Week 8: Item in weekblad ‘nieuwe oogst’

4 maart 2024

Deze week in de nieuwe oogst:  https://www.nieuweoogst.nl/

'Energieopslag als oplossing voor overvol net'

'Nadat het dak vol lag met zonnepanelen, viel het terug leveren tegen', vertelt Jacques Burger over één van de motivaties om over te gaan tot aanschaf van een accu. De accu van 1,1 megawattuur kan stroom voor maximaal 1 dag opslaan. Het werkt als een flexibele centrale, waarbij opwekking en verbruik op het bedrijf gekoppeld is aan levering en afname op het net. In totaal zijn 5 bedrijven betrokken bij de totstandkoming van plaatsing van de accu. Socomec heeft de accu geleverd (https://www.socomec.nl/nl), G.P. Burger heeft de accu aangekocht, Envitron regelt het energiemanagement (https://www.envitron.com/), en Edmij is de energieleverancier (https://edmij.nl/). Grid-On is het bedrijf van Martijn Schipper en Jesper Zuurbier die al deze partijen samenbrengen en zorgen voor een constructieve communicatie en actie (https://grid-on.nl/).

Energieopslag is een manier om efficiënter met bestaande aansluitingen om te gaan, waarbij 'peakshaving' mogelijk wordt. Het systeem bestaat uit modularie buitenkasten. Verzekeringstechnisch moeten de accus's buiten en los van de andere gebouwen staan in verband met brandrisico's. Bekend is dat brandende auto's moeilijk te blussen zijn, hetzelfde geldt voor stationaire accu's.

Meer nieuws

Week 18: Zonnetje doet leliegroei goed

De eerste week van mei worden eindelijk de zonnestralen bij ons landje getoond. Heerlijke temperaturen die ook al boven de 20 graden uitstijgen. Het opkomende gewas van de lelie vind…

Lees verder »

Week 17: nakoppen met scholieren

Deze weken is het meivakantie, en er zijn ook scholieren die dan graag een zakcentje bij verdienen. En wij zijn daar blij mee want dan kunnen de tulpen worden nagekopt.…

Lees verder »

Week 16: Volop essentieel bodemleven

Alles wat we zien groeien of bloeien, kan alleen wanneer er goed bodemleven is. Bodemleven is de essentie van groei. Voor ons als agrariërs echt niets nieuws en daarom zijn…

Lees verder »

Week 15: Zeehond zoekt bloeiende bollenvelden

De bloeiende bollenvelden zijn bewonderingswaardig, dat is over de hele wereld bekend. Maar dat nu ook het dierenrijk op zoek gaat om de bloeiende velden van dichtbij te komen bekijken…

Lees verder »

Week 14: Planten zomerbloeiers

In het buitengebied zijn we deze week begonnen met het planten van de zomerbloeiers, de lelies. Het was even afwachten wanneer de gronden droog genoeg waren om hier met de…

Lees verder »

Week 13: Tulpen koppen – waarom?

Tulpen koppen! Waarom doen de kwekers dat? Waarom worden de mooie bloemen van de tulp eraf gehaald? Deze vragen horen wij de hele dag door, en hiervoor alle begrip. Niets…

Lees verder »

Week 12: Onze bloemen ‘shinen’ op 75e keukenhof

Het mooiste voorjaarspark van de wereld is voor de 75e keer geopend, en wat is deze weer schitterend. Altijd weer spannend als inzender of de bollen mooi tot z'n recht…

Lees verder »

Week 11: Lelie planten

De zomerbloeiers zijn deze periode aan de beurt om geplant te worden. Deze week zijn de lelies aan de beurt. En dat was lekker dichtbij, de lelies staan op de…

Lees verder »

Week 10: Freesia’s planten

Freesia bloemen, die prachtige kleurrijke en heerlijk ruikende zomerbloeiers, worden in deze week gepland. Een bloem die door zijn vele nectar en stuifmeel een mooie bijdrage levert aan de biodiversiteit.…

Lees verder »

Week 9: Ziekzoeken begint

Een groot deel van de werktijd wordt in het voorjaar gebruikt om te 'ziekzoeken'. Jawel er is een werkwoord van gemaakt, want het is veel werk. Veel werk, maar ook…

Lees verder »