Week 30: Narcissen tijd!

26 juli 2021

Na de crocussen en de tulpen is het nu tijd om de narcissen te gaan oogsten. Narcissen zijn de voorjaarsbloeiers die de langste periode in de grond zitten. Ze worden namelijk als eerst geplant, en als laatste van het land afgehaald. Narcissen worden eerst 'blootgelegd' op het land. Ze zitten dan niet meer in de grond, maar liggen erbovenop. De bollen kunnen zo ter velde drogen, en vervolgens gerooid en naar binnen gehaald worden. In de schuren zullen ze vrijwel direct gesorteerd en gecontroleerd worden waarna ze vervolgens in de grootverpakking klaar gezet worden voor vervoer naar de afnemer.

Meer nieuws

Week 38: Huisartsen in opleiding verkennen platteland

Huisartsen te kort in de Noordkop! Huisarts Diederik de Boer: "We maken het iedere dag mee dat er te weinig huisartsen zijn in de omgeving, dat de waarneming moeilijk is…

Lees verder »

Week 37 Freesia’s rooien

De maand september staat in het teken van het rooien van de freesia kralen. Deze knollen zijn gedurende het gehele seizoen afgedekt met gaasdoek. De start van het rooiseizoen is…

Lees verder »

Week 36: Duurzame bodem resetten – inundatie

Duurzaam bodem resetten ofwel inundatie: Het voor langere tijd onder water zetten van een perceel bloembollengrond, bestrijdt een aantal grondgebonden ziekten, plagen, onkruiden en opslag van bollen goed. Al jaren…

Lees verder »

Week 35: Theorie & Praktijk, soms …

Theorie en Praktijk zijn vaak twee verschillende werelden. Werelden die samen op zoek moeten gaan naar een toepassing. Wat in theorie prima kan, blijkt soms te omslachtig in de praktijk…

Lees verder »

Week 34: We hakken ze in mootjes, …

Op dit moment zijn we bezig om diverse partijen narcissen sneller te vergroten. Doordat de natuurlijke vermeerdering van narcissen niet heel snel gaat, helpen we de natuur een beetje. De…

Lees verder »

Week 33: Nachtelijk bezoek

Onverwacht nachtelijk bezoek is vaak verontrustend. Dit keer verstoorde het de nachtrust door onbekende geluiden, maar was gelukkig niet erg verontrustend. De drie dames hadden een nachtelijk avontuur waarbij de…

Lees verder »

Week 32: Eindelijk!!! nieuwe kisten

Er zijn van die factoren waar je geen invloed op hebt. De vooruitziende blik in maart was dat we tekort kisten zouden hebben om de oogst door te komen. Dus…

Lees verder »

Week 31: Kruisbestuiving in agrarisch vak

Soms kom je in een ander agrarisch bedrijf iets tegen waarvan je denkt: 'dat zou bij ons op de werkvloer ook voordeel opleveren'. En zo ontstond het idee van de…

Lees verder »

Week 31: Eerste Freesia’s gerooid

Als het weer mee zit, kan het vlot gaan! De eerst freesia's zijn gerooid. Het betreft een speciaal perceel waarop een proef is gedaan. Want in de maand juli al…

Lees verder »

Week 30: Proberen = Leren → Bokashi maken

Fermentatie is een eeuwenoude techniek die anno nu wordt toegepast. Bacteriën, schimmels of gisten zorgen ervoor dat de plantenresten worden omgezet in een nieuw product, bokahsi genoemd. De basis is…

Lees verder »