
Week 32: Bollenvelden onder water
8 augustus 2022Waarom heeft de bollenkweker een stuk van zijn land onder water laten lopen? Eén van die vragen die wij bijna dagelijks krijgen in de kop van NH waar toeristen op dit moment talrijk zijn.
Het onderwater zetten, ook wel inunderen genoemd gebeurt om de bodem vrij te maken van diverse aaltjessoorten, schimmels en verschillende onkruiden. Deze milieuvriendelijke aanpak vervangt het inzetten van chemische bestrijdingsmiddelen. Het beste resultaat treedt op bij een bodemtemperatuur van 17 C en hoger. Daarom zien we het nu vrij talrijk om ons heen, de maanden juli en augustus zijn het meest geschikt. De inundatie , die ongeveer 3 maanden duurt, zorgt voor een extra voedselbron voor vogels, omdat het laagje ondiep water waterdieren als muggen en watervlooien aantrekt. Meeuwen, eenden, duiven, veel ganzen, witte en blauwe reigers, en zelfs lepelaars hebben een feestmaal.
Werd er tot een aantal jaren geleden een dijk om het gevlakte perceel geploegd, tegenwoordig zorgt Peter Burger voor een vakkundig gezette rand van herbruikbare polyester schotjes, ervoor dat het water op het perceel blijft. Bijkomend voordeel is dat deze rand minder ruimte inneemt, waardoor dichter op sloot gezet kan worden en er dus een groter oppervlakte 'behandeld' wordt.
Meer nieuws

Week 38: SPONSOR VD WEEK: GP BURGER BLOEMBOLLEN
Sponsoring is bij ons vanzelfsprekend in een dorp. Samen een steentje bijdragen, ofwel financieel, maar zeker ook door samen de schouders onder dorpse activiteiten te zetten. Voetbalvereniging Geel-Zwart in 't…
Lees verder »
Week 37: Welkom Leen!
Voor zijn opleiding MBO Plantenteelt Clusius College Hoorn, wat tegenwoordig VONK heet, komt Leen 5 maanden bij ons op het bedrijf stagelopen. Eerst meedraaien in de dagelijkse werkzaamheden en het…
Lees verder »
Week 36: Drainage vervangen
Alle voorjaarsbloeiers, en ook alle freesia's zijn gerooid. Tijd om diverse hoeken in te zaaien met groenbemesters, inundatie toe te passen (land onderwater), of onderhoud te plegen. Onderhoud in de…
Lees verder »
Week 35: Freesia’s rooien
We blikken richting het najaar, en dus is het tijd voor het rooien van de freesia knollen. De neerslag zorgt ervoor dat het rooiproces erg gestaag verloopt, maar beetje bij…
Lees verder »
Week 32: Rob ‘ziet’ Isaak
Een jaartje ouder stemt jou tevree maar vind je 60 jaar ook oké? Natuurlijk wel Je wordt niet grijzer maar met de jaren wel weer wijzer
Lees verder »
Week 31: Kevin Hollander verruilt bollen voor piepers
Na ruim 5 jaar bij ons in de bloembollen gewerkt te hebben, gaat Kevin verder in de aardappels. Wij bedanken Kevin voor de jaren dat we samen hebben mogen optrekken,…
Lees verder »
Week 30: Scholieren werken er nog!
Niet meer zo massaal als vroeger, maar zeker zijn er nog scholieren in de bollenschuur aan het werk. Uit het dorp, op de fiets, samen op weg naar de bollenschuur,…
Lees verder »
Week 29: Kringloop landbouw
De voorjaarsbloeiers als krokussen, tulpen en narcissen zijn van het land af, en in de schuur om verwerkt te worden. Tijd om extra aandacht aan het land te besteden. Het…
Lees verder »
Week 28: Onderwater land – inundatie
Waarom heeft de bollenkweker een stuk van zijn land onder water laten lopen? Eén van die vragen die wij bijna dagelijks krijgen in de kop van NH waar toeristen op…
Lees verder »
Week 27: Kennis delen door Opa & Oma
Bijzonder dankbaar zijn wij dat de grondleggers van ons bedrijf, Gert Burger (geboren 1930) en Corry Burger-Veul (geboren 1939) nog altijd langskomen om te kijken en hun visie te geven…
Lees verder »