Week 16: Volop essentieel bodemleven

2 mei 2024

Alles wat we zien groeien of bloeien, kan alleen wanneer er goed bodemleven is. Bodemleven is de essentie van groei. Voor ons als agrariërs echt niets nieuws en daarom zijn we ook voorzichtig met onze gronden, en behoudend met het gebruik van gewasbescherming. Alle gebruik is alleen wanneer het strikt noodzakelijk is. Niet alleen vanuit de portemonnee gezien, maar bovenal en vooral vanuit het bodemleven gezien. Geen bodemleven is voor ons geen gewas, geen teelt, geen brood.

Gronden, ofwel onze 'aarde', speelt een grote rol in het opvangen van de klimaatverandering en het natuurlijk reinigingsmechanisme van grond is enorm belangrijk. Als agrariërs is deze kennis met de paplepel meegegeven, maar ook de Universiteit van Wageningen heeft hier meerdere onderzoeken aan geweid, en over gepubliceerd: https://edepot.wur.nl/168014#:~:text=Zonder%20bodemleven%20loopt%20de%20productie,het%20reinigen%20van%20verontreinigde%20grond.&text=Het%20bodemleven%20werkt%20ongemerkt%2C%20maar%20hard.

Het bodemleven werkt ongemerkt, maar hard. Het is een heel netwerk van organismen die elkaar eten of met hun uitwerpselen ervoor zorgen dat andere organismen kunnen eten. Ook de planten
zijn onderdeel van dit voedselweb. Zowel de afgestorven plantenwortels als de plantenresten die op de grond terechtkomen, dienen als voedsel voor de grotere beesten zoals miljoenpoten en
pissebedden. Zij gebruiken hier maar een klein deel van; de rest scheiden ze weer uit in kleiner organisch materiaal, dat ander bodemleven verder kan verteren. Zo zorgen zij er met elkaar
voor dat organische stof wordt omgezet in voedingsstoffen, die weer opgenomen kunnen worden door planten.
Dat is niet het enige.

Bodemorganismen doen nog veel meer nuttige dingen. Sommige zorgen voor stabiele bodemaggregaten, andere leggen een buffer rondom plantenwortels tegen schadelijke andere organismen. Ze leggen voedingsstoffen en koolstof vast of graven gangen waar water door afgevoerd kan worden, of waar water juist wordt vastgehouden.

Een belangrijk aspect is lucht in de bodem, lucht wordt onder andere gevormd door de wormen (en wormachtige) in de grond. Deze worm is gebaad bij zo min mogelijk tractor verkeer, goed organisch stof gehalte (voedsel), minder grondbewerking (ploegen) en chemische bestrijdingsmiddelen waar kan vervangen door biologische middelen. Prachtig om te zien, dat wanneer we gaan planten, de wormen volop aanwezig zijn in onze gronden. Samen werken met de kracht van de natuur, op weg naar een mooi gewas.

 

Meer nieuws

Week 17: Kwaliteit door controle

Iedereen heeft kunnen genieten, en kan nog steeds genieten van de uitgestrekte velden met voorjaarsbloeiers. Deze weken is het niet alleen topdrukte met vele bezoekers die genieten van de prachtige…

Lees verder »

Week 16: Wens is vervulling

"een lang gekoesterde droom van mij als hobby fotografe, is toch echt een foto van een bloem met een prachtige vogel als een kwikstaart", was de start van een mail…

Lees verder »

Week 15: Let’s color the world

De Kop van Noord Holland staat volledig in bloei! Met pasen kleuren de velden prachtig en laten zich van hun mooiste kant zien. Naast de bloemenpracht bieden de gewassen ook…

Lees verder »

Week 14: Vorstschade voorkomen

Drukte op de velden, drukte bij het selecteren van de bloeiende bollenvelden, maar ook druk in de weer om vorstschade aan onze jonge gewassen te voorkomen. De grote temperatuurverschillen die…

Lees verder »

Week 13: Bloembollen: Geur-Kleur-Leven

Er bestaat geen ander product met zoveel gevoelswaarde en verbindende waarde als bloembollen. Er bestaat geen ander bloemenland dat zo innovatief en ondernemend is als Nederland. Onze bloembollen zijn diepgeworteld…

Lees verder »

Week 12: Freesia knollen planten

Het mooie rustige en droge weer is uitermate geschikt voor de volgende activiteit op onze to-do lijst: het planten van freesia knollen! Deze geurige en kleurrijke bloemen zijn niet alleen…

Lees verder »

Week 11: op zoek naar nectar

Bloeiende krokus velden kunnen we in de kop van Noord-Holland op dit moment volop waarnemen. Wanneer we in de velden lopen, voor de selectie van de krokussen, zien we veel…

Lees verder »

Week 10: Work in progress, …

Nu de lelieoogst geheel achter ons ligt, is het werk in de schuren afgerond. Het mooie weer, en dus de bloeiperiode van de voorjaarsbloeiers klopt aan de deur, en dus…

Lees verder »

Week 9: Lelie verwerking helemaal afgerond

Jawel, het is helemaal klaar. De verwerking van de leliebollen, van rooien tot verwerken tot eindschoonmaak, het is afgerond. Alle machines die speciaal voor dit proces worden gebruikt staan weer…

Lees verder »

Week 8: ‘Wij van LTO Noord – Jacques Burger’

In de vakkrant van LTO deze week een interview van Jacques Burger bij het wekelijks thema artikel: "Wij van LTO noord" Een van de vragen: Wat zou U doen als…

Lees verder »