Week 4: Waspeen met unieke smaak

29 januari 2024

De bolgewassen die wij telen worden niet jaar achter jaar op dezelfde percelen geteeld. Sterker nog, bijvoorbeeld de geliefde tulpenpracht is slechts 1 x per 4 jaar op hetzelfde perceel terug te zien.
Het wisselen van diverse teelten op percelen noemt men vruchtwisseling → Vruchtwisseling verbetert de bodem.
De geteelde 'vruchten' op het perceel zijn sterk wisselend. Het kan zijn dat er een rustgewas staat, of groenbemester is gezaaid, inundatie wordt toegepast, er granen of groenten op worden geteeld. Het wisselen van teelten levert veel voordelen op. Zo kunnen ziektes en plagen voorkomen worden, blijft de bodem gezonder en wordt de biodiversiteit groter. Bij de juiste opeenvolging van gewassen kan ook leiden tot betere opname-efficiëntie van nutriënten.

Vandaag zijn wij waspeen aan het oogsten. Waspeen van familie Aanhane uit Noordwijkerhout, gespecialiseerd in het jaarrond telen en verwerken van dagverse fijne waspeen.
Het telen doen wij, voor hun op een modern ambachtelijke wijze, waarbij gewerkt wordt volgens traditionele principes.
Al drie generaties lang telen wij ons product op de zandgronden langs de Hollandse kust, die bekend staan om de mooie structuur.
Hierdoor hebben onze worteltjes een unieke smaak. bron: https://www.aanhanewaspeen.nl/

Bij vruchtwisseling worden gewassen die diep wortelen, en daardoor veel impact hebben op de bodem afgewisseld met oppervlakkige gewassen die minder van de bodem vragen (zoals graansoorten). Bodem verbeterende gewassen zoals peulvruchten en klaversoorten binden stikstof in de bodem en verbeteren de structuur van de grond. Deze zogenoemde groenbemesters worden na het groeiseizoen oppervlakkig in de bodem verwerkt om een optimaal resultaat te bereiken. Op deze manier blijven de nutriënten in de bodem beter in balans, waardoor minder (kunst)mest nodig is.

Naast het verbeteren van de grond, helpt het wisselen van gewassen ook in het voorkomen van gewas specifieke ziektes en plagen.
Doordat het een aantal jaren duurt voordat eenzelfde gewas op dezelfde akker staat, zijn gewas specifieke bacteriën of schimmels niet in staat te overleven.
Er zijn hierdoor dus minder bestrijdingsmiddelen nodig en de oogst is over het algemeen groter.

De rustgewassen, zoals peulvruchten of grasklaversoorten, hebben als bijkomend voordeel dat ze aantrekkelijk zijn voor een verscheidenheid aan insecten.
Meer diversiteit aan insecten op het perceel, betekent betere natuurlijke plaagbestrijding, betere bestuiving van gewassen en meer diversiteit aan vogels en andere dieren.

Doordat wij telen op eigen gronden en de ruimte hebben om de roulatie of vruchtwisseling toe te passen, is dit bij ons een vanzelfsprekend 'van huis uit'.

Financieel kan de wisseling ook voordelig zijn. Er kan bespaard worden op bestrijdingsmiddelen en (kunst)mest en over het algemeen is de opbrengst en het aller belangrijkste,
de kwaliteit van het geteelde product hoger bij toepassing van vruchtwisseling.

Kortom: vruchtwisseling levert zowel voordelen op voor de bedrijfsvoering als voor de omgeving,

er kan met minder externe input eenzelfde of een beter resultaat geboekt worden, voor de lange termijn blijven de gezonde gronden behouden.

Meer nieuws

Week 30: Tulpen pellen KLAAR!

Het altijd zo fijn om met de oogst te mogen beginnen. Maar het is ook altijd een mijlpaal als alle tulpen weer door de schuur zijn geweest. Dan is de…

Lees verder »

Week 29: Warmte vraagt om verkoeling

De warmte vraagt om een verkoeling op z'n tijd. En dan is het extra leuk als een ijscoman in de pauze even ons bedrijf bezoekt, en iedereen een ijsje kan…

Lees verder »

Week 29: Narcissen oogst

Nadat de tulpenoogst 'binnen is', wordt het tijd voor de narcissen. De narcissen worden eerst 'boven' gerooid. Dat wil zeggen, dat ze eerst UIT de grond gehaald worden, en vervolgens…

Lees verder »

Week 29: BBQ

Even gezellig samenzijn. Zo halverwege de oogstperiode met alle medewerkers samen een BBQ. Het oogst-team 2024, iedereen is welkom, jong & ouder, Nederlands, Pools, Oekrains, gewoon even een gezellig samenzijn.…

Lees verder »

Week 28: Oranje steun op werkvloer

EK voetbal 2024; met spanning wordt meegejuicht en meegeleefd. Iedereen heeft hoop op goede afloop, en schat 'ons' Nederlands oranje, in als een kanshebber voor de finale. Laten we juichen,…

Lees verder »

Week 27: Zomerstorm raast over

De eerste zomerstorm van dit jaar is een feit. Langs de hele kust is het stormachtig geweest. Bij de aangekondigde zomerstormen zijn wij altijd extra waakzaam en alert. De gerooide…

Lees verder »

Week 26: Gezichten van de werkvloer

De oogst van de voorjaarsbloeiers wordt op dit moment verwerkt. Hoe fijn is het dat je met een ploeg van gemotiveerde, hard werkende en fijne mensen op de werkvloer dit…

Lees verder »

Week 25: freesia’s in zicht

Freesia's telen wij in opdracht van 'Van den Bos Flowerbulbs' uit Honselersdijk https://www.vandenbos.com/nl/assortiment/freesia Deze freesia's telen wij onder doek. Dit doek beschermt de plant tegen luis, waarvoor dan geen gewasbescherming nodig…

Lees verder »

Week 24: Gijs & Kiet: mijlpalen vieren

Mijlpalen mag, en moet je misschien wel vieren: Gijs heeft de mooie leeftijd van 'halve abraham', of wel 25 jaar bereikt. Op deze mooie leeftijd is hij gaan samenwonen met…

Lees verder »

Week 23: Rooien gestart – nog nooit zo vroeg

Het rooien is gestart. Nog nooit in ons bestaan als bloembollenkwekers hebben wij zo vroeg in de maand juni de rooimachines gestart. De omstandigheden vragen erom, dus gaan we aan…

Lees verder »