Week 51: Yessss, lelie verwerking is klaar!

22 december 2023

Het is nooit eenvoudig om de oogstverwerking te plannen. Zoveel factoren zijn van invloed, overal zitten variabelen die soms slecht te beïnvloeden zijn. Het begint met het natuurproduct 'de leliebol', is deze rijp genoeg om te rooien. Het rooien zelf, machines en mensen zijn veelal te plannen, maar de weersomstandigheden zeker niet. De verwerking is ook niet een constante, want hoe verwerkt de bol, veel of weinig uitzoekwerk? De contante betrouwbare factor was ook dit jaar weer, onze mensen op de werkvloer. Een grote pluim voor hun inzet en begrip om samen de klus te klaren. Iedereen wel op kerstavond thuis aanschuiven, en zet tot die tijd de schouders eronder. DANK JULLIE WEL!

Meer nieuws

Week 35: Gewasbeschermingsmiddelen gebruik

De laatste tijd staat het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen en de lelieteelt in de media volop in de schijnwerpers. Hierdoor krijgen wij van omwonenden en passanten met regelmaat vragen. De meest…

Lees verder »

Week 34: Freesia’s rooien

Een week of 2 eerder dan de normale 'september-freesia-rooimaand', zijn we begonnen met de oogst van de freesia knollen. Deze knollen zijn gedurende het gehele seizoen afgedekt met gaasdoek. Dit…

Lees verder »

Week 33: Geparteerde narcissen planten

De geparteerde narcissen zijn deze week ook gelijk gepland. Deze voorjaarsbloeiers zitten bijna 11 van de 12 maanden in de grond. Ze worden namelijk als eerste in de grond gepland,…

Lees verder »

Week 32: Parteren narcissen

Deze week zijn we gestart met een methode om narcissen te vermeerderen, het parteren. Dat wil zeggen dat we grote narcissenbollen zorgvuldig in meerdere stukjes verdelen, zodat elk stukje zich…

Lees verder »

Week 31: Narcissen opkisten

Na het oogsten en verwerken van de tulpen is de tijd van het oogsten van de narcissen aangebroken. Na een goed groeiseizoen, zijn we gestart met het rooien. Narcissen zijn…

Lees verder »

Week 30: Bollenpellen met hart, hand en machine

Afgelopen week verscheen er een mooi item bij Noordkop Centraal over bollenpellen bij ons op het bedrijf. In de reportage wordt duidelijk hoe bij ons op het bedrijf vakmanschap, traditie,…

Lees verder »

Week 29: Samen werken – Samen vieren

Achter elke bol die de schuur in komt, en elke gaasbak die de schuur verlaat, staan mensen. Mensen die elke dag hard werken, samenwerken en zich inzetten voor het gezamenlijke…

Lees verder »

Week 29: Duurzaam bodembeheer

Bij ons op het bedrijf wordt 'onderwaterzetten' (inundatie) al tientallen jaren toegepast. Een reductie van chemische middelengebruik om deze natuurlijke manier om wortelonkruiden zoals kweekgras en kiek te bestrijden. Dit…

Lees verder »

Week 28: Nieuw leven

De oogst gaat verder, de percelen worden leger, maar nieuw leven ontdekken we nog weer elke week. Zo is er een meerkoet die op de kop van een duiker een…

Lees verder »

Week 27: De toppers van de werkvloer

De oogst van de voorjaarsbloeiers wordt binnengehaald, maar moet ook verwerkt worden. Veel werk gebeurd inmiddels machinaal, maar een groot deel blijft ook mensen werk. Werk waarbij wij geholpen worden…

Lees verder »