Week 24: >100 mm → HHNK faalt

22 juni 2021

Het was een heftig weekend. De grote hoeveelheid regen heeft gezorgd voor hoofdbrekens en vele extra uren werk. Helaas had dit voorkomen kunnen worden wanneer HHNK haar werkzaamheden in de voorliggende periode had gedaan. In de week voorafgaand hebben wij nog gevraagd waarom de maalsloten niet schoon zijn, met als waarschuwing: ‘wanneer er straks een grote bui valt, belemmerd dit de doorstroming’, het HHNK antwoord: ‘het zal zo’n vaart niet lopen’.

Dan komen de voorspellingen uit en komen de clusterbuien. De alarmlijn van HHNH is onbereikbaar en de gebiedsbeheerder, die neemt de telefoon niet op. De waterbergingen; een dure oplossing die speciaal voor hevige regenval zijn aangekocht en aangelegd, worden niet optimaal benut. Of, ... er werd geen water toegelaten omdat er kieviet eieren lagen, of schapen liepen, of er was niemand ter plaatse met de sleutel, of er is geen pomp om het water op tempo over te hevelen vanuit de overgelopen maalsloten. Op alle vlakken heeft HHNK het op moment suprême laten afweten.

Crisisoverleg, calamiteiten in kaart brengen, knelpunten evalueren, bagatelliserende woorden over overmacht door de persvoorlichter HHNH terwijl de agrariërs letterlijk het water tot de lippen hebben staan en de oogst dreigt te verzuipen.

De oplossing ligt bij de kennis uit de agrarische praktijk, vakmensen die een dag- en levenstaak hebben aan goed waterbeheer omdat het hun portemonnee raakt wanneer zij het laten afweten.

 

 

Meer nieuws

Week 15: Zeehond zoekt bloeiende bollenvelden

De bloeiende bollenvelden zijn bewonderingswaardig, dat is over de hele wereld bekend. Maar dat nu ook het dierenrijk op zoek gaat om de bloeiende velden van dichtbij te komen bekijken…

Lees verder »

Week 14: Planten zomerbloeiers

In het buitengebied zijn we deze week begonnen met het planten van de zomerbloeiers, de lelies. Het was even afwachten wanneer de gronden droog genoeg waren om hier met de…

Lees verder »

Week 13: Tulpen koppen – waarom?

Tulpen koppen! Waarom doen de kwekers dat? Waarom worden de mooie bloemen van de tulp eraf gehaald? Deze vragen horen wij de hele dag door, en hiervoor alle begrip. Niets…

Lees verder »

Week 12: Onze bloemen ‘shinen’ op 75e keukenhof

Het mooiste voorjaarspark van de wereld is voor de 75e keer geopend, en wat is deze weer schitterend. Altijd weer spannend als inzender of de bollen mooi tot z'n recht…

Lees verder »

Week 11: Lelie planten

De zomerbloeiers zijn deze periode aan de beurt om geplant te worden. Deze week zijn de lelies aan de beurt. En dat was lekker dichtbij, de lelies staan op de…

Lees verder »

Week 10: Freesia’s planten

Freesia bloemen, die prachtige kleurrijke en heerlijk ruikende zomerbloeiers, worden in deze week gepland. Een bloem die door zijn vele nectar en stuifmeel een mooie bijdrage levert aan de biodiversiteit.…

Lees verder »

Week 9: Ziekzoeken begint

Een groot deel van de werktijd wordt in het voorjaar gebruikt om te 'ziekzoeken'. Jawel er is een werkwoord van gemaakt, want het is veel werk. Veel werk, maar ook…

Lees verder »

Week 8: Item in weekblad ‘nieuwe oogst’

Deze week in de nieuwe oogst:  https://www.nieuweoogst.nl/ 'Energieopslag als oplossing voor overvol net' 'Nadat het dak vol lag met zonnepanelen, viel het terug leveren tegen', vertelt Jacques Burger over één…

Lees verder »

Week 7: Narcissen kleuren de velden

De temperatuur stijgt, het voorjaar lonkt, en de narcissen gaan de velden kleuren. Heerlijk om te zien, de mooie gele narcissen kleur op de velden. De aankondiging van het voorjaar.…

Lees verder »

Week 6: Eerste crocussen in bloei

Het voor jaar nadert, en dat zien we in het land. De eerste voorzichtige bloei is gezien, de krokus laat zich kleuren. Krokussen zijn geliefd door mens, maar zeker ook…

Lees verder »