Week 47: Dag droog = dag genieten

29 november 2023

Wat kijken we toch uit naar eens wat minder neerslag. En dan is die dag daar, 1x tijdens daglicht geen regen, het lijkt een zegen.

Op dit moment zijn we druk bezig met het oogsten van de leliebollen. De bloemenstelen is de enige plantenrest die er nog staan. Wanneer de stelen nog niet volledig afgestorven zijn van de bol wordt er gekozen om de stelen machinaal te 'trekken' van de bol. Dit is een as die door de grond gaat om de stelen los te trekken van de leliebol. Een secuur klusje omdat de bol zelf niet beschadigd mag raken in dit proces. Het rooien zelf is ook een zorgvuldige klus, omdat leliebollen geen eenvoudig te rooien product is. Leliebollen hebben veel wortel en hebben geen echte 'huid' die het product beschermd. De chauffeur op de rooimachine moet goed opletten dat er niet teveel grond met de bollen meegerooid worden, maar zeker ook niet dat er beschadiging ontstaat. Met een mooie dag als vandaag is het gewoon even genieten, en dat dit dan ook nog vastgelegd wordt op de foto, is helemaal mooi meegenomen. Dank je wel!

 

 

Meer nieuws

Week 6: Eerste crocussen in bloei

Het voor jaar nadert, en dat zien we in het land. De eerste voorzichtige bloei is gezien, de krokus laat zich kleuren. Krokussen zijn geliefd door mens, maar zeker ook…

Lees verder »

Week 5: nog 50 dagen tot opening KEUKENHOF

Keukenhof gaat bijna open, en dit jaar voor de 75e editie. https://youtu.be/oFCDyvrO1xc Keukenhof opende haar deuren in 1950 en is sindsdien uitgegroeid tot een wereldwijd fenomeen dat al generaties lang…

Lees verder »

Week 4: Waspeen met unieke smaak

De bolgewassen die wij telen worden niet jaar achter jaar op dezelfde percelen geteeld. Sterker nog, bijvoorbeeld de geliefde tulpenpracht is slechts 1 x per 4 jaar op hetzelfde perceel…

Lees verder »

Week 3: Landverbetering

Onze landbouwgronden zijn het kapitaal waar wij afhankelijk van zijn. Om een goed product te kunnen oogsten moeten de gronden met zorg worden behandeld, en hebben deze ook onderhoud nodig.…

Lees verder »

Week 2: Spiksplinternieuw NIEUW :-))

Het jaar is fantastisch mooi begonnen met de aflevering van deze nieuwe machine in het wagenpark. Voor GP Burger is het al weer de vierde verreiker maar de eerste echte…

Lees verder »

Week 1: Nieuw jaar, nieuwe kansen

Aan het begin van het nieuwe jaar is er even rust. Rust om alle to-do lijstjes te laten voor wat ze zijn, even het hoofd leeg maken. Dan komen er…

Lees verder »

Week 52: Kerstgroet

Aan het einde van dit jaar blikken we terug met beelden. Wat is er weer ontzettend veel gebeurd. Natuurlijk het verlies van onze (schoon) vader, opa en grondlegger van ons…

Lees verder »

Week 51: Yessss, lelie verwerking is klaar!

Het is nooit eenvoudig om de oogstverwerking te plannen. Zoveel factoren zijn van invloed, overal zitten variabelen die soms slecht te beïnvloeden zijn. Het begint met het natuurproduct 'de leliebol',…

Lees verder »

Week 51 – ’t Zand in zicht

Jaarlijks valt er een krant op de deurmat vol verhalen van 't Zand gemaakt door mensen uit 't Zand. Met een oplage van 21.000 stuks is het duidelijk dat deze…

Lees verder »

Week 50: Welkom Jur Veldman

Welkom Jur Veldman, Voor zijn praktijk deel van de opleiding aan de Aeres Hogeschool in Dronten is Jur de komende periode bij ons aan het goede adres. Hij volgt in…

Lees verder »