
Week 35: Frank Muntjewerf maalt en maalt,
30 augustus 2018Frank Muntjewerf van Fa. P. Muntjewerf & Co uit Breezand is degene die na de verwerking van de voorjaarsgewassen, onze bollenresten omzet tot hoogwaardig compost. Dit gebeurt met zijn unieke zelfrijdende compostfrees. De bollenresten worden op een wiers gereden, en binnen enkele dagen neemt de temperatuur snel toe. Deze hitte ontstaat doordat de micro organismen aan het werk gaan, ze zorgen voor de afbraak van het makkelijk afbreekbare materiaal. Een proces waarbij de temperatuur oploopt naar zo'n 65 graden C, en waarbij de belangrijkste ziekteverwekkers worden gedood. De temperatuur wordt goed in de gaten gehouden want mag niet naar de 70 graden gaan, want dan treedt verbranding op. Wanneer de temperatuur afneemt is de rijpingsfase van de compost ingetreden. Omzetting van de composthoop, waardoor overal in de hoop de hoge temperatuur bereikt wordt en de hoop luchtig blijft, is essentieel voor een goed resultaat. En dit omzetten, daar is Muntjewerf in gespecialiseerd. Bij de start van het composteren, in de hittefase komt de frees het materiaal 2-3 keer 'omzetten'. In totaal zal hij de weers circa 10 keer omzetten in een periode van 3-6 maanden. Het resultaat is hoogwaardig compost, dat voelt als droog plantenresten materiaal, en niet stinkt. Deze compost wordt uitgereden over de eigen percelen land om het organisch stof gehalte na de oogst weer op peil te brengen, en voor een nieuwe teelt te starten met een gezond bodemleven.
Meer nieuws

Week 25: Nieuwe MH rooimachine
In 2007 stonden de mannen trots op de nieuwe MH rooimachine, van links naar rechts: Jacques, Gijs, Binck Teun en Rob. Inmiddels zijn er vele rooi uren gemaakt met deze…
Lees verder »
Week 24: Voorbereiden op oogst
Deze week stond in het teken van de voorbereidingen op de verwerking van ons oogstproduct: de voorjaarsbloeiers. We trappen af met de krokussen, die als eerste geoogst en verwerkt gaan…
Lees verder »
Week 23: Dutch Lily Days
Afgelopen week stond volledig in het teken van contacten leggen én onderhouden. In een sector waarin de dagelijkse werkzaamheden op het bedrijf vaak alle aandacht opeisen, is het goed om…
Lees verder »
Week 22: Toen,… en nu
In het jaar 2013 heeft G.P. Burger Bloembollen een bedrijfsfilm opgenomen, die te zien Geschiedenis 50 jaar G.P. Burger Bloembollen Mooi om te zien, als we 12 jaar verder zijn,…
Lees verder »
Week 21: Wortelen zaaien
Na een te lange droge periode van droogte, is er deze week eindelijk weer regen gevallen – en daar zijn we erg blij mee! De neerslag was welkom, welkom om…
Lees verder »
Week 20: Bedrijfshulpverlening is een MUST
De jaarlijkse herhalingscursus Bedrijfshulpverlening (BHV) werd afgelopen week gevolgd – en wel in de moderne blended learning vorm. Bedrijfshulpverlening is erop gericht om bij een ongeval of calamiteit direct de juiste…
Lees verder »
Week 19: Schone schuren
De tulpenvelden beginnen langzaam rustiger te ogen: de meeste koppen zijn er inmiddels af, en het nalopen van de tulpen nadert zijn einde. Het was weer een intensieve maar mooie…
Lees verder »
Week 18: Kleurenpracht gekopt
Het is weer zover: het kopseizoen is begonnen! Wie langs onze velden rijdt, ziet misschien tot verbazing dat de prachtige tulpenbloemen vakkundig worden verwijderd. Maar waarom doen we dat eigenlijk?…
Lees verder »
Week 17: Kwaliteit door controle
Iedereen heeft kunnen genieten, en kan nog steeds genieten van de uitgestrekte velden met voorjaarsbloeiers. Deze weken is het niet alleen topdrukte met vele bezoekers die genieten van de prachtige…
Lees verder »
Week 16: Wens is vervulling
"een lang gekoesterde droom van mij als hobby fotografe, is toch echt een foto van een bloem met een prachtige vogel als een kwikstaart", was de start van een mail…
Lees verder »