
Week 10: vermeerderen van lelies
13 maart 2023Leliebollen vermeerderen kan op diverse natuurlijke manieren.
Bij de species leliebollen kan vermeerderen door zaad te oogsten. Dit lukt wel, maar kan alleen bij 'wilde' species Lelies, deze komen soortecht terug van zaad. De ‘hedendaagse’ lelies geven nagenoeg geen zaad.
Splitsen van bollen is een eenvoudige manier van vermeerderen. Sommige lelies splitsen zichzelf in 2 of soms wel 3 bollen. Door deze bollen te scheiden, ontstaan er 3 separate bollen.
Op de stengelwortel van de lelie, die onder de grond groeit, groeien ook hele kleine 'jonkies', ook wel stengeljongen genoemd. Het scheiden van het bolletje en de stengel levert een mini bolletje op, die nog een aantal jaren doorgeteeld moet worden om grote lelie bol te worden.
De reguliere vermeerdering van lelies is het 'schubben' van de bollen. De lelie die in aanmerking komt voor vermeerdering is natuurlijk van uitmuntende kwaliteit, die vrij is van virus of andere voorkomende ziektes. Een leliebol is opgebouwd uit allemaal losse 'schubben', en die worden voor de vermeerdering allemaal losgebroken, met behoud van een stukje bol bodem (DNA). Deze losse schubben worden bewaard in potgrond bij een temperatuur van ongeveer 20 graden. Na deze periode zijn er op de rand van het schub kleine bolletjes gegroeid. Deze bolletjes worden met een aangename voorjaarstemperatuur buiten geplant en zullen, afhankelijk van de groei, 1 of 2 jaar blijven zitten. Na deze periode worden ze gerooid, en gecontroleerd op grootte en ziek en zeer. Daarna zullen ze nog een jaar geteeld worden om uit te groeien tot een verkoopbare maat leliebol.
Meer nieuws

Week 38: SPONSOR VD WEEK: GP BURGER BLOEMBOLLEN
Sponsoring is bij ons vanzelfsprekend in een dorp. Samen een steentje bijdragen, ofwel financieel, maar zeker ook door samen de schouders onder dorpse activiteiten te zetten. Voetbalvereniging Geel-Zwart in 't…
Lees verder »
Week 37: Welkom Leen!
Voor zijn opleiding MBO Plantenteelt Clusius College Hoorn, wat tegenwoordig VONK heet, komt Leen 5 maanden bij ons op het bedrijf stagelopen. Eerst meedraaien in de dagelijkse werkzaamheden en het…
Lees verder »
Week 36: Drainage vervangen
Alle voorjaarsbloeiers, en ook alle freesia's zijn gerooid. Tijd om diverse hoeken in te zaaien met groenbemesters, inundatie toe te passen (land onderwater), of onderhoud te plegen. Onderhoud in de…
Lees verder »
Week 35: Freesia’s rooien
We blikken richting het najaar, en dus is het tijd voor het rooien van de freesia knollen. De neerslag zorgt ervoor dat het rooiproces erg gestaag verloopt, maar beetje bij…
Lees verder »
Week 32: Rob ‘ziet’ Isaak
Een jaartje ouder stemt jou tevree maar vind je 60 jaar ook oké? Natuurlijk wel Je wordt niet grijzer maar met de jaren wel weer wijzer
Lees verder »
Week 31: Kevin Hollander verruilt bollen voor piepers
Na ruim 5 jaar bij ons in de bloembollen gewerkt te hebben, gaat Kevin verder in de aardappels. Wij bedanken Kevin voor de jaren dat we samen hebben mogen optrekken,…
Lees verder »
Week 30: Scholieren werken er nog!
Niet meer zo massaal als vroeger, maar zeker zijn er nog scholieren in de bollenschuur aan het werk. Uit het dorp, op de fiets, samen op weg naar de bollenschuur,…
Lees verder »
Week 29: Kringloop landbouw
De voorjaarsbloeiers als krokussen, tulpen en narcissen zijn van het land af, en in de schuur om verwerkt te worden. Tijd om extra aandacht aan het land te besteden. Het…
Lees verder »
Week 28: Onderwater land – inundatie
Waarom heeft de bollenkweker een stuk van zijn land onder water laten lopen? Eén van die vragen die wij bijna dagelijks krijgen in de kop van NH waar toeristen op…
Lees verder »
Week 27: Kennis delen door Opa & Oma
Bijzonder dankbaar zijn wij dat de grondleggers van ons bedrijf, Gert Burger (geboren 1930) en Corry Burger-Veul (geboren 1939) nog altijd langskomen om te kijken en hun visie te geven…
Lees verder »