Week 43: Energie puzzel

8 november 2021

Puzzelen met energie, wie had dat gedacht?  Het lijkt erop dat de tijd van betrouwbare stabiele onbeperkte energie leveranties achter ons ligt.

Het klimaat verandert wereldwijd en zo ook in Nederland. De gemiddelde temperatuur over de afgelopen eeuw is gestegen, de hoeveelheid en intensiteit van neerslag zijn toegenomen en hitte dagen komen vaker voor. Het realiseren van de klimaatdoelen van Parijs (2015) is nodig om verdere opwarming van de aarde en de gevolgen daarvan zo veel mogelijk te voorkomen. Om aan de afspraken van Parijs te voldoen moet Nederland overstappen van fossiele brandstoffen op duurzame energiebronnen zoals zon en wind. Samen krachten bundelen, dan kunnen we dit samen realiseren. (Bron: https://www.rivm.nl/onderwerpen/energietransitie) Maar, ... gaat de transitie op dit moment harder dan dat het elektriciteit netwerk in Nederland aan kan?

Ons bedrijf heeft ruim 2000 zonnepanelen op de daken van de bedrijfspanden liggen. Een investering van ca. ....., die zich op termijn dus terug gaat verdienen. Prima tot zo ver. Nu komt Liander met restricties:

1. Stroom terug leveren in periodes van overcapaciteit mag niet meer (dus: laat maar wegvloeien)

2. Boete op extra stroomverbruik (dan het gemiddelde verbruik van afgelopen 5 jaar). Terwijl de factuur over het maximale vastgelegde hoeveelheid gaat.

Kortom Liander stuurt wel rekeningen maar blijkt geen betrouwbare partner meer inzake een continue energie toevoer. En dit laatste is van essentieel belang om ons bedrijf draaiende te houden. Denk aan koelen van bollen en het draaien van machines bij de oogstverwerking. Nu zijn er natuurlijk pieken en dalen in verbruik en rijst de vraag, 'hoe kan ik dit als bedrijf beter spreiden'. Op welke manier kan ik mijn overcapaciteit energie inzetten in tijd van pieken in stroomverbruik. Dit is het vraagstuk dat nu ter tafel ligt. Op welke veilige manier kan er tijdelijk elektriciteit opgeslagen worden, zodat de afhankelijkheid van Liander afneemt, en de zelfvoorzienendheid gaat toenemen.

Een hele puzzel, ... waarvan de oplossing nog even op zich laat wachten.

Meer nieuws

Week 18: Zonnetje doet leliegroei goed

De eerste week van mei worden eindelijk de zonnestralen bij ons landje getoond. Heerlijke temperaturen die ook al boven de 20 graden uitstijgen. Het opkomende gewas van de lelie vind…

Lees verder »

Week 17: nakoppen met scholieren

Deze weken is het meivakantie, en er zijn ook scholieren die dan graag een zakcentje bij verdienen. En wij zijn daar blij mee want dan kunnen de tulpen worden nagekopt.…

Lees verder »

Week 16: Volop essentieel bodemleven

Alles wat we zien groeien of bloeien, kan alleen wanneer er goed bodemleven is. Bodemleven is de essentie van groei. Voor ons als agrariërs echt niets nieuws en daarom zijn…

Lees verder »

Week 15: Zeehond zoekt bloeiende bollenvelden

De bloeiende bollenvelden zijn bewonderingswaardig, dat is over de hele wereld bekend. Maar dat nu ook het dierenrijk op zoek gaat om de bloeiende velden van dichtbij te komen bekijken…

Lees verder »

Week 14: Planten zomerbloeiers

In het buitengebied zijn we deze week begonnen met het planten van de zomerbloeiers, de lelies. Het was even afwachten wanneer de gronden droog genoeg waren om hier met de…

Lees verder »

Week 13: Tulpen koppen – waarom?

Tulpen koppen! Waarom doen de kwekers dat? Waarom worden de mooie bloemen van de tulp eraf gehaald? Deze vragen horen wij de hele dag door, en hiervoor alle begrip. Niets…

Lees verder »

Week 12: Onze bloemen ‘shinen’ op 75e keukenhof

Het mooiste voorjaarspark van de wereld is voor de 75e keer geopend, en wat is deze weer schitterend. Altijd weer spannend als inzender of de bollen mooi tot z'n recht…

Lees verder »

Week 11: Lelie planten

De zomerbloeiers zijn deze periode aan de beurt om geplant te worden. Deze week zijn de lelies aan de beurt. En dat was lekker dichtbij, de lelies staan op de…

Lees verder »

Week 10: Freesia’s planten

Freesia bloemen, die prachtige kleurrijke en heerlijk ruikende zomerbloeiers, worden in deze week gepland. Een bloem die door zijn vele nectar en stuifmeel een mooie bijdrage levert aan de biodiversiteit.…

Lees verder »

Week 9: Ziekzoeken begint

Een groot deel van de werktijd wordt in het voorjaar gebruikt om te 'ziekzoeken'. Jawel er is een werkwoord van gemaakt, want het is veel werk. Veel werk, maar ook…

Lees verder »