Week 36: Duurzame bodem resetten – inundatie

6 september 2021

Duurzaam bodem resetten ofwel inundatie: Het voor langere tijd onder water zetten van een perceel bloembollengrond, bestrijdt een aantal grondgebonden ziekten, plagen, onkruiden en opslag van bollen goed. Al jaren passen we deze duurzame methode toe. Het is een goede manier om hetzelfde te bereiken wat vroeger met chemische middelen werd behaald. Een win-win situatie dus, mileuvriendelijker en tevens vriendelijker voor de portemonnee. Voornaamste is dat een aantal aaltjessoorten goed wordt bestreden. Daarnaast worden ook schimmels, enkele onkruidsoorten en het ongerooide achtergebleven bloembollen materiaal bestreden.

Het perceel wordt gevlakt en er worden 'schotjes' aangebracht als opstaande rand om het water tegen te houden. Er wordt water opgepompt met een continue waterlaag van circa 5 cm. Nadat het pompen is begonnen, komt na verloop van tijd het water uit de drains lopen. Sluit na een paar uur de uiteinden van de drains af wanneer de lucht uit de drains is. De bestrijdende werking van inunderen berust op verstikking van de organismen, dus moet er zoveel mogelijk lucht verdwenen zijn. Voor een goed bestrijdingsresultaat is van belang dat het perceel gedurende 6-8 weken, onder water staat (bij zomertemperatuur). In geval van aangetoonde besmetting met stengelaaltje moet voor de zekerheid een periode van 10 weken worden aangehouden.

De planning van inundatie is essentieel, en zal in het vruchtwisselings schema meegenomen moeten worden. Houd daarbij rekening met het feit dat inundatie het biologische evenwicht in de grond verstoort. Met deze wetenschap is het verstandig dat het eerste jaar na inundatie geen gewassen geteeld worden die gevoelig zijn voor Pythium, Rhizoctonia solani of augustaziek. Bij voorkeur dus geen hyacinten, krokussen en irissen, maar ook geen tulpen die gevoelig zijn voor Rhizoctonia en augustaziek.
Na dat eerste jaar is het bodemleven voldoende hersteld. Bron: Telen met toekomst 

Wanneer de periode van onderwaterzetten is afgerond kunnen de schotjes er weer uit. Met de handige uitvinding van Peter Burger mechanisatie is het verwijderen van de schotjes, net als het plaatsen ervan een mooi klussie geworden.

Meer nieuws

Week 26: Hakselen-Rooien-Spoelen

Het oogsten is van start. Na de krokussen zijn nu de tulpen aan de beurt. De eerste stap is het hakselen van het tulpenloof, een belangrijke stap die plaatsvindt vóór…

Lees verder »

Week 25: Nieuwe MH rooimachine

In 2007 stonden de mannen trots op de nieuwe MH rooimachine, van links naar rechts: Jacques, Gijs, Binck Teun en Rob. Inmiddels zijn er vele rooi uren gemaakt met deze…

Lees verder »

Week 24: Voorbereiden op oogst

Deze week stond in het teken van de voorbereidingen op de verwerking van ons oogstproduct: de voorjaarsbloeiers. We trappen af met de krokussen, die als eerste geoogst en verwerkt gaan…

Lees verder »

Week 23: Dutch Lily Days

Afgelopen week stond volledig in het teken van contacten leggen én onderhouden. In een sector waarin de dagelijkse werkzaamheden op het bedrijf vaak alle aandacht opeisen, is het goed om…

Lees verder »

Week 22: Toen,… en nu

In het jaar 2013 heeft G.P. Burger Bloembollen een bedrijfsfilm opgenomen, die te zien Geschiedenis 50 jaar G.P. Burger Bloembollen Mooi om te zien, als we 12 jaar verder zijn,…

Lees verder »

Week 21: Wortelen zaaien

Na een te lange droge periode van droogte, is er deze week eindelijk weer regen gevallen – en daar zijn we erg blij mee! De neerslag was welkom, welkom om…

Lees verder »

Week 20: Bedrijfshulpverlening is een MUST

De jaarlijkse herhalingscursus Bedrijfshulpverlening (BHV) werd afgelopen week gevolgd – en wel in de moderne blended learning vorm. Bedrijfshulpverlening is erop gericht om bij een ongeval of calamiteit direct de juiste…

Lees verder »

Week 19: Schone schuren

De tulpenvelden beginnen langzaam rustiger te ogen: de meeste koppen zijn er inmiddels af, en het nalopen van de tulpen nadert zijn einde. Het was weer een intensieve maar mooie…

Lees verder »

Week 18: Kleurenpracht gekopt

 Het is weer zover: het kopseizoen is begonnen! Wie langs onze velden rijdt, ziet misschien tot verbazing dat de prachtige tulpenbloemen vakkundig worden verwijderd. Maar waarom doen we dat eigenlijk?…

Lees verder »

Week 17: Kwaliteit door controle

Iedereen heeft kunnen genieten, en kan nog steeds genieten van de uitgestrekte velden met voorjaarsbloeiers. Deze weken is het niet alleen topdrukte met vele bezoekers die genieten van de prachtige…

Lees verder »