkop Centraal over bollenpellen bij ons op het bedrijf. In de reportage wordt duidelijk hoe bij ons op het bedrijf vakmanschap, traditie, liefde voor het vak en innovatie hand in hand gaan.
Wat begon als een klein familiebedrijf van vader Gert en moeder Corrie Burger, is onder leiding van de gebroeders Rob en Jacques Burger is uitgegroeid tot een professionele organisatie. Inmiddels is de derde generatie in de persoon van Gijs toegetreden tot het bedrijf, en ook de andere drie potentiële opvolgers, Binck, Teun en Kiet, werken mee op het bedrijf. In het interview benadrukt Jacques hoe belangrijk de mensen achter het werk zijn: “Waar vroeger scholieren in de zomer kwamen helpen met het bollenpellen, hebben we nu al jaren een hecht team van seizoenswerkers waar we op kunnen bouwen.”
Vele medewerkers komen uit Polen, sommige komen hier al met meerdere generaties. Toen de oorlog in Oekraïne uitbrak, ontvingen we mensen die hulp nodig hadden. Inmiddels keren sommigen van hen ieder seizoen terug om mee te helpen op het bedrijf. Met alle medewerkers is een mooie band opgebouwd en is het een fijne groep om samen de oogst mee te verwerken.
Hoewel de techniek zich blijft ontwikkelen, is het werk nog lang niet volledig geautomatiseerd. “Er zijn machines, ja, maar mensenhanden blijven onmisbaar.” Toch denkt hij dat er een doorontwikkeling in techniek zal komen dat ook het handmatig pellen in de toekomst nog meer door machines zal worden overgenomen.
Wilt u het item terugkijken: https://noordkopcentraal.nl/bollenpellen-met-hart-hand-en-machine/
Meer nieuws

Week 29: Samen werken – Samen vieren
Achter elke bol die de schuur in komt, en elke gaasbak die de schuur verlaat, staan mensen. Mensen die elke dag hard werken, samenwerken en zich inzetten voor het gezamenlijke…
Lees verder »
Week 29: Duurzaam bodembeheer
Bij ons op het bedrijf wordt 'onderwaterzetten' (inundatie) al tientallen jaren toegepast. Een reductie van chemische middelengebruik om deze natuurlijke manier om wortelonkruiden zoals kweekgras en kiek te bestrijden. Dit…
Lees verder »
Week 28: Nieuw leven
De oogst gaat verder, de percelen worden leger, maar nieuw leven ontdekken we nog weer elke week. Zo is er een meerkoet die op de kop van een duiker een…
Lees verder »
Week 27: De toppers van de werkvloer
De oogst van de voorjaarsbloeiers wordt binnengehaald, maar moet ook verwerkt worden. Veel werk gebeurd inmiddels machinaal, maar een groot deel blijft ook mensen werk. Werk waarbij wij geholpen worden…
Lees verder »
Week 26: Hakselen-Rooien-Spoelen
Het oogsten is van start. Na de krokussen zijn nu de tulpen aan de beurt. De eerste stap is het hakselen van het tulpenloof, een belangrijke stap die plaatsvindt vóór…
Lees verder »
Week 25: Nieuwe MH rooimachine
In 2007 stonden de mannen trots op de nieuwe MH rooimachine, van links naar rechts: Jacques, Gijs, Binck Teun en Rob. Inmiddels zijn er vele rooi uren gemaakt met deze…
Lees verder »
Week 24: Voorbereiden op oogst
Deze week stond in het teken van de voorbereidingen op de verwerking van ons oogstproduct: de voorjaarsbloeiers. We trappen af met de krokussen, die als eerste geoogst en verwerkt gaan…
Lees verder »
Week 23: Dutch Lily Days
Afgelopen week stond volledig in het teken van contacten leggen én onderhouden. In een sector waarin de dagelijkse werkzaamheden op het bedrijf vaak alle aandacht opeisen, is het goed om…
Lees verder »
Week 22: Toen,… en nu
In het jaar 2013 heeft G.P. Burger Bloembollen een bedrijfsfilm opgenomen, die te zien Geschiedenis 50 jaar G.P. Burger Bloembollen Mooi om te zien, als we 12 jaar verder zijn,…
Lees verder »
Week 21: Wortelen zaaien
Na een te lange droge periode van droogte, is er deze week eindelijk weer regen gevallen – en daar zijn we erg blij mee! De neerslag was welkom, welkom om…
Lees verder »