
Week 33: Vermeerderen van narcissen
26 augustus 2024Bij het vermeerderen van narcissen kunnen we de natuur een beetje bespoedigen. Vanzelfsprekend is vermeerdering een natuurlijk proces van een bol die zich vermeerderd in de grond. Maar als je dit een beetje wil versnellen, kan dit lukken bij een aantal soorten narcissen. Wanneer we de literatuur van de hobby teler er op naslaan, lezen we het volgende:
Belangrijk: Alleen parteren (vermeerderen door in stukjes te maken) van de narcisbol aan het begin van de rustperiode, zodra het blad is afgestorven.
Vervolgens: verwijder de papierachtige buitenhuid en knip de wortels af met een scherp mes;
Verwijder de groeiende punt en ‘neus’ van de bol;
Houdt de bol met de ‘bodemplaat’ naar boven en snij met een scherp mes in 8-16 gelijke delen. Zorg ervoor dat aan elk deel een stuk van de ‘bodemplaat’ zit;
Laat de delen 12 uur op een rek drogen;
Stop de delen in een doorzichtige plastic zak met tien delen fijn vermiculiet tot een deel water. Blaas lucht in de zak en sluit de zak;
Bewaar de zak op een donkere plek bij 20°C voor ongeveer 12 weken. Controleer af en toe en verwijder rotte delen;
Tijdens het bewaren scheiden de lagen zich waartussen zich bolletjes vormen, net boven de bodemplaat;
Plant de delen afzonderlijk in potten met daarin op leem gebaseerde compost. Plaats het deel met de bodemplaat naar beneden en dek af met ongeveer 1 cm compost. Hou de grond redelijk droog;
Plant in het najaar de bolletjes in de volle grond.
Het principe komt op hetzelfde neer, maar de kunst van het vermeerderen hebben wij mechanisch gemaakt, en op deze manier zijn enkele narcissen soorten versneld te vermeerderen. Hierbij gaan deze geparteerde narcissen een jaar lang de grond in, waarbij ze alle rust krijgen om uit te groeien tot een mooie ronde bol.
Meer nieuws

Week 17: Kwaliteit door controle
Iedereen heeft kunnen genieten, en kan nog steeds genieten van de uitgestrekte velden met voorjaarsbloeiers. Deze weken is het niet alleen topdrukte met vele bezoekers die genieten van de prachtige…
Lees verder »
Week 16: Wens is vervulling
"een lang gekoesterde droom van mij als hobby fotografe, is toch echt een foto van een bloem met een prachtige vogel als een kwikstaart", was de start van een mail…
Lees verder »
Week 15: Let’s color the world
De Kop van Noord Holland staat volledig in bloei! Met pasen kleuren de velden prachtig en laten zich van hun mooiste kant zien. Naast de bloemenpracht bieden de gewassen ook…
Lees verder »
Week 14: Vorstschade voorkomen
Drukte op de velden, drukte bij het selecteren van de bloeiende bollenvelden, maar ook druk in de weer om vorstschade aan onze jonge gewassen te voorkomen. De grote temperatuurverschillen die…
Lees verder »
Week 13: Bloembollen: Geur-Kleur-Leven
Er bestaat geen ander product met zoveel gevoelswaarde en verbindende waarde als bloembollen. Er bestaat geen ander bloemenland dat zo innovatief en ondernemend is als Nederland. Onze bloembollen zijn diepgeworteld…
Lees verder »
Week 12: Freesia knollen planten
Het mooie rustige en droge weer is uitermate geschikt voor de volgende activiteit op onze to-do lijst: het planten van freesia knollen! Deze geurige en kleurrijke bloemen zijn niet alleen…
Lees verder »
Week 11: op zoek naar nectar
Bloeiende krokus velden kunnen we in de kop van Noord-Holland op dit moment volop waarnemen. Wanneer we in de velden lopen, voor de selectie van de krokussen, zien we veel…
Lees verder »
Week 10: Work in progress, …
Nu de lelieoogst geheel achter ons ligt, is het werk in de schuren afgerond. Het mooie weer, en dus de bloeiperiode van de voorjaarsbloeiers klopt aan de deur, en dus…
Lees verder »
Week 9: Lelie verwerking helemaal afgerond
Jawel, het is helemaal klaar. De verwerking van de leliebollen, van rooien tot verwerken tot eindschoonmaak, het is afgerond. Alle machines die speciaal voor dit proces worden gebruikt staan weer…
Lees verder »
Week 8: ‘Wij van LTO Noord – Jacques Burger’
In de vakkrant van LTO deze week een interview van Jacques Burger bij het wekelijks thema artikel: "Wij van LTO noord" Een van de vragen: Wat zou U doen als…
Lees verder »