Week 10: vermeerderen van lelies

13 maart 2023

Leliebollen vermeerderen kan op diverse natuurlijke manieren.

Bij de species leliebollen kan vermeerderen door zaad te oogsten. Dit lukt wel, maar kan alleen bij 'wilde' species Lelies, deze komen soortecht terug van zaad. De ‘hedendaagse’ lelies geven nagenoeg geen zaad.

Splitsen van bollen is een eenvoudige manier van vermeerderen. Sommige lelies splitsen zichzelf in 2 of soms wel 3 bollen. Door deze bollen te scheiden, ontstaan er 3 separate bollen.

Op de stengelwortel van de lelie, die onder de grond groeit, groeien ook hele kleine 'jonkies',  ook wel stengeljongen genoemd. Het scheiden van het bolletje en de stengel levert een mini bolletje op, die nog een aantal jaren doorgeteeld moet worden om grote lelie bol te worden.

De reguliere vermeerdering van lelies is het 'schubben' van de bollen. De lelie die in aanmerking komt voor vermeerdering is natuurlijk van uitmuntende kwaliteit, die vrij is van virus of andere voorkomende ziektes. Een leliebol is opgebouwd uit allemaal losse 'schubben', en die worden voor de vermeerdering allemaal losgebroken, met behoud van een stukje bol bodem (DNA). Deze losse schubben worden bewaard in potgrond bij een temperatuur van ongeveer 20 graden. Na deze periode zijn er op de rand van het schub kleine bolletjes gegroeid. Deze bolletjes worden met een aangename voorjaarstemperatuur buiten geplant en zullen, afhankelijk van de groei, 1 of 2 jaar blijven zitten. Na deze periode worden ze gerooid, en gecontroleerd op grootte en ziek en zeer. Daarna zullen ze nog een jaar geteeld worden om uit te groeien tot een verkoopbare maat leliebol.

 

 

 

Meer nieuws

Week 30: Tulpen pellen KLAAR!

Het altijd zo fijn om met de oogst te mogen beginnen. Maar het is ook altijd een mijlpaal als alle tulpen weer door de schuur zijn geweest. Dan is de…

Lees verder »

Week 29: Warmte vraagt om verkoeling

De warmte vraagt om een verkoeling op z'n tijd. En dan is het extra leuk als een ijscoman in de pauze even ons bedrijf bezoekt, en iedereen een ijsje kan…

Lees verder »

Week 29: Narcissen oogst

Nadat de tulpenoogst 'binnen is', wordt het tijd voor de narcissen. De narcissen worden eerst 'boven' gerooid. Dat wil zeggen, dat ze eerst UIT de grond gehaald worden, en vervolgens…

Lees verder »

Week 29: BBQ

Even gezellig samenzijn. Zo halverwege de oogstperiode met alle medewerkers samen een BBQ. Het oogst-team 2024, iedereen is welkom, jong & ouder, Nederlands, Pools, Oekrains, gewoon even een gezellig samenzijn.…

Lees verder »

Week 28: Oranje steun op werkvloer

EK voetbal 2024; met spanning wordt meegejuicht en meegeleefd. Iedereen heeft hoop op goede afloop, en schat 'ons' Nederlands oranje, in als een kanshebber voor de finale. Laten we juichen,…

Lees verder »

Week 27: Zomerstorm raast over

De eerste zomerstorm van dit jaar is een feit. Langs de hele kust is het stormachtig geweest. Bij de aangekondigde zomerstormen zijn wij altijd extra waakzaam en alert. De gerooide…

Lees verder »

Week 26: Gezichten van de werkvloer

De oogst van de voorjaarsbloeiers wordt op dit moment verwerkt. Hoe fijn is het dat je met een ploeg van gemotiveerde, hard werkende en fijne mensen op de werkvloer dit…

Lees verder »

Week 25: freesia’s in zicht

Freesia's telen wij in opdracht van 'Van den Bos Flowerbulbs' uit Honselersdijk https://www.vandenbos.com/nl/assortiment/freesia Deze freesia's telen wij onder doek. Dit doek beschermt de plant tegen luis, waarvoor dan geen gewasbescherming nodig…

Lees verder »

Week 24: Gijs & Kiet: mijlpalen vieren

Mijlpalen mag, en moet je misschien wel vieren: Gijs heeft de mooie leeftijd van 'halve abraham', of wel 25 jaar bereikt. Op deze mooie leeftijd is hij gaan samenwonen met…

Lees verder »

Week 23: Rooien gestart – nog nooit zo vroeg

Het rooien is gestart. Nog nooit in ons bestaan als bloembollenkwekers hebben wij zo vroeg in de maand juni de rooimachines gestart. De omstandigheden vragen erom, dus gaan we aan…

Lees verder »