Week 42: Stikstof (3/3)

11 oktober 2019

Met kermis in het dorp, toch nog een stukje schrijven over stikstof, dan zit het best hoog:

Dat stikstof een probleem kan veroorzaken is al heel lang duidelijk. Sinds de jaren ’30 is de uitstoot hiervan gereduceerd met 50%. Sinds de agrarische sector zich bewust is van het probleem heeft deze sector investeringen gedaan, en de uitstoot met 64% gereduceerd! Goed bezig dus. Deze reductie, welke verbeteringen hebben die met zich meegebracht? Zijn er meer stikstofgevoelige vlinders geteld, of meer zandgrond hagedissen? Ehhhh, … dat weten we niet, want er zijn geen metingen of tellingen gedaan?

Hoe dan??? Politiek Den Haag: ‘wel maatregelen invoeren, en niet meten wat het resultaat hiervan is?’ Denkt u dat een boer op zijn bedrijf maatregelen treft zonder hiervan het resultaat te meten? Natuurlijk niet, want dan was die boer allang geen boer meer, …. Dan is hij namelijk failliet!

Meten is weten, duidelijk verhaal. Het RIVM meet en rapporteert, maar hoe meet het RIVM? Dat blijft een vaag verhaal. Er is nog geen methode die de neergeslagen stikstof (depositie) op de grond daadwerkelijk kan meten. Het RIVM schermt met woorden als ‘grootst mogelijke waarschijnlijkheid’, met een foutmarge tussen de 30-70%. Van de 6 meetpalen in Nederland staan er 2 direct naast een agrarische veehouderij, hoe bedoel je objectieve meetresultaten? De verbazing wordt nog groter als je weet dat politiek NL haar beleid dus baseert op dit onderzoek! Maximum snelheid verlagen, bouwplannen stilleggen, en het aantal boerenbedrijven halveren, op basis van een onderzoek waar je een foutmarge kan hebben van 70%!!! Mogen we u eraan herinneren dat de ruiming van varkensbedrijven door de varkenspest in 1997, op basis is geweest van onjuiste informatie! Er is bij alle geruimde bedrijven niet één besmet varken gevonden. Maar de varkenssector is wel veel kleiner geworden door bedrijfsbeëindiging vanuit wanhoop. Is dat wat politiek Den Haag opnieuw wil doen?

Minister Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit geeft ook publiekelijk toe, dat ‘we het moeten doen met het huidige rekenmodel van RIVM’, een betere is er niet. Als we een kleine inkijk krijgen vinden we al afwijkende voorwaarden: zo wordt de uitstoot van vliegtuigen niet gemeten boven de 900 meter, de uitstoot van auto’s tot 5 kilometer van het asfalt, maar van boeren bedrijven is geen limiet, dit wordt ‘oneindig’ gemeten.

Conclusie:

Feit 1: de linkse lobby speelt in op de onkunde van de Nederlandse bevolking m.b.t. stikstof

Feit 2: meten van depositie van stikstof is tot op heden NIET mogelijk

Feit 3: beslissingen worden door de politiek genomen op basis van onvolledige informatie

Suggestie: Zou het kunnen dat de politiek ‘stikstof’ gebruikt als kapstok, om via deze weg ruimte te creëren om de woningnood op te lossen?

 

Meer nieuws

Week 15: Zeehond zoekt bloeiende bollenvelden

De bloeiende bollenvelden zijn bewonderingswaardig, dat is over de hele wereld bekend. Maar dat nu ook het dierenrijk op zoek gaat om de bloeiende velden van dichtbij te komen bekijken…

Lees verder »

Week 14: Planten zomerbloeiers

In het buitengebied zijn we deze week begonnen met het planten van de zomerbloeiers, de lelies. Het was even afwachten wanneer de gronden droog genoeg waren om hier met de…

Lees verder »

Week 13: Tulpen koppen – waarom?

Tulpen koppen! Waarom doen de kwekers dat? Waarom worden de mooie bloemen van de tulp eraf gehaald? Deze vragen horen wij de hele dag door, en hiervoor alle begrip. Niets…

Lees verder »

Week 12: Onze bloemen ‘shinen’ op 75e keukenhof

Het mooiste voorjaarspark van de wereld is voor de 75e keer geopend, en wat is deze weer schitterend. Altijd weer spannend als inzender of de bollen mooi tot z'n recht…

Lees verder »

Week 11: Lelie planten

De zomerbloeiers zijn deze periode aan de beurt om geplant te worden. Deze week zijn de lelies aan de beurt. En dat was lekker dichtbij, de lelies staan op de…

Lees verder »

Week 10: Freesia’s planten

Freesia bloemen, die prachtige kleurrijke en heerlijk ruikende zomerbloeiers, worden in deze week gepland. Een bloem die door zijn vele nectar en stuifmeel een mooie bijdrage levert aan de biodiversiteit.…

Lees verder »

Week 9: Ziekzoeken begint

Een groot deel van de werktijd wordt in het voorjaar gebruikt om te 'ziekzoeken'. Jawel er is een werkwoord van gemaakt, want het is veel werk. Veel werk, maar ook…

Lees verder »

Week 8: Item in weekblad ‘nieuwe oogst’

Deze week in de nieuwe oogst:  https://www.nieuweoogst.nl/ 'Energieopslag als oplossing voor overvol net' 'Nadat het dak vol lag met zonnepanelen, viel het terug leveren tegen', vertelt Jacques Burger over één…

Lees verder »

Week 7: Narcissen kleuren de velden

De temperatuur stijgt, het voorjaar lonkt, en de narcissen gaan de velden kleuren. Heerlijk om te zien, de mooie gele narcissen kleur op de velden. De aankondiging van het voorjaar.…

Lees verder »

Week 6: Eerste crocussen in bloei

Het voor jaar nadert, en dat zien we in het land. De eerste voorzichtige bloei is gezien, de krokus laat zich kleuren. Krokussen zijn geliefd door mens, maar zeker ook…

Lees verder »