
Week 33: Vermeerderen van narcissen
26 augustus 2024Bij het vermeerderen van narcissen kunnen we de natuur een beetje bespoedigen. Vanzelfsprekend is vermeerdering een natuurlijk proces van een bol die zich vermeerderd in de grond. Maar als je dit een beetje wil versnellen, kan dit lukken bij een aantal soorten narcissen. Wanneer we de literatuur van de hobby teler er op naslaan, lezen we het volgende:
Belangrijk: Alleen parteren (vermeerderen door in stukjes te maken) van de narcisbol aan het begin van de rustperiode, zodra het blad is afgestorven.
Vervolgens: verwijder de papierachtige buitenhuid en knip de wortels af met een scherp mes;
Verwijder de groeiende punt en ‘neus’ van de bol;
Houdt de bol met de ‘bodemplaat’ naar boven en snij met een scherp mes in 8-16 gelijke delen. Zorg ervoor dat aan elk deel een stuk van de ‘bodemplaat’ zit;
Laat de delen 12 uur op een rek drogen;
Stop de delen in een doorzichtige plastic zak met tien delen fijn vermiculiet tot een deel water. Blaas lucht in de zak en sluit de zak;
Bewaar de zak op een donkere plek bij 20°C voor ongeveer 12 weken. Controleer af en toe en verwijder rotte delen;
Tijdens het bewaren scheiden de lagen zich waartussen zich bolletjes vormen, net boven de bodemplaat;
Plant de delen afzonderlijk in potten met daarin op leem gebaseerde compost. Plaats het deel met de bodemplaat naar beneden en dek af met ongeveer 1 cm compost. Hou de grond redelijk droog;
Plant in het najaar de bolletjes in de volle grond.
Het principe komt op hetzelfde neer, maar de kunst van het vermeerderen hebben wij mechanisch gemaakt, en op deze manier zijn enkele narcissen soorten versneld te vermeerderen. Hierbij gaan deze geparteerde narcissen een jaar lang de grond in, waarbij ze alle rust krijgen om uit te groeien tot een mooie ronde bol.

Meer nieuws

Week 51: Dank aan alle toppers
Het is gelukt! De lelieoogst is verwerkt, alle leverbare bloembollen zijn verwerkt en zijn, indien verkocht, verzonden aan de afnemers. Dit kon alleen dankzij onze medewerkers, allemaal en iedereen die…
Lees verder »
Week 50: Open (land) buren dag
Komen jullie kennismaken met de lelieteelt op ons bedrijf, stond er op de uitnodiging. En afgelopen zaterdag om 13:00 uur waren er een 60 tal geïnteresseerden die een kijkje kwamen…
Lees verder »
Week 49: Meiden die (trekker) rijden
Het huismerk trekkers bij ons op het bedrijf is Massey Furguson, dat is algemeen bekend. En inmiddels is door de ludieke actie van onze dealer Hollands Noordkop [video width="1280" height="720"…
Lees verder »
Week 48: Bij inspanning hoort ontspanning
Met een mooi team van medewerkers zijn wij bezig de oogst van de leliebollen te verwerken. Dit productiewerk vraagt de nodige inspanning van al onze medewerkers en daarom is ontspanning…
Lees verder »
Week 47: Winterse kou
In de afgelopen week zagen we de temperatuur dalen, en de eerste winterse witte vlokken waren te zien. Deze winterse kou doet niet alleen iets met de structuur van de…
Lees verder »
Week 46: Lelieteam in beeld
Het oogstseizoen van de lelie bloembollen is in volle gang. Op het land is het de rooimachine die het werk verzet. In de schuren staat een heel team om de…
Lees verder »
Week 45: Verwerking lelies in volle gang
Buiten op het land worden de zomer bloeiende lelies gerooid, vervolgens in de schuren gespoeld, en op maat gesorteerd. Dan start het proces van controle op gezondheid, exactere maatverdeling, en…
Lees verder »
Week 44: Lelies rooien
De lelies zijn zover dat er gerooid kan worden. De leliebollen worden machinaal gerooid. Grote zorgvuldigheid bij het rooien is essentieel, om zo min mogelijk bloembollen te beschadigen. Daarnaast willen…
Lees verder »
Week 43: Planten van tulpen
Deze week verder met het planten van tulpen. Inmiddels zitten we midden in het storm en regen seizoen, en dus is het zoeken naar momenten dat het wel kan. En…
Lees verder »
Week 42: Volop buiten werk
De herfst is inmiddels goed merkbaar, maar zolang de echte herfststormen en bijbehorende regen nog even op zich laten wachten, wordt er buiten volop gewerkt. Het is een drukke, maar…
Lees verder »

