Week 30: Proberen = Leren → Bokashi maken

23 juli 2021

Fermentatie is een eeuwenoude techniek die anno nu wordt toegepast. Bacteriën, schimmels of gisten zorgen ervoor dat de plantenresten worden omgezet in een nieuw product, bokahsi genoemd. De basis is een afvalstroom van riet en bermgrassen, hier worden effectieve micro-organismen aan toegevoegd, tezamen met een mix van zeeschelpenkalk en kleimineralen. Vervolgens wordt deze berg anaeroob (zonder zuurstof) verwerkt en ontstaat er na een periode van 8 tot 10 weken een waardevolle bodemverbeteraar. Fermentatie gaat ervoor zorgen dat de natuurlijke bodemenergie behouden gaat worden.

Dit nieuwe product gebruiken wij om ons land 'te voeden'. Het vele leven en energie die in de gronden zit, zorgt ervoor dat er een mooi product als de tulpenbol geproduceerd kon worden. Nu de bloembollen gerooid zijn is het tijd om het land, rust te geven om weer op kracht te komen. Naast rust zal het nieuwe product, bokahsi over het land uitgereden worden als 'voer' voor de bodem, om zo de waardes organische stof weer op niveau brengen. Naast de dierlijke mest en de kunstmest is bokashi de groene variant van de bodemverbeteraars. In de praktijk zullen we blijven proberen om te leren van en met de natuur. Op deze manier zal de toekomstige generatie bloembollen kunnen blijven telen. Kijken hoe dit in de praktijk gaat? Kijk de video: https://youtu.be/5CC65y1x1dg

Meer nieuws

Week 38: Huisartsen in opleiding verkennen platteland

Huisartsen te kort in de Noordkop! Huisarts Diederik de Boer: "We maken het iedere dag mee dat er te weinig huisartsen zijn in de omgeving, dat de waarneming moeilijk is…

Lees verder »

Week 37 Freesia’s rooien

De maand september staat in het teken van het rooien van de freesia kralen. Deze knollen zijn gedurende het gehele seizoen afgedekt met gaasdoek. De start van het rooiseizoen is…

Lees verder »

Week 36: Duurzame bodem resetten – inundatie

Duurzaam bodem resetten ofwel inundatie: Het voor langere tijd onder water zetten van een perceel bloembollengrond, bestrijdt een aantal grondgebonden ziekten, plagen, onkruiden en opslag van bollen goed. Al jaren…

Lees verder »

Week 35: Theorie & Praktijk, soms …

Theorie en Praktijk zijn vaak twee verschillende werelden. Werelden die samen op zoek moeten gaan naar een toepassing. Wat in theorie prima kan, blijkt soms te omslachtig in de praktijk…

Lees verder »

Week 34: We hakken ze in mootjes, …

Op dit moment zijn we bezig om diverse partijen narcissen sneller te vergroten. Doordat de natuurlijke vermeerdering van narcissen niet heel snel gaat, helpen we de natuur een beetje. De…

Lees verder »

Week 33: Nachtelijk bezoek

Onverwacht nachtelijk bezoek is vaak verontrustend. Dit keer verstoorde het de nachtrust door onbekende geluiden, maar was gelukkig niet erg verontrustend. De drie dames hadden een nachtelijk avontuur waarbij de…

Lees verder »

Week 32: Eindelijk!!! nieuwe kisten

Er zijn van die factoren waar je geen invloed op hebt. De vooruitziende blik in maart was dat we tekort kisten zouden hebben om de oogst door te komen. Dus…

Lees verder »

Week 31: Kruisbestuiving in agrarisch vak

Soms kom je in een ander agrarisch bedrijf iets tegen waarvan je denkt: 'dat zou bij ons op de werkvloer ook voordeel opleveren'. En zo ontstond het idee van de…

Lees verder »

Week 31: Eerste Freesia’s gerooid

Als het weer mee zit, kan het vlot gaan! De eerst freesia's zijn gerooid. Het betreft een speciaal perceel waarop een proef is gedaan. Want in de maand juli al…

Lees verder »

Week 30: Narcissen tijd!

Na de crocussen en de tulpen is het nu tijd om de narcissen te gaan oogsten. Narcissen zijn de voorjaarsbloeiers die de langste periode in de grond zitten. Ze worden…

Lees verder »