Week 41: Stikstof (2/3)

11 oktober 2019

Vorige week schreven we al even over stikstof. We gaan hier nog even over door, …. de impact is zo groot op de agrarische sector dat we hier niet zomaar aan voorbij kunnen gaan:

De opgeworpen ondergrens, stikstofnorm, die is bedacht. In NL is deze NUL KOMMA NUL VIJF, ter vergelijking met Duitsland, waar deze 70 mol per hectare per jaar is. Waarom dit verschil in ondergrens? Omdat ‘men’ in Den Haag heeft bedacht (of zich laat aanleunen) dat alleen dan de plantjes op de schrale natuurgronden zich kunnen ontwikkelen (lees: stuifduinen). Iedere hondenbezitter die zijn hond één keer laat poepen zorgt voor een uitstoot van 0,25 mol, en is zeer zwaar in overtreding! Een troep ganzen of zwanen dat neerstrijkt in den landen, geeft helemaal een enorme stikstofoverschrijding.

Uiteindelijk draait deze hele stikstofdiscussie om de kwaliteit van onze Natura2000 gebieden! Den-Haag heeft deze gebieden bedacht, ingekleurd en wil de biodiversiteit hier vasthouden of verbeteren. Dit heeft niets met schadelijkheid voor milieu te maken! Het is de mens die dit wil doordrukken. De natuur zoekt namelijk zijn eigen weg, en is door de eeuwen heen heel goed in staat geweest zijn eigen herstel in te zetten! Politiek Den Haag kiest dus voor biodiversiteit van natuur boven economische groei, boven woningbouw en boven de wereldbefaamde Nederlandse agrarische sector

Meer nieuws

Week 14: Planten zomerbloeiers

In het buitengebied zijn we deze week begonnen met het planten van de zomerbloeiers, de lelies. Het was even afwachten wanneer de gronden droog genoeg waren om hier met de…

Lees verder »

Week 13: Tulpen koppen – waarom?

Tulpen koppen! Waarom doen de kwekers dat? Waarom worden de mooie bloemen van de tulp eraf gehaald? Deze vragen horen wij de hele dag door, en hiervoor alle begrip. Niets…

Lees verder »

Week 12: Onze bloemen ‘shinen’ op 75e keukenhof

Het mooiste voorjaarspark van de wereld is voor de 75e keer geopend, en wat is deze weer schitterend. Altijd weer spannend als inzender of de bollen mooi tot z'n recht…

Lees verder »

Week 11: Lelie planten

De zomerbloeiers zijn deze periode aan de beurt om geplant te worden. Deze week zijn de lelies aan de beurt. En dat was lekker dichtbij, de lelies staan op de…

Lees verder »

Week 10: Freesia’s planten

Freesia bloemen, die prachtige kleurrijke en heerlijk ruikende zomerbloeiers, worden in deze week gepland. Een bloem die door zijn vele nectar en stuifmeel een mooie bijdrage levert aan de biodiversiteit.…

Lees verder »

Week 9: Ziekzoeken begint

Een groot deel van de werktijd wordt in het voorjaar gebruikt om te 'ziekzoeken'. Jawel er is een werkwoord van gemaakt, want het is veel werk. Veel werk, maar ook…

Lees verder »

Week 8: Item in weekblad ‘nieuwe oogst’

Deze week in de nieuwe oogst:  https://www.nieuweoogst.nl/ 'Energieopslag als oplossing voor overvol net' 'Nadat het dak vol lag met zonnepanelen, viel het terug leveren tegen', vertelt Jacques Burger over één…

Lees verder »

Week 7: Narcissen kleuren de velden

De temperatuur stijgt, het voorjaar lonkt, en de narcissen gaan de velden kleuren. Heerlijk om te zien, de mooie gele narcissen kleur op de velden. De aankondiging van het voorjaar.…

Lees verder »

Week 6: Eerste crocussen in bloei

Het voor jaar nadert, en dat zien we in het land. De eerste voorzichtige bloei is gezien, de krokus laat zich kleuren. Krokussen zijn geliefd door mens, maar zeker ook…

Lees verder »

Week 5: nog 50 dagen tot opening KEUKENHOF

Keukenhof gaat bijna open, en dit jaar voor de 75e editie. https://youtu.be/oFCDyvrO1xc Keukenhof opende haar deuren in 1950 en is sindsdien uitgegroeid tot een wereldwijd fenomeen dat al generaties lang…

Lees verder »