
Week 40: Stikstof (1/3)
11 oktober 2019Stikstof, het woord wat je overal hoort, maar hoe zit het nu?
Bij het woord stikstof slaat 90% van de bevolking dicht, gewoon door een gebrek aan kennis. Tijd voor een beetje uitleg. Onze lucht bestaat voor 80% uit stikstof, de rest is zuurstof en waterstof. Elke dag ademen wij probleemloos stikstof in en uit. Stikstof is opgebouwd uit Stikstofdioxide (Nox) en Ammoniak (NH3), het eerste komt net name van uitlaatgassen en schoorstenen (fabrieken en woningen). Ammoniak zit in (kunst) mest. Deze beide stoffen zijn om te rekenen naar de eenheid stikstof (NH3 x 0,82 en Nox x 0.3). Op deze manier kun je de stikstofuitstoot uit verkeer, industrie en landbouw met elkaar vergelijken.
Stikstof is niet gevaarlijk, stikstof is een groeistof, het zorgt voor verrijking van de bodem. Gewassen groeien er goed op. Door de kans op overwoekering van de goeie groeiers, worden de plantjes die op schrale gronden beter gedijen, verdrongen: de biodiversiteit raakt in het geding.
De Europese wetgeving zegt niets over stikstof. Ze gebiedt ‘ons’ om Natura2000 gebieden zo te beheren dat beschermde soorten groeien of gelijk in aantal blijven. Overigens zijn die gebieden gewoon ‘íngekleurd’ op een kantoor in Den Haag, zo’n 20 jaar geleden. De agrariërs hebben de politiek er destijds al op gewezen dat je in zo’n dichtbevolkt land als Nederland, niet zomaar natuurgebieden kunt inkleuren. Maar de politiek zette door en meldde 162 gebieden aan bij de Europese commissie. Ter vergelijking: in Frankrijk nog geen 100, terwijl dit land 15 maal zo groot is als Nederland.
Meer nieuws

Week 26: Hakselen-Rooien-Spoelen
Het oogsten is van start. Na de krokussen zijn nu de tulpen aan de beurt. De eerste stap is het hakselen van het tulpenloof, een belangrijke stap die plaatsvindt vóór…
Lees verder »
Week 25: Nieuwe MH rooimachine
In 2007 stonden de mannen trots op de nieuwe MH rooimachine, van links naar rechts: Jacques, Gijs, Binck Teun en Rob. Inmiddels zijn er vele rooi uren gemaakt met deze…
Lees verder »
Week 24: Voorbereiden op oogst
Deze week stond in het teken van de voorbereidingen op de verwerking van ons oogstproduct: de voorjaarsbloeiers. We trappen af met de krokussen, die als eerste geoogst en verwerkt gaan…
Lees verder »
Week 23: Dutch Lily Days
Afgelopen week stond volledig in het teken van contacten leggen én onderhouden. In een sector waarin de dagelijkse werkzaamheden op het bedrijf vaak alle aandacht opeisen, is het goed om…
Lees verder »
Week 22: Toen,… en nu
In het jaar 2013 heeft G.P. Burger Bloembollen een bedrijfsfilm opgenomen, die te zien Geschiedenis 50 jaar G.P. Burger Bloembollen Mooi om te zien, als we 12 jaar verder zijn,…
Lees verder »
Week 21: Wortelen zaaien
Na een te lange droge periode van droogte, is er deze week eindelijk weer regen gevallen – en daar zijn we erg blij mee! De neerslag was welkom, welkom om…
Lees verder »
Week 20: Bedrijfshulpverlening is een MUST
De jaarlijkse herhalingscursus Bedrijfshulpverlening (BHV) werd afgelopen week gevolgd – en wel in de moderne blended learning vorm. Bedrijfshulpverlening is erop gericht om bij een ongeval of calamiteit direct de juiste…
Lees verder »
Week 19: Schone schuren
De tulpenvelden beginnen langzaam rustiger te ogen: de meeste koppen zijn er inmiddels af, en het nalopen van de tulpen nadert zijn einde. Het was weer een intensieve maar mooie…
Lees verder »
Week 18: Kleurenpracht gekopt
Het is weer zover: het kopseizoen is begonnen! Wie langs onze velden rijdt, ziet misschien tot verbazing dat de prachtige tulpenbloemen vakkundig worden verwijderd. Maar waarom doen we dat eigenlijk?…
Lees verder »
Week 17: Kwaliteit door controle
Iedereen heeft kunnen genieten, en kan nog steeds genieten van de uitgestrekte velden met voorjaarsbloeiers. Deze weken is het niet alleen topdrukte met vele bezoekers die genieten van de prachtige…
Lees verder »