Week 33: Vermeerderen van narcissen

26 augustus 2024

Bij het vermeerderen van narcissen kunnen we de natuur een beetje bespoedigen. Vanzelfsprekend is vermeerdering een natuurlijk proces van een bol die zich vermeerderd in de grond. Maar als je dit een beetje wil versnellen, kan dit lukken bij een aantal soorten narcissen. Wanneer we de literatuur van de hobby teler er op naslaan, lezen we het volgende:

Belangrijk: Alleen parteren (vermeerderen door in stukjes te maken) van de narcisbol aan het begin van de rustperiode, zodra het blad is afgestorven.

Vervolgens: verwijder de papierachtige buitenhuid en knip de wortels af met een scherp mes;
Verwijder de groeiende punt en ‘neus’ van de bol;
Houdt de bol met de ‘bodemplaat’ naar boven en snij met een scherp mes in 8-16 gelijke delen. Zorg ervoor dat aan elk deel een stuk van de ‘bodemplaat’ zit;
Laat de delen 12 uur op een rek drogen;
Stop de delen in een doorzichtige plastic zak met tien delen fijn vermiculiet tot een deel water. Blaas lucht in de zak en sluit de zak;
Bewaar de zak op een donkere plek bij 20°C voor ongeveer 12 weken. Controleer af en toe en verwijder rotte delen;
Tijdens het bewaren scheiden de lagen zich waartussen zich bolletjes vormen, net boven de bodemplaat;
Plant de delen afzonderlijk in potten met daarin op leem gebaseerde compost. Plaats het deel met de bodemplaat naar beneden en dek af met ongeveer 1 cm compost. Hou de grond redelijk droog;
Plant in het najaar de bolletjes in de volle grond.

Het principe komt op hetzelfde neer, maar de kunst van het vermeerderen hebben wij mechanisch gemaakt, en op deze manier zijn enkele narcissen soorten versneld te vermeerderen. Hierbij gaan deze geparteerde narcissen een jaar lang de grond in, waarbij ze alle rust krijgen om uit te groeien tot een mooie ronde bol.

 

Meer nieuws

Week 25: Nieuwe MH rooimachine

In 2007 stonden de mannen trots op de nieuwe MH rooimachine, van links naar rechts: Jacques, Gijs, Binck Teun en Rob. Inmiddels zijn er vele rooi uren gemaakt met deze…

Lees verder »

Week 24: Voorbereiden op oogst

Deze week stond in het teken van de voorbereidingen op de verwerking van ons oogstproduct: de voorjaarsbloeiers. We trappen af met de krokussen, die als eerste geoogst en verwerkt gaan…

Lees verder »

Week 23: Dutch Lily Days

Afgelopen week stond volledig in het teken van contacten leggen én onderhouden. In een sector waarin de dagelijkse werkzaamheden op het bedrijf vaak alle aandacht opeisen, is het goed om…

Lees verder »

Week 22: Toen,… en nu

In het jaar 2013 heeft G.P. Burger Bloembollen een bedrijfsfilm opgenomen, die te zien Geschiedenis 50 jaar G.P. Burger Bloembollen Mooi om te zien, als we 12 jaar verder zijn,…

Lees verder »

Week 21: Wortelen zaaien

Na een te lange droge periode van droogte, is er deze week eindelijk weer regen gevallen – en daar zijn we erg blij mee! De neerslag was welkom, welkom om…

Lees verder »

Week 20: Bedrijfshulpverlening is een MUST

De jaarlijkse herhalingscursus Bedrijfshulpverlening (BHV) werd afgelopen week gevolgd – en wel in de moderne blended learning vorm. Bedrijfshulpverlening is erop gericht om bij een ongeval of calamiteit direct de juiste…

Lees verder »

Week 19: Schone schuren

De tulpenvelden beginnen langzaam rustiger te ogen: de meeste koppen zijn er inmiddels af, en het nalopen van de tulpen nadert zijn einde. Het was weer een intensieve maar mooie…

Lees verder »

Week 18: Kleurenpracht gekopt

 Het is weer zover: het kopseizoen is begonnen! Wie langs onze velden rijdt, ziet misschien tot verbazing dat de prachtige tulpenbloemen vakkundig worden verwijderd. Maar waarom doen we dat eigenlijk?…

Lees verder »

Week 17: Kwaliteit door controle

Iedereen heeft kunnen genieten, en kan nog steeds genieten van de uitgestrekte velden met voorjaarsbloeiers. Deze weken is het niet alleen topdrukte met vele bezoekers die genieten van de prachtige…

Lees verder »

Week 16: Wens is vervulling

"een lang gekoesterde droom van mij als hobby fotografe, is toch echt een foto van een bloem met een prachtige vogel als een kwikstaart", was de start van een mail…

Lees verder »