Week 36: Duurzame bodem resetten – inundatie

6 september 2021

Duurzaam bodem resetten ofwel inundatie: Het voor langere tijd onder water zetten van een perceel bloembollengrond, bestrijdt een aantal grondgebonden ziekten, plagen, onkruiden en opslag van bollen goed. Al jaren passen we deze duurzame methode toe. Het is een goede manier om hetzelfde te bereiken wat vroeger met chemische middelen werd behaald. Een win-win situatie dus, mileuvriendelijker en tevens vriendelijker voor de portemonnee. Voornaamste is dat een aantal aaltjessoorten goed wordt bestreden. Daarnaast worden ook schimmels, enkele onkruidsoorten en het ongerooide achtergebleven bloembollen materiaal bestreden.

Het perceel wordt gevlakt en er worden 'schotjes' aangebracht als opstaande rand om het water tegen te houden. Er wordt water opgepompt met een continue waterlaag van circa 5 cm. Nadat het pompen is begonnen, komt na verloop van tijd het water uit de drains lopen. Sluit na een paar uur de uiteinden van de drains af wanneer de lucht uit de drains is. De bestrijdende werking van inunderen berust op verstikking van de organismen, dus moet er zoveel mogelijk lucht verdwenen zijn. Voor een goed bestrijdingsresultaat is van belang dat het perceel gedurende 6-8 weken, onder water staat (bij zomertemperatuur). In geval van aangetoonde besmetting met stengelaaltje moet voor de zekerheid een periode van 10 weken worden aangehouden.

De planning van inundatie is essentieel, en zal in het vruchtwisselings schema meegenomen moeten worden. Houd daarbij rekening met het feit dat inundatie het biologische evenwicht in de grond verstoort. Met deze wetenschap is het verstandig dat het eerste jaar na inundatie geen gewassen geteeld worden die gevoelig zijn voor Pythium, Rhizoctonia solani of augustaziek. Bij voorkeur dus geen hyacinten, krokussen en irissen, maar ook geen tulpen die gevoelig zijn voor Rhizoctonia en augustaziek.
Na dat eerste jaar is het bodemleven voldoende hersteld. Bron: Telen met toekomst 

Wanneer de periode van onderwaterzetten is afgerond kunnen de schotjes er weer uit. Met de handige uitvinding van Peter Burger mechanisatie is het verwijderen van de schotjes, net als het plaatsen ervan een mooi klussie geworden.

Meer nieuws

Week 14: Planten zomerbloeiers

In het buitengebied zijn we deze week begonnen met het planten van de zomerbloeiers, de lelies. Het was even afwachten wanneer de gronden droog genoeg waren om hier met de…

Lees verder »

Week 13: Tulpen koppen – waarom?

Tulpen koppen! Waarom doen de kwekers dat? Waarom worden de mooie bloemen van de tulp eraf gehaald? Deze vragen horen wij de hele dag door, en hiervoor alle begrip. Niets…

Lees verder »

Week 12: Onze bloemen ‘shinen’ op 75e keukenhof

Het mooiste voorjaarspark van de wereld is voor de 75e keer geopend, en wat is deze weer schitterend. Altijd weer spannend als inzender of de bollen mooi tot z'n recht…

Lees verder »

Week 11: Lelie planten

De zomerbloeiers zijn deze periode aan de beurt om geplant te worden. Deze week zijn de lelies aan de beurt. En dat was lekker dichtbij, de lelies staan op de…

Lees verder »

Week 10: Freesia’s planten

Freesia bloemen, die prachtige kleurrijke en heerlijk ruikende zomerbloeiers, worden in deze week gepland. Een bloem die door zijn vele nectar en stuifmeel een mooie bijdrage levert aan de biodiversiteit.…

Lees verder »

Week 9: Ziekzoeken begint

Een groot deel van de werktijd wordt in het voorjaar gebruikt om te 'ziekzoeken'. Jawel er is een werkwoord van gemaakt, want het is veel werk. Veel werk, maar ook…

Lees verder »

Week 8: Item in weekblad ‘nieuwe oogst’

Deze week in de nieuwe oogst:  https://www.nieuweoogst.nl/ 'Energieopslag als oplossing voor overvol net' 'Nadat het dak vol lag met zonnepanelen, viel het terug leveren tegen', vertelt Jacques Burger over één…

Lees verder »

Week 7: Narcissen kleuren de velden

De temperatuur stijgt, het voorjaar lonkt, en de narcissen gaan de velden kleuren. Heerlijk om te zien, de mooie gele narcissen kleur op de velden. De aankondiging van het voorjaar.…

Lees verder »

Week 6: Eerste crocussen in bloei

Het voor jaar nadert, en dat zien we in het land. De eerste voorzichtige bloei is gezien, de krokus laat zich kleuren. Krokussen zijn geliefd door mens, maar zeker ook…

Lees verder »

Week 5: nog 50 dagen tot opening KEUKENHOF

Keukenhof gaat bijna open, en dit jaar voor de 75e editie. https://youtu.be/oFCDyvrO1xc Keukenhof opende haar deuren in 1950 en is sindsdien uitgegroeid tot een wereldwijd fenomeen dat al generaties lang…

Lees verder »