Week 10: vermeerderen van lelies

13 maart 2023

Leliebollen vermeerderen kan op diverse natuurlijke manieren.

Bij de species leliebollen kan vermeerderen door zaad te oogsten. Dit lukt wel, maar kan alleen bij 'wilde' species Lelies, deze komen soortecht terug van zaad. De ‘hedendaagse’ lelies geven nagenoeg geen zaad.

Splitsen van bollen is een eenvoudige manier van vermeerderen. Sommige lelies splitsen zichzelf in 2 of soms wel 3 bollen. Door deze bollen te scheiden, ontstaan er 3 separate bollen.

Op de stengelwortel van de lelie, die onder de grond groeit, groeien ook hele kleine 'jonkies',  ook wel stengeljongen genoemd. Het scheiden van het bolletje en de stengel levert een mini bolletje op, die nog een aantal jaren doorgeteeld moet worden om grote lelie bol te worden.

De reguliere vermeerdering van lelies is het 'schubben' van de bollen. De lelie die in aanmerking komt voor vermeerdering is natuurlijk van uitmuntende kwaliteit, die vrij is van virus of andere voorkomende ziektes. Een leliebol is opgebouwd uit allemaal losse 'schubben', en die worden voor de vermeerdering allemaal losgebroken, met behoud van een stukje bol bodem (DNA). Deze losse schubben worden bewaard in potgrond bij een temperatuur van ongeveer 20 graden. Na deze periode zijn er op de rand van het schub kleine bolletjes gegroeid. Deze bolletjes worden met een aangename voorjaarstemperatuur buiten geplant en zullen, afhankelijk van de groei, 1 of 2 jaar blijven zitten. Na deze periode worden ze gerooid, en gecontroleerd op grootte en ziek en zeer. Daarna zullen ze nog een jaar geteeld worden om uit te groeien tot een verkoopbare maat leliebol.

 

 

 

Meer nieuws

Week 15: Zeehond zoekt bloeiende bollenvelden

De bloeiende bollenvelden zijn bewonderingswaardig, dat is over de hele wereld bekend. Maar dat nu ook het dierenrijk op zoek gaat om de bloeiende velden van dichtbij te komen bekijken…

Lees verder »

Week 14: Planten zomerbloeiers

In het buitengebied zijn we deze week begonnen met het planten van de zomerbloeiers, de lelies. Het was even afwachten wanneer de gronden droog genoeg waren om hier met de…

Lees verder »

Week 13: Tulpen koppen – waarom?

Tulpen koppen! Waarom doen de kwekers dat? Waarom worden de mooie bloemen van de tulp eraf gehaald? Deze vragen horen wij de hele dag door, en hiervoor alle begrip. Niets…

Lees verder »

Week 12: Onze bloemen ‘shinen’ op 75e keukenhof

Het mooiste voorjaarspark van de wereld is voor de 75e keer geopend, en wat is deze weer schitterend. Altijd weer spannend als inzender of de bollen mooi tot z'n recht…

Lees verder »

Week 11: Lelie planten

De zomerbloeiers zijn deze periode aan de beurt om geplant te worden. Deze week zijn de lelies aan de beurt. En dat was lekker dichtbij, de lelies staan op de…

Lees verder »

Week 10: Freesia’s planten

Freesia bloemen, die prachtige kleurrijke en heerlijk ruikende zomerbloeiers, worden in deze week gepland. Een bloem die door zijn vele nectar en stuifmeel een mooie bijdrage levert aan de biodiversiteit.…

Lees verder »

Week 9: Ziekzoeken begint

Een groot deel van de werktijd wordt in het voorjaar gebruikt om te 'ziekzoeken'. Jawel er is een werkwoord van gemaakt, want het is veel werk. Veel werk, maar ook…

Lees verder »

Week 8: Item in weekblad ‘nieuwe oogst’

Deze week in de nieuwe oogst:  https://www.nieuweoogst.nl/ 'Energieopslag als oplossing voor overvol net' 'Nadat het dak vol lag met zonnepanelen, viel het terug leveren tegen', vertelt Jacques Burger over één…

Lees verder »

Week 7: Narcissen kleuren de velden

De temperatuur stijgt, het voorjaar lonkt, en de narcissen gaan de velden kleuren. Heerlijk om te zien, de mooie gele narcissen kleur op de velden. De aankondiging van het voorjaar.…

Lees verder »

Week 6: Eerste crocussen in bloei

Het voor jaar nadert, en dat zien we in het land. De eerste voorzichtige bloei is gezien, de krokus laat zich kleuren. Krokussen zijn geliefd door mens, maar zeker ook…

Lees verder »