Week 24: >100 mm → HHNK faalt

22 juni 2021

Het was een heftig weekend. De grote hoeveelheid regen heeft gezorgd voor hoofdbrekens en vele extra uren werk. Helaas had dit voorkomen kunnen worden wanneer HHNK haar werkzaamheden in de voorliggende periode had gedaan. In de week voorafgaand hebben wij nog gevraagd waarom de maalsloten niet schoon zijn, met als waarschuwing: ‘wanneer er straks een grote bui valt, belemmerd dit de doorstroming’, het HHNK antwoord: ‘het zal zo’n vaart niet lopen’.

Dan komen de voorspellingen uit en komen de clusterbuien. De alarmlijn van HHNH is onbereikbaar en de gebiedsbeheerder, die neemt de telefoon niet op. De waterbergingen; een dure oplossing die speciaal voor hevige regenval zijn aangekocht en aangelegd, worden niet optimaal benut. Of, ... er werd geen water toegelaten omdat er kieviet eieren lagen, of schapen liepen, of er was niemand ter plaatse met de sleutel, of er is geen pomp om het water op tempo over te hevelen vanuit de overgelopen maalsloten. Op alle vlakken heeft HHNK het op moment suprême laten afweten.

Crisisoverleg, calamiteiten in kaart brengen, knelpunten evalueren, bagatelliserende woorden over overmacht door de persvoorlichter HHNH terwijl de agrariërs letterlijk het water tot de lippen hebben staan en de oogst dreigt te verzuipen.

De oplossing ligt bij de kennis uit de agrarische praktijk, vakmensen die een dag- en levenstaak hebben aan goed waterbeheer omdat het hun portemonnee raakt wanneer zij het laten afweten.

 

 

Meer nieuws

Week 31: Narcissen tijd!

Na de crocussen en de tulpen is het nu tijd om de narcissen te gaan oogsten. Narcissen zijn de voorjaarsbloeiers die de langste periode in de grond zitten. Ze worden…

Lees verder »

Week 30: Proberen = Leren → Bokashi maken

Fermentatie is een eeuwenoude techniek die anno nu wordt toegepast. Bacteriën, schimmels of gisten zorgen ervoor dat de plantenresten worden omgezet in een nieuw product, bokahsi genoemd. De basis is…

Lees verder »

Week 29: Gezichten van de werkvloer

Dankbaar en trots zijn wij op de mensen op de werkvloer. Alle handjes samen zorgen ervoor dat de oogst van de voorjaarsbloeiers verwerkt kan worden. De crocussen, tulpen en narcissen…

Lees verder »

Week 28: Freesia’s tonen kleur

Vandaag werden alle freesia's even zichtbaar. De doeken gingen er af, er kon vuil geplukt worden, de keurmeester kon zijn oordeel vellen, en dan voordat de werkdag over is, worden…

Lees verder »

Week 27: Rooimachines draaien volop

Het prachtige oer-Hollandse product, de tulp, is rijp om gerooid te worden. En dus moeten ze uit de grond, dit tijdstip van rijping mikt best nauw, dus er is wat…

Lees verder »

Week 26: Keukenhof showt onze bollen

Keukenhof verwelkomt met trots G.P. Burger Bloembollen B.V. uit ’t Zand NH als nieuwe inzender in Keukenhof. Al generaties lang telen zij met veel passie en vakkennis. Keukenhof kijkt uit…

Lees verder »

Week 25: MF DEMO Hollands Noordkop

Vandaag weer eens wat anders dan water wegpompen… Met de demo MF 8S.225 op pad  voor een demonstratie. Martin Verschoor had de uitgebreide functies van de trekker al weer snel…

Lees verder »

Week 24: Weerzien vakgenoten sr.

Jaren lang trokken ze met elkaar op in het lelievak. De één als teler, de ander als broeier. Mooie samenwerking samen gekend, mooie vriendschap ontstaan. In de nadagen van het…

Lees verder »

Week 23: Wie goed doet, goed ontmoet

Wanneer je vanuit het buitenland komt om in een onbekende omgeving geld te verdienen, dan bevind je jezelf in een kwetsbare positie. Het onbekende kan vele valkuilen met zich meebrengen,…

Lees verder »

Week 22: 55 dagen

Uit de theoretische familie-historische-bloembollen-overlevering en ervaring is het rooitijd wanneer de tulpenkoppen er 55 dagen af zijn. Op dit moment zitten we middenin deze 'afwacht' tijd. Tijd van achterover leunen…

Lees verder »