Week 31: Narcissen opkisten

4 augustus 2025

Na het oogsten en verwerken van de tulpen is de tijd van het oogsten van de narcissen aangebroken. Na een goed groeiseizoen, zijn we gestart met het rooien. Narcissen zijn de laatste voorjaarsbloeiers die worden gerooid. Ze worden als eerste geplant en blijven het langst in de grond. Het is dus een teelt die geduld vraagt, maar zich uitbetaalt in kwaliteit. In tegenstelling tot tulpen, die worden gekopt, is er bij de teelt van narcissen geen actie ter velde. De bloem bloeit volledig uit, en het loof sterft volledig af voordat we rooien. Zoals gebruikelijk blijven de bollen na het rooien eerst nog een tijdje op het veld liggen om goed te drogen. Dit natuurlijke droogproces is belangrijk om de kwaliteit van de bol te behouden. Daarnaast heeft het drogen ter velde het voordeel dat er geen energie (warmte) in de schuren gebruikt wordt, wat een mooie bijdrage aan duurzaamheid is.

Zodra de bollen voldoende zijn gedroogd, volgt de volgende werkgang: het opkisten. Hierbij worden de narcissen in kiepwagens opgeladen en naar de verwerkingsschuren gebracht. In de schuur worden de bollen op maat gesorteerd, op kwaliteit geselecteerd en uiteindelijk afgevuld in kistjes, klaar voor transport naar onze leveranciers.

Meer nieuws

Week 34: Freesia’s rooien

Een week of 2 eerder dan de normale 'september-freesia-rooimaand', zijn we begonnen met de oogst van de freesia knollen. Deze knollen zijn gedurende het gehele seizoen afgedekt met gaasdoek. Dit…

Lees verder »

Week 33: Geparteerde narcissen planten

De geparteerde narcissen zijn deze week ook gelijk gepland. Deze voorjaarsbloeiers zitten bijna 11 van de 12 maanden in de grond. Ze worden namelijk als eerste in de grond gepland,…

Lees verder »

Week 32: Parteren narcissen

Deze week zijn we gestart met een methode om narcissen te vermeerderen, het parteren. Dat wil zeggen dat we grote narcissenbollen zorgvuldig in meerdere stukjes verdelen, zodat elk stukje zich…

Lees verder »

Week 30: Bollenpellen met hart, hand en machine

Afgelopen week verscheen er een mooi item bij Noordkop Centraal over bollenpellen bij ons op het bedrijf. In de reportage wordt duidelijk hoe bij ons op het bedrijf vakmanschap, traditie,…

Lees verder »

Week 29: Samen werken – Samen vieren

Achter elke bol die de schuur in komt, en elke gaasbak die de schuur verlaat, staan mensen. Mensen die elke dag hard werken, samenwerken en zich inzetten voor het gezamenlijke…

Lees verder »

Week 29: Duurzaam bodembeheer

Bij ons op het bedrijf wordt 'onderwaterzetten' (inundatie) al tientallen jaren toegepast. Een reductie van chemische middelengebruik om deze natuurlijke manier om wortelonkruiden zoals kweekgras en kiek te bestrijden. Dit…

Lees verder »

Week 28: Nieuw leven

De oogst gaat verder, de percelen worden leger, maar nieuw leven ontdekken we nog weer elke week. Zo is er een meerkoet die op de kop van een duiker een…

Lees verder »

Week 27: De toppers van de werkvloer

De oogst van de voorjaarsbloeiers wordt binnengehaald, maar moet ook verwerkt worden. Veel werk gebeurd inmiddels machinaal, maar een groot deel blijft ook mensen werk. Werk waarbij wij geholpen worden…

Lees verder »

Week 26: Hakselen-Rooien-Spoelen

Het oogsten is van start. Na de krokussen zijn nu de tulpen aan de beurt. De eerste stap is het hakselen van het tulpenloof, een belangrijke stap die plaatsvindt vóór…

Lees verder »

Week 25: Nieuwe MH rooimachine

In 2007 stonden de mannen trots op de nieuwe MH rooimachine, van links naar rechts: Jacques, Gijs, Binck Teun en Rob. Inmiddels zijn er vele rooi uren gemaakt met deze…

Lees verder »