
Week 42: ‘Nederlandse boeren hebben laagste milieu-impact ter wereld’
16 oktober 2017Waar wij als agrariërs al heel lang hard mee bezig zijn, is nu ook in een onderzoek vastgelegd. Al meer dan 100 jaar worden de gronden rondom ons bedrijf gebruikt voor het 'agrarisch' leven, deze gronden vormen de spil van ons bedrijf, en zijn de toekomst voor onze kinderen. Niet meer dan logisch dat wij hier verstandig mee omgaan.
De Nederlandse agrarische sector heeft relatief de laagste impact op het milieu van alle landen in de wereld. Dat zegt ABN Amro na onderzoek. Volgens de bank is per kilo landbouwproduct de gezamenlijke 'voetafdruk' van onder meer CO2, energie, pesticiden en antibiotica in Nederland het kleinst. "Per hectare land produceren we hier meer dan andere landen", zegt Jan de Ruyter, sectorbankier Agrarisch bij ABN Amro. "Op Wageningen University zitten studenten uit allerlei landen die willen leren hoe wij dat hier doen."
Nederland scoort bijvoorbeeld hoog met het tegengaan van voedselverspilling. Zo worden veel restproducten uit de voedselindustrie gebruikt om vee te voeren. Verder wordt biomassa uit de landbouw gebruikt met als doel om minder CO2 uit te stoten. Ook worden plantresten gebruikt als grondstof voor bouwmateriaal, textiel, karton, chemicaliën en kunststof. En CO2 die vrijkomt bij Shell in Pernis gaat via buizen naar de kassen in het Westland, waar het gebruikt wordt voor de groei van planten.
Onze 'voetafdruk' is volgens de Ruyter ook lager doordat de wet- en regelgeving hier strenger is dan in veel andere landen. Het gebruik van antibiotica in de veeteelt daalde tussen 2009 en 2016 met 64 procent, mede door beleid van de overheid. In 2015 daalde het gebruik van pesticiden tot minder dan de helft van het niveau van de jaren tachtig. Om ziektes en insecten tegen te gaan gebruiken akker- en tuinbouwers steeds vaker biologische middelen en natuurlijke vijanden.
Meer nieuws

Week 26: Hakselen-Rooien-Spoelen
Het oogsten is van start. Na de krokussen zijn nu de tulpen aan de beurt. De eerste stap is het hakselen van het tulpenloof, een belangrijke stap die plaatsvindt vóór…
Lees verder »
Week 25: Nieuwe MH rooimachine
In 2007 stonden de mannen trots op de nieuwe MH rooimachine, van links naar rechts: Jacques, Gijs, Binck Teun en Rob. Inmiddels zijn er vele rooi uren gemaakt met deze…
Lees verder »
Week 24: Voorbereiden op oogst
Deze week stond in het teken van de voorbereidingen op de verwerking van ons oogstproduct: de voorjaarsbloeiers. We trappen af met de krokussen, die als eerste geoogst en verwerkt gaan…
Lees verder »
Week 23: Dutch Lily Days
Afgelopen week stond volledig in het teken van contacten leggen én onderhouden. In een sector waarin de dagelijkse werkzaamheden op het bedrijf vaak alle aandacht opeisen, is het goed om…
Lees verder »
Week 22: Toen,… en nu
In het jaar 2013 heeft G.P. Burger Bloembollen een bedrijfsfilm opgenomen, die te zien Geschiedenis 50 jaar G.P. Burger Bloembollen Mooi om te zien, als we 12 jaar verder zijn,…
Lees verder »
Week 21: Wortelen zaaien
Na een te lange droge periode van droogte, is er deze week eindelijk weer regen gevallen – en daar zijn we erg blij mee! De neerslag was welkom, welkom om…
Lees verder »
Week 20: Bedrijfshulpverlening is een MUST
De jaarlijkse herhalingscursus Bedrijfshulpverlening (BHV) werd afgelopen week gevolgd – en wel in de moderne blended learning vorm. Bedrijfshulpverlening is erop gericht om bij een ongeval of calamiteit direct de juiste…
Lees verder »
Week 19: Schone schuren
De tulpenvelden beginnen langzaam rustiger te ogen: de meeste koppen zijn er inmiddels af, en het nalopen van de tulpen nadert zijn einde. Het was weer een intensieve maar mooie…
Lees verder »
Week 18: Kleurenpracht gekopt
Het is weer zover: het kopseizoen is begonnen! Wie langs onze velden rijdt, ziet misschien tot verbazing dat de prachtige tulpenbloemen vakkundig worden verwijderd. Maar waarom doen we dat eigenlijk?…
Lees verder »
Week 17: Kwaliteit door controle
Iedereen heeft kunnen genieten, en kan nog steeds genieten van de uitgestrekte velden met voorjaarsbloeiers. Deze weken is het niet alleen topdrukte met vele bezoekers die genieten van de prachtige…
Lees verder »