Week 10: vermeerderen van lelies

13 maart 2023

Leliebollen vermeerderen kan op diverse natuurlijke manieren.

Bij de species leliebollen kan vermeerderen door zaad te oogsten. Dit lukt wel, maar kan alleen bij 'wilde' species Lelies, deze komen soortecht terug van zaad. De ‘hedendaagse’ lelies geven nagenoeg geen zaad.

Splitsen van bollen is een eenvoudige manier van vermeerderen. Sommige lelies splitsen zichzelf in 2 of soms wel 3 bollen. Door deze bollen te scheiden, ontstaan er 3 separate bollen.

Op de stengelwortel van de lelie, die onder de grond groeit, groeien ook hele kleine 'jonkies',  ook wel stengeljongen genoemd. Het scheiden van het bolletje en de stengel levert een mini bolletje op, die nog een aantal jaren doorgeteeld moet worden om grote lelie bol te worden.

De reguliere vermeerdering van lelies is het 'schubben' van de bollen. De lelie die in aanmerking komt voor vermeerdering is natuurlijk van uitmuntende kwaliteit, die vrij is van virus of andere voorkomende ziektes. Een leliebol is opgebouwd uit allemaal losse 'schubben', en die worden voor de vermeerdering allemaal losgebroken, met behoud van een stukje bol bodem (DNA). Deze losse schubben worden bewaard in potgrond bij een temperatuur van ongeveer 20 graden. Na deze periode zijn er op de rand van het schub kleine bolletjes gegroeid. Deze bolletjes worden met een aangename voorjaarstemperatuur buiten geplant en zullen, afhankelijk van de groei, 1 of 2 jaar blijven zitten. Na deze periode worden ze gerooid, en gecontroleerd op grootte en ziek en zeer. Daarna zullen ze nog een jaar geteeld worden om uit te groeien tot een verkoopbare maat leliebol.

 

 

 

Meer nieuws

Week 26: Hakselen-Rooien-Spoelen

Het oogsten is van start. Na de krokussen zijn nu de tulpen aan de beurt. De eerste stap is het hakselen van het tulpenloof, een belangrijke stap die plaatsvindt vóór…

Lees verder »

Week 25: Nieuwe MH rooimachine

In 2007 stonden de mannen trots op de nieuwe MH rooimachine, van links naar rechts: Jacques, Gijs, Binck Teun en Rob. Inmiddels zijn er vele rooi uren gemaakt met deze…

Lees verder »

Week 24: Voorbereiden op oogst

Deze week stond in het teken van de voorbereidingen op de verwerking van ons oogstproduct: de voorjaarsbloeiers. We trappen af met de krokussen, die als eerste geoogst en verwerkt gaan…

Lees verder »

Week 23: Dutch Lily Days

Afgelopen week stond volledig in het teken van contacten leggen én onderhouden. In een sector waarin de dagelijkse werkzaamheden op het bedrijf vaak alle aandacht opeisen, is het goed om…

Lees verder »

Week 22: Toen,… en nu

In het jaar 2013 heeft G.P. Burger Bloembollen een bedrijfsfilm opgenomen, die te zien Geschiedenis 50 jaar G.P. Burger Bloembollen Mooi om te zien, als we 12 jaar verder zijn,…

Lees verder »

Week 21: Wortelen zaaien

Na een te lange droge periode van droogte, is er deze week eindelijk weer regen gevallen – en daar zijn we erg blij mee! De neerslag was welkom, welkom om…

Lees verder »

Week 20: Bedrijfshulpverlening is een MUST

De jaarlijkse herhalingscursus Bedrijfshulpverlening (BHV) werd afgelopen week gevolgd – en wel in de moderne blended learning vorm. Bedrijfshulpverlening is erop gericht om bij een ongeval of calamiteit direct de juiste…

Lees verder »

Week 19: Schone schuren

De tulpenvelden beginnen langzaam rustiger te ogen: de meeste koppen zijn er inmiddels af, en het nalopen van de tulpen nadert zijn einde. Het was weer een intensieve maar mooie…

Lees verder »

Week 18: Kleurenpracht gekopt

 Het is weer zover: het kopseizoen is begonnen! Wie langs onze velden rijdt, ziet misschien tot verbazing dat de prachtige tulpenbloemen vakkundig worden verwijderd. Maar waarom doen we dat eigenlijk?…

Lees verder »

Week 17: Kwaliteit door controle

Iedereen heeft kunnen genieten, en kan nog steeds genieten van de uitgestrekte velden met voorjaarsbloeiers. Deze weken is het niet alleen topdrukte met vele bezoekers die genieten van de prachtige…

Lees verder »