
Week 34: Vermeerderen is een kunst
22 augustus 2022Het vermeerderen van narcissen kunnen we een beetje op gang helpen. Wanneer we de literatuur van de hobby teler er op naslaan, lezen we het volgende:
Belangrijk: Alleen parteren (vermeerderen door in stukjes te maken) van de narcisbol aan het begin van de rustperiode, zodra het blad is afgestorven.
Vervolgens: verwijder de papierachtige buitenhuid en knip de wortels af met een scherp mes;
Verwijder de groeiende punt en ‘neus’ van de bol;
Houdt de bol met de ‘bodemplaat’ naar boven en snij met een scherp mes in 8-16 gelijke delen. Zorg ervoor dat aan elk deel een stuk van de ‘bodemplaat’ zit;
Laat de delen 12 uur op een rek drogen;
Stop de delen in een doorzichtige plastic zak met tien delen fijn vermiculiet tot een deel water. Blaas lucht in de zak en sluit de zak;
Bewaar de zak op een donkere plek bij 20°C voor ongeveer 12 weken. Controleer af en toe en verwijder rotte delen;
Tijdens het bewaren scheiden de lagen zich waartussen zich bolletjes vormen, net boven de bodemplaat;
Plant de delen afzonderlijk in potten met daarin op leem gebaseerde compost. Plaats het deel met de bodemplaat naar beneden en dek af met ongeveer 1 cm compost. Hou de grond redelijk droog;
Plant in het najaar de bolletjes in de volle grond.
Het principe komt op hetzelfde neer, maar de kunst van het vermeerderen hebben wij mechanisch gemaakt, en op deze manier zijn enkele narcissen soorten versneld te vermeerderen.
Meer nieuws

Week 38: SPONSOR VD WEEK: GP BURGER BLOEMBOLLEN
Sponsoring is bij ons vanzelfsprekend in een dorp. Samen een steentje bijdragen, ofwel financieel, maar zeker ook door samen de schouders onder dorpse activiteiten te zetten. Voetbalvereniging Geel-Zwart in 't…
Lees verder »
Week 37: Welkom Leen!
Voor zijn opleiding MBO Plantenteelt Clusius College Hoorn, wat tegenwoordig VONK heet, komt Leen 5 maanden bij ons op het bedrijf stagelopen. Eerst meedraaien in de dagelijkse werkzaamheden en het…
Lees verder »
Week 36: Drainage vervangen
Alle voorjaarsbloeiers, en ook alle freesia's zijn gerooid. Tijd om diverse hoeken in te zaaien met groenbemesters, inundatie toe te passen (land onderwater), of onderhoud te plegen. Onderhoud in de…
Lees verder »
Week 35: Freesia’s rooien
We blikken richting het najaar, en dus is het tijd voor het rooien van de freesia knollen. De neerslag zorgt ervoor dat het rooiproces erg gestaag verloopt, maar beetje bij…
Lees verder »
Week 32: Rob ‘ziet’ Isaak
Een jaartje ouder stemt jou tevree maar vind je 60 jaar ook oké? Natuurlijk wel Je wordt niet grijzer maar met de jaren wel weer wijzer
Lees verder »
Week 31: Kevin Hollander verruilt bollen voor piepers
Na ruim 5 jaar bij ons in de bloembollen gewerkt te hebben, gaat Kevin verder in de aardappels. Wij bedanken Kevin voor de jaren dat we samen hebben mogen optrekken,…
Lees verder »
Week 30: Scholieren werken er nog!
Niet meer zo massaal als vroeger, maar zeker zijn er nog scholieren in de bollenschuur aan het werk. Uit het dorp, op de fiets, samen op weg naar de bollenschuur,…
Lees verder »
Week 29: Kringloop landbouw
De voorjaarsbloeiers als krokussen, tulpen en narcissen zijn van het land af, en in de schuur om verwerkt te worden. Tijd om extra aandacht aan het land te besteden. Het…
Lees verder »
Week 28: Onderwater land – inundatie
Waarom heeft de bollenkweker een stuk van zijn land onder water laten lopen? Eén van die vragen die wij bijna dagelijks krijgen in de kop van NH waar toeristen op…
Lees verder »
Week 27: Kennis delen door Opa & Oma
Bijzonder dankbaar zijn wij dat de grondleggers van ons bedrijf, Gert Burger (geboren 1930) en Corry Burger-Veul (geboren 1939) nog altijd langskomen om te kijken en hun visie te geven…
Lees verder »