Week 4: Waspeen met unieke smaak

29 januari 2024

De bolgewassen die wij telen worden niet jaar achter jaar op dezelfde percelen geteeld. Sterker nog, bijvoorbeeld de geliefde tulpenpracht is slechts 1 x per 4 jaar op hetzelfde perceel terug te zien.
Het wisselen van diverse teelten op percelen noemt men vruchtwisseling → Vruchtwisseling verbetert de bodem.
De geteelde 'vruchten' op het perceel zijn sterk wisselend. Het kan zijn dat er een rustgewas staat, of groenbemester is gezaaid, inundatie wordt toegepast, er granen of groenten op worden geteeld. Het wisselen van teelten levert veel voordelen op. Zo kunnen ziektes en plagen voorkomen worden, blijft de bodem gezonder en wordt de biodiversiteit groter. Bij de juiste opeenvolging van gewassen kan ook leiden tot betere opname-efficiëntie van nutriënten.

Vandaag zijn wij waspeen aan het oogsten. Waspeen van familie Aanhane uit Noordwijkerhout, gespecialiseerd in het jaarrond telen en verwerken van dagverse fijne waspeen.
Het telen doen wij, voor hun op een modern ambachtelijke wijze, waarbij gewerkt wordt volgens traditionele principes.
Al drie generaties lang telen wij ons product op de zandgronden langs de Hollandse kust, die bekend staan om de mooie structuur.
Hierdoor hebben onze worteltjes een unieke smaak. bron: https://www.aanhanewaspeen.nl/

Bij vruchtwisseling worden gewassen die diep wortelen, en daardoor veel impact hebben op de bodem afgewisseld met oppervlakkige gewassen die minder van de bodem vragen (zoals graansoorten). Bodem verbeterende gewassen zoals peulvruchten en klaversoorten binden stikstof in de bodem en verbeteren de structuur van de grond. Deze zogenoemde groenbemesters worden na het groeiseizoen oppervlakkig in de bodem verwerkt om een optimaal resultaat te bereiken. Op deze manier blijven de nutriënten in de bodem beter in balans, waardoor minder (kunst)mest nodig is.

Naast het verbeteren van de grond, helpt het wisselen van gewassen ook in het voorkomen van gewas specifieke ziektes en plagen.
Doordat het een aantal jaren duurt voordat eenzelfde gewas op dezelfde akker staat, zijn gewas specifieke bacteriën of schimmels niet in staat te overleven.
Er zijn hierdoor dus minder bestrijdingsmiddelen nodig en de oogst is over het algemeen groter.

De rustgewassen, zoals peulvruchten of grasklaversoorten, hebben als bijkomend voordeel dat ze aantrekkelijk zijn voor een verscheidenheid aan insecten.
Meer diversiteit aan insecten op het perceel, betekent betere natuurlijke plaagbestrijding, betere bestuiving van gewassen en meer diversiteit aan vogels en andere dieren.

Doordat wij telen op eigen gronden en de ruimte hebben om de roulatie of vruchtwisseling toe te passen, is dit bij ons een vanzelfsprekend 'van huis uit'.

Financieel kan de wisseling ook voordelig zijn. Er kan bespaard worden op bestrijdingsmiddelen en (kunst)mest en over het algemeen is de opbrengst en het aller belangrijkste,
de kwaliteit van het geteelde product hoger bij toepassing van vruchtwisseling.

Kortom: vruchtwisseling levert zowel voordelen op voor de bedrijfsvoering als voor de omgeving,

er kan met minder externe input eenzelfde of een beter resultaat geboekt worden, voor de lange termijn blijven de gezonde gronden behouden.

Meer nieuws

Week 6: Eerste crocussen in bloei

Het voor jaar nadert, en dat zien we in het land. De eerste voorzichtige bloei is gezien, de krokus laat zich kleuren. Krokussen zijn geliefd door mens, maar zeker ook…

Lees verder »

Week 5: nog 50 dagen tot opening KEUKENHOF

Keukenhof gaat bijna open, en dit jaar voor de 75e editie. https://youtu.be/oFCDyvrO1xc Keukenhof opende haar deuren in 1950 en is sindsdien uitgegroeid tot een wereldwijd fenomeen dat al generaties lang…

Lees verder »

Week 3: Landverbetering

Onze landbouwgronden zijn het kapitaal waar wij afhankelijk van zijn. Om een goed product te kunnen oogsten moeten de gronden met zorg worden behandeld, en hebben deze ook onderhoud nodig.…

Lees verder »

Week 2: Spiksplinternieuw NIEUW :-))

Het jaar is fantastisch mooi begonnen met de aflevering van deze nieuwe machine in het wagenpark. Voor GP Burger is het al weer de vierde verreiker maar de eerste echte…

Lees verder »

Week 1: Nieuw jaar, nieuwe kansen

Aan het begin van het nieuwe jaar is er even rust. Rust om alle to-do lijstjes te laten voor wat ze zijn, even het hoofd leeg maken. Dan komen er…

Lees verder »

Week 52: Kerstgroet

Aan het einde van dit jaar blikken we terug met beelden. Wat is er weer ontzettend veel gebeurd. Natuurlijk het verlies van onze (schoon) vader, opa en grondlegger van ons…

Lees verder »

Week 51: Yessss, lelie verwerking is klaar!

Het is nooit eenvoudig om de oogstverwerking te plannen. Zoveel factoren zijn van invloed, overal zitten variabelen die soms slecht te beïnvloeden zijn. Het begint met het natuurproduct 'de leliebol',…

Lees verder »

Week 51 – ’t Zand in zicht

Jaarlijks valt er een krant op de deurmat vol verhalen van 't Zand gemaakt door mensen uit 't Zand. Met een oplage van 21.000 stuks is het duidelijk dat deze…

Lees verder »

Week 50: Welkom Jur Veldman

Welkom Jur Veldman, Voor zijn praktijk deel van de opleiding aan de Aeres Hogeschool in Dronten is Jur de komende periode bij ons aan het goede adres. Hij volgt in…

Lees verder »

Week 49: Goedheilig- en Kerstman op bezoek

Hoog bezoek in de schuren! Wat een leuke verrassing. Een welkome onderbreking van de werkzaamheden. Een waardering voor de inzet van de mensen, een leuk gebaar naar ons bedrijf als…

Lees verder »