Week 4: Waspeen met unieke smaak

29 januari 2024

De bolgewassen die wij telen worden niet jaar achter jaar op dezelfde percelen geteeld. Sterker nog, bijvoorbeeld de geliefde tulpenpracht is slechts 1 x per 4 jaar op hetzelfde perceel terug te zien.
Het wisselen van diverse teelten op percelen noemt men vruchtwisseling → Vruchtwisseling verbetert de bodem.
De geteelde 'vruchten' op het perceel zijn sterk wisselend. Het kan zijn dat er een rustgewas staat, of groenbemester is gezaaid, inundatie wordt toegepast, er granen of groenten op worden geteeld. Het wisselen van teelten levert veel voordelen op. Zo kunnen ziektes en plagen voorkomen worden, blijft de bodem gezonder en wordt de biodiversiteit groter. Bij de juiste opeenvolging van gewassen kan ook leiden tot betere opname-efficiëntie van nutriënten.

Vandaag zijn wij waspeen aan het oogsten. Waspeen van familie Aanhane uit Noordwijkerhout, gespecialiseerd in het jaarrond telen en verwerken van dagverse fijne waspeen.
Het telen doen wij, voor hun op een modern ambachtelijke wijze, waarbij gewerkt wordt volgens traditionele principes.
Al drie generaties lang telen wij ons product op de zandgronden langs de Hollandse kust, die bekend staan om de mooie structuur.
Hierdoor hebben onze worteltjes een unieke smaak. bron: https://www.aanhanewaspeen.nl/

Bij vruchtwisseling worden gewassen die diep wortelen, en daardoor veel impact hebben op de bodem afgewisseld met oppervlakkige gewassen die minder van de bodem vragen (zoals graansoorten). Bodem verbeterende gewassen zoals peulvruchten en klaversoorten binden stikstof in de bodem en verbeteren de structuur van de grond. Deze zogenoemde groenbemesters worden na het groeiseizoen oppervlakkig in de bodem verwerkt om een optimaal resultaat te bereiken. Op deze manier blijven de nutriënten in de bodem beter in balans, waardoor minder (kunst)mest nodig is.

Naast het verbeteren van de grond, helpt het wisselen van gewassen ook in het voorkomen van gewas specifieke ziektes en plagen.
Doordat het een aantal jaren duurt voordat eenzelfde gewas op dezelfde akker staat, zijn gewas specifieke bacteriën of schimmels niet in staat te overleven.
Er zijn hierdoor dus minder bestrijdingsmiddelen nodig en de oogst is over het algemeen groter.

De rustgewassen, zoals peulvruchten of grasklaversoorten, hebben als bijkomend voordeel dat ze aantrekkelijk zijn voor een verscheidenheid aan insecten.
Meer diversiteit aan insecten op het perceel, betekent betere natuurlijke plaagbestrijding, betere bestuiving van gewassen en meer diversiteit aan vogels en andere dieren.

Doordat wij telen op eigen gronden en de ruimte hebben om de roulatie of vruchtwisseling toe te passen, is dit bij ons een vanzelfsprekend 'van huis uit'.

Financieel kan de wisseling ook voordelig zijn. Er kan bespaard worden op bestrijdingsmiddelen en (kunst)mest en over het algemeen is de opbrengst en het aller belangrijkste,
de kwaliteit van het geteelde product hoger bij toepassing van vruchtwisseling.

Kortom: vruchtwisseling levert zowel voordelen op voor de bedrijfsvoering als voor de omgeving,

er kan met minder externe input eenzelfde of een beter resultaat geboekt worden, voor de lange termijn blijven de gezonde gronden behouden.

Meer nieuws

Week 26: Hakselen-Rooien-Spoelen

Het oogsten is van start. Na de krokussen zijn nu de tulpen aan de beurt. De eerste stap is het hakselen van het tulpenloof, een belangrijke stap die plaatsvindt vóór…

Lees verder »

Week 25: Nieuwe MH rooimachine

In 2007 stonden de mannen trots op de nieuwe MH rooimachine, van links naar rechts: Jacques, Gijs, Binck Teun en Rob. Inmiddels zijn er vele rooi uren gemaakt met deze…

Lees verder »

Week 24: Voorbereiden op oogst

Deze week stond in het teken van de voorbereidingen op de verwerking van ons oogstproduct: de voorjaarsbloeiers. We trappen af met de krokussen, die als eerste geoogst en verwerkt gaan…

Lees verder »

Week 23: Dutch Lily Days

Afgelopen week stond volledig in het teken van contacten leggen én onderhouden. In een sector waarin de dagelijkse werkzaamheden op het bedrijf vaak alle aandacht opeisen, is het goed om…

Lees verder »

Week 22: Toen,… en nu

In het jaar 2013 heeft G.P. Burger Bloembollen een bedrijfsfilm opgenomen, die te zien Geschiedenis 50 jaar G.P. Burger Bloembollen Mooi om te zien, als we 12 jaar verder zijn,…

Lees verder »

Week 21: Wortelen zaaien

Na een te lange droge periode van droogte, is er deze week eindelijk weer regen gevallen – en daar zijn we erg blij mee! De neerslag was welkom, welkom om…

Lees verder »

Week 20: Bedrijfshulpverlening is een MUST

De jaarlijkse herhalingscursus Bedrijfshulpverlening (BHV) werd afgelopen week gevolgd – en wel in de moderne blended learning vorm. Bedrijfshulpverlening is erop gericht om bij een ongeval of calamiteit direct de juiste…

Lees verder »

Week 19: Schone schuren

De tulpenvelden beginnen langzaam rustiger te ogen: de meeste koppen zijn er inmiddels af, en het nalopen van de tulpen nadert zijn einde. Het was weer een intensieve maar mooie…

Lees verder »

Week 18: Kleurenpracht gekopt

 Het is weer zover: het kopseizoen is begonnen! Wie langs onze velden rijdt, ziet misschien tot verbazing dat de prachtige tulpenbloemen vakkundig worden verwijderd. Maar waarom doen we dat eigenlijk?…

Lees verder »

Week 17: Kwaliteit door controle

Iedereen heeft kunnen genieten, en kan nog steeds genieten van de uitgestrekte velden met voorjaarsbloeiers. Deze weken is het niet alleen topdrukte met vele bezoekers die genieten van de prachtige…

Lees verder »