Week 30: Proberen = Leren → Bokashi maken

23 juli 2021

Fermentatie is een eeuwenoude techniek die anno nu wordt toegepast. Bacteriën, schimmels of gisten zorgen ervoor dat de plantenresten worden omgezet in een nieuw product, bokahsi genoemd. De basis is een afvalstroom van riet en bermgrassen, hier worden effectieve micro-organismen aan toegevoegd, tezamen met een mix van zeeschelpenkalk en kleimineralen. Vervolgens wordt deze berg anaeroob (zonder zuurstof) verwerkt en ontstaat er na een periode van 8 tot 10 weken een waardevolle bodemverbeteraar. Fermentatie gaat ervoor zorgen dat de natuurlijke bodemenergie behouden gaat worden.

Dit nieuwe product gebruiken wij om ons land 'te voeden'. Het vele leven en energie die in de gronden zit, zorgt ervoor dat er een mooi product als de tulpenbol geproduceerd kon worden. Nu de bloembollen gerooid zijn is het tijd om het land, rust te geven om weer op kracht te komen. Naast rust zal het nieuwe product, bokahsi over het land uitgereden worden als 'voer' voor de bodem, om zo de waardes organische stof weer op niveau brengen. Naast de dierlijke mest en de kunstmest is bokashi de groene variant van de bodemverbeteraars. In de praktijk zullen we blijven proberen om te leren van en met de natuur. Op deze manier zal de toekomstige generatie bloembollen kunnen blijven telen. Kijken hoe dit in de praktijk gaat? Kijk de video: https://youtu.be/5CC65y1x1dg

Meer nieuws

Week 39: Rooiseizoen lelies – voorbereiding

De maand oktober is van start. Op ons bedrijf ook de maand dat de lelieoogst gaat starten, maar alleen als het gewas daar aan toe is. Dus even een rondje…

Lees verder »

Week 38: Starten met planten voorjaarsbloeiers

Deze week is een start gemaakt met het planten van de voorjaarsbloeiers. Gedurende de komende 4 weken zullen de crocussen, narcissen en tulpen weer een plekje in onze bloembollengronden gaan…

Lees verder »

Week 37: Even samen er-op-uit

Op de laatste zonnige zomerdag in september zijn we met z'n allen een dagje er-op-uit getrokken. Samen de ontspanning opzoeken is altijd een goed idee! Een beetje sportief afgewisseld met…

Lees verder »

Week 36: Martin & Kevin – 50 & 25 jaar

Hieperdepiep Hoera, Dubbel feest is het elk jaar op deze dag, maar in 2022 toch wel heel speciaal. Beide heren bereiken de speciale jubileum leeftijd dat ze zich respectievelijk ABRAHAM…

Lees verder »

Week 35: ♫,… It is a beautiful morning,… ♫

Wat een prachtige ochtend, ... Even genieten mag echt, ...  en het werk kan ook gewoon doorgaan. Vanmorgen gestart met het rooien van de freesia's. De douw op het land,…

Lees verder »

Week 34: Vermeerderen is een kunst

Het vermeerderen van narcissen kunnen we een beetje op gang helpen. Wanneer we de literatuur van de hobby teler er op naslaan, lezen we het volgende: Belangrijk: Alleen parteren (vermeerderen…

Lees verder »

Week 33: Freesia’s rooien

Het is warm en droog, maar de werkzaamheden gaan door. De eerste freesia's kunnen gerooid worden, maar het werd bij het afslaan van het lof wel een beetje stoffig. Gelukkig…

Lees verder »

Week 32: Bollenvelden onder water

Waarom heeft de bollenkweker een stuk van zijn land onder water laten lopen? Eén van die vragen die wij bijna dagelijks krijgen in de kop van NH waar toeristen op…

Lees verder »

Week 31: Brandweer oefent

Vanavond de locatie 'Burgerbos' beschikbaar gesteld voor een oefening van Brandweer Callantsoog. Casus: Telefonische melding van situatie: 2 Duitse jongetjes van ca. 10 jaar spelen op het 'eilandje' en één…

Lees verder »

Week 31: Zonder transport geen bloembollen

En waar zullen we zijn, .... zonder transport van onze bloembollen. Als een geoliede machine loopt de verwerking in de schuur. Vanuit het land, gespoeld, gesorteerd, gecontroleerd, gepeld en geteld,…

Lees verder »