Week 10: vermeerderen van lelies

13 maart 2023

Leliebollen vermeerderen kan op diverse natuurlijke manieren.

Bij de species leliebollen kan vermeerderen door zaad te oogsten. Dit lukt wel, maar kan alleen bij 'wilde' species Lelies, deze komen soortecht terug van zaad. De ‘hedendaagse’ lelies geven nagenoeg geen zaad.

Splitsen van bollen is een eenvoudige manier van vermeerderen. Sommige lelies splitsen zichzelf in 2 of soms wel 3 bollen. Door deze bollen te scheiden, ontstaan er 3 separate bollen.

Op de stengelwortel van de lelie, die onder de grond groeit, groeien ook hele kleine 'jonkies',  ook wel stengeljongen genoemd. Het scheiden van het bolletje en de stengel levert een mini bolletje op, die nog een aantal jaren doorgeteeld moet worden om grote lelie bol te worden.

De reguliere vermeerdering van lelies is het 'schubben' van de bollen. De lelie die in aanmerking komt voor vermeerdering is natuurlijk van uitmuntende kwaliteit, die vrij is van virus of andere voorkomende ziektes. Een leliebol is opgebouwd uit allemaal losse 'schubben', en die worden voor de vermeerdering allemaal losgebroken, met behoud van een stukje bol bodem (DNA). Deze losse schubben worden bewaard in potgrond bij een temperatuur van ongeveer 20 graden. Na deze periode zijn er op de rand van het schub kleine bolletjes gegroeid. Deze bolletjes worden met een aangename voorjaarstemperatuur buiten geplant en zullen, afhankelijk van de groei, 1 of 2 jaar blijven zitten. Na deze periode worden ze gerooid, en gecontroleerd op grootte en ziek en zeer. Daarna zullen ze nog een jaar geteeld worden om uit te groeien tot een verkoopbare maat leliebol.

 

 

 

Meer nieuws

Week 11: Bloeiende krokus luidt lente in

Wat heerlijk dat we de eerste gekleurde velden kunnen zien. Alsof ze onder de grond zitten te wachten tot ze eruit mogen springen, prachtig paars, gestreept, wit en geel, dat…

Lees verder »

Week 9: Jubilaris Martin Verschoor

Een jubileum op de werkvloer. Martin Verschoor is 12,5 jaar in dienst bij ons, een mooie mijlpaal! Bijzonder in de tijd waarin dienstverbanden steeds vluchtiger, losser en korter worden. Een…

Lees verder »

Week 8: Lente op komst – Bloeiend Zijpe

Het zonnetje schijnt, de temperaturen stijgen, en de eerste gewassen laten zich zien. Zo mooi om in de ochtend de rijp op het stro te zien, en het eerste groen…

Lees verder »

Week 5: Land verbetering

In het verlengde van het bericht van vorige week, waarin ingegaan werd op onderhoud van infrastructuur van de waterhuishouding, is deze week gestart met landverbetering. Gedurende het seizoen zijn er…

Lees verder »

Week 4: Waterhuishouding

De waterhuishouding in het land is essentieel voor het telen van bloembollen. Te kort is desastreus maar ook te veel kan desastreuze gevolgen hebben. Daar het klimaat er op dit…

Lees verder »

Week 3: Amerika bezoek bij Binck

Sinds oktober van vorig jaar is Binck Burger in Amerika. Hij is op werkstage in Arcata bij Sun Valley van Lane de Vries. Een mooi moment om zelf ook de…

Lees verder »

Week 2: Laatste rooiwerk en plantgoed draaien

De start van de werkzaamheden in januari bestaat uit het laatste beetje schubben lelies rooien. Daarnaast is er in de schuur werk om het plantgoed van volgend jaar schoon weg…

Lees verder »

Week 1: Welkom 2023

Een heel nieuw jaar, een blanco blad dat we zelf gaan vullen, 4 seizoenen, 12 maanden 52 weken 365 dagen 8760 uren 525600 minuten 31536000 seconden We hebben er zin…

Lees verder »

Week 51: Fijne Feestdagen

Aan het einde van het jaar duiken we nog even in de foto's van het jaar. Even terugblikken, even genieten, samen trots zijn wat is gebeurd, samen reflecteren wat beter kon, samen stilstaan…

Lees verder »

Week 50: Koning Winter is er!

Zoals de verwachtingen al deden vermoeden is koning winter het land binnen gekomen. Helemaal prima, de voorzorgsmaatregelen hebben geholpen. De lelies in het buitengebied zijn allemaal binnen, deze kunnen verwerkt…

Lees verder »