Week 5: Licht vorst – heerlijk!

3 februari 2025

Lichte vorst, heerlijk! Maar naast dat het fijn is om een wintergevoel te hebben, is het zeker ook goed voor de agrarische percelen. Vorst is een soort natuurlijke reset, met verschillende effecten op bacteriën, schimmels, biodiversiteit en het algemene bodemleven. Veel bacteriën en schimmels worden minder actief bij temperaturen rond het vriespunt. Vooral gevoelige soorten kunnen afsterven, terwijl koude resistente micro-organismen overleven. Pathogene bacteriën en schimmels, zoals Pythium en Fusarium kunnen deels afnemen door vorst, wat gunstig is voor gewassen in het voorjaar. Tegelijkertijd kunnen nuttige schimmels nu met vorst in rust gaan en later weer actief worden. Sommige insectenlarven en schimmelsporen sterven af door lichte vorst, wat ziektedruk in de lente kan verminderen. Groter bodemleven als regenwormen, springstaarten, andere kleine bodemdieren trekken zich dieper terug in de grond om vorst te vermijden. Dit vermindert tijdelijk hun activiteit, maar beschermt hen tegen de kou.

Vorst kan plantenresten afbreken, wanneer de temperaturen weer stijgen komt hierdoor meer organisch materiaal vrij. Dit voedt micro-organismen en verhoogt de vruchtbaarheid. Bevriezing en ontdooiing zorgen voor een betere bodemstructuur. Water zet uit bij bevriezing, waardoor kluiten breken en de grond luchtiger wordt. Dit verbetert de waterdoorlaatbaarheid en bevordert wortelgroei.

Specifiek voor de bloembollen, de voorjaarsbloeiers hebben deze periode van kou nodig om tot bloei te komen (vernalisatie). Door de kou blijven ze in de winter in rust, om bij stijgende temperaturen het seintje "go" te krijgen. De vorst stimuleert de knopvorming en de bloemontwikkeling in de bol, en zorgt dus tijdens de bloei voor een gelijkmatigere bloei.

 

Meer nieuws

Week 23: Dutch Lily Days

Afgelopen week stond volledig in het teken van contacten leggen én onderhouden. In een sector waarin de dagelijkse werkzaamheden op het bedrijf vaak alle aandacht opeisen, is het goed om…

Lees verder »

Week 22: Toen,… en nu

In het jaar 2013 heeft G.P. Burger Bloembollen een bedrijfsfilm opgenomen, die te zien Geschiedenis 50 jaar G.P. Burger Bloembollen Mooi om te zien, als we 12 jaar verder zijn,…

Lees verder »

Week 21: Wortelen zaaien

Na een te lange droge periode van droogte, is er deze week eindelijk weer regen gevallen – en daar zijn we erg blij mee! De neerslag was welkom, welkom om…

Lees verder »

Week 20: Bedrijfshulpverlening is een MUST

De jaarlijkse herhalingscursus Bedrijfshulpverlening (BHV) werd afgelopen week gevolgd – en wel in de moderne blended learning vorm. Bedrijfshulpverlening is erop gericht om bij een ongeval of calamiteit direct de juiste…

Lees verder »

Week 19: Schone schuren

De tulpenvelden beginnen langzaam rustiger te ogen: de meeste koppen zijn er inmiddels af, en het nalopen van de tulpen nadert zijn einde. Het was weer een intensieve maar mooie…

Lees verder »

Week 18: Kleurenpracht gekopt

 Het is weer zover: het kopseizoen is begonnen! Wie langs onze velden rijdt, ziet misschien tot verbazing dat de prachtige tulpenbloemen vakkundig worden verwijderd. Maar waarom doen we dat eigenlijk?…

Lees verder »

Week 17: Kwaliteit door controle

Iedereen heeft kunnen genieten, en kan nog steeds genieten van de uitgestrekte velden met voorjaarsbloeiers. Deze weken is het niet alleen topdrukte met vele bezoekers die genieten van de prachtige…

Lees verder »

Week 16: Wens is vervulling

"een lang gekoesterde droom van mij als hobby fotografe, is toch echt een foto van een bloem met een prachtige vogel als een kwikstaart", was de start van een mail…

Lees verder »

Week 15: Let’s color the world

De Kop van Noord Holland staat volledig in bloei! Met pasen kleuren de velden prachtig en laten zich van hun mooiste kant zien. Naast de bloemenpracht bieden de gewassen ook…

Lees verder »

Week 14: Vorstschade voorkomen

Drukte op de velden, drukte bij het selecteren van de bloeiende bollenvelden, maar ook druk in de weer om vorstschade aan onze jonge gewassen te voorkomen. De grote temperatuurverschillen die…

Lees verder »