
Week 35: Frank Muntjewerf maalt en maalt,
30 augustus 2018Frank Muntjewerf van Fa. P. Muntjewerf & Co uit Breezand is degene die na de verwerking van de voorjaarsgewassen, onze bollenresten omzet tot hoogwaardig compost. Dit gebeurt met zijn unieke zelfrijdende compostfrees. De bollenresten worden op een wiers gereden, en binnen enkele dagen neemt de temperatuur snel toe. Deze hitte ontstaat doordat de micro organismen aan het werk gaan, ze zorgen voor de afbraak van het makkelijk afbreekbare materiaal. Een proces waarbij de temperatuur oploopt naar zo'n 65 graden C, en waarbij de belangrijkste ziekteverwekkers worden gedood. De temperatuur wordt goed in de gaten gehouden want mag niet naar de 70 graden gaan, want dan treedt verbranding op. Wanneer de temperatuur afneemt is de rijpingsfase van de compost ingetreden. Omzetting van de composthoop, waardoor overal in de hoop de hoge temperatuur bereikt wordt en de hoop luchtig blijft, is essentieel voor een goed resultaat. En dit omzetten, daar is Muntjewerf in gespecialiseerd. Bij de start van het composteren, in de hittefase komt de frees het materiaal 2-3 keer 'omzetten'. In totaal zal hij de weers circa 10 keer omzetten in een periode van 3-6 maanden. Het resultaat is hoogwaardig compost, dat voelt als droog plantenresten materiaal, en niet stinkt. Deze compost wordt uitgereden over de eigen percelen land om het organisch stof gehalte na de oogst weer op peil te brengen, en voor een nieuwe teelt te starten met een gezond bodemleven.
Meer nieuws

Week 35: Gewasbeschermingsmiddelen gebruik
De laatste tijd staat het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen en de lelieteelt in de media volop in de schijnwerpers. Hierdoor krijgen wij van omwonenden en passanten met regelmaat vragen. De meest…
Lees verder »
Week 34: Freesia’s rooien
Een week of 2 eerder dan de normale 'september-freesia-rooimaand', zijn we begonnen met de oogst van de freesia knollen. Deze knollen zijn gedurende het gehele seizoen afgedekt met gaasdoek. Dit…
Lees verder »
Week 33: Geparteerde narcissen planten
De geparteerde narcissen zijn deze week ook gelijk gepland. Deze voorjaarsbloeiers zitten bijna 11 van de 12 maanden in de grond. Ze worden namelijk als eerste in de grond gepland,…
Lees verder »
Week 32: Parteren narcissen
Deze week zijn we gestart met een methode om narcissen te vermeerderen, het parteren. Dat wil zeggen dat we grote narcissenbollen zorgvuldig in meerdere stukjes verdelen, zodat elk stukje zich…
Lees verder »
Week 31: Narcissen opkisten
Na het oogsten en verwerken van de tulpen is de tijd van het oogsten van de narcissen aangebroken. Na een goed groeiseizoen, zijn we gestart met het rooien. Narcissen zijn…
Lees verder »
Week 30: Bollenpellen met hart, hand en machine
Afgelopen week verscheen er een mooi item bij Noordkop Centraal over bollenpellen bij ons op het bedrijf. In de reportage wordt duidelijk hoe bij ons op het bedrijf vakmanschap, traditie,…
Lees verder »
Week 29: Samen werken – Samen vieren
Achter elke bol die de schuur in komt, en elke gaasbak die de schuur verlaat, staan mensen. Mensen die elke dag hard werken, samenwerken en zich inzetten voor het gezamenlijke…
Lees verder »
Week 29: Duurzaam bodembeheer
Bij ons op het bedrijf wordt 'onderwaterzetten' (inundatie) al tientallen jaren toegepast. Een reductie van chemische middelengebruik om deze natuurlijke manier om wortelonkruiden zoals kweekgras en kiek te bestrijden. Dit…
Lees verder »
Week 28: Nieuw leven
De oogst gaat verder, de percelen worden leger, maar nieuw leven ontdekken we nog weer elke week. Zo is er een meerkoet die op de kop van een duiker een…
Lees verder »
Week 27: De toppers van de werkvloer
De oogst van de voorjaarsbloeiers wordt binnengehaald, maar moet ook verwerkt worden. Veel werk gebeurd inmiddels machinaal, maar een groot deel blijft ook mensen werk. Werk waarbij wij geholpen worden…
Lees verder »