
Week 35: Frank Muntjewerf maalt en maalt,
30 augustus 2018Frank Muntjewerf van Fa. P. Muntjewerf & Co uit Breezand is degene die na de verwerking van de voorjaarsgewassen, onze bollenresten omzet tot hoogwaardig compost. Dit gebeurt met zijn unieke zelfrijdende compostfrees. De bollenresten worden op een wiers gereden, en binnen enkele dagen neemt de temperatuur snel toe. Deze hitte ontstaat doordat de micro organismen aan het werk gaan, ze zorgen voor de afbraak van het makkelijk afbreekbare materiaal. Een proces waarbij de temperatuur oploopt naar zo'n 65 graden C, en waarbij de belangrijkste ziekteverwekkers worden gedood. De temperatuur wordt goed in de gaten gehouden want mag niet naar de 70 graden gaan, want dan treedt verbranding op. Wanneer de temperatuur afneemt is de rijpingsfase van de compost ingetreden. Omzetting van de composthoop, waardoor overal in de hoop de hoge temperatuur bereikt wordt en de hoop luchtig blijft, is essentieel voor een goed resultaat. En dit omzetten, daar is Muntjewerf in gespecialiseerd. Bij de start van het composteren, in de hittefase komt de frees het materiaal 2-3 keer 'omzetten'. In totaal zal hij de weers circa 10 keer omzetten in een periode van 3-6 maanden. Het resultaat is hoogwaardig compost, dat voelt als droog plantenresten materiaal, en niet stinkt. Deze compost wordt uitgereden over de eigen percelen land om het organisch stof gehalte na de oogst weer op peil te brengen, en voor een nieuwe teelt te starten met een gezond bodemleven.
Meer nieuws

Week 6: crocusbloei verstopt
Jippie, de eerste kleur op het land is gezien! De vroege bloei van krokussen is het eerste teken van het voorjaar en tevens een traktatie voor de eerste bijen die…
Lees verder »
Week 5: Licht vorst – heerlijk!
Lichte vorst, heerlijk! Maar naast dat het fijn is om een wintergevoel te hebben, is het zeker ook goed voor de agrarische percelen. Vorst is een soort natuurlijke reset, met…
Lees verder »
Week 4: Voorzichtig Voorjaar lonkt
De weersomstandigheden zijn nog veelal grijs en grauw, maar toch wil de natuur zich gaan ontwikkelen richting het voorjaar. De zon zien we nagenoeg nog niet, maar als deze er…
Lees verder »
Week 3: Tulpenpluktuin op Museumplein Adam
Wat een kleurenpracht, wat een bloemenzee, wat enorm veel bewondering voor de bloem die zoveel kleur en vreugde brengt. Dit is in 1 korte zin het overheersende gevoelen van een…
Lees verder »
Week 2: Plantgoed klaarmaken
Tijdens het verwerken van leliebollen wordt een voorsortering gemaakt tussen de 'leverbare' bloembollen (ofwel de maatgrootte die verkocht kan worden) en het 'plantgoed'. Het plantgoed is het materiaal wat dient…
Lees verder »
Week 1: Starten in mooi 2025
Een nieuw jaar met vele nieuwe kansen en uitdagingen. We zullen als hardwerkende agrariers ook dit jaar weer samen de handen uit de mouwen steken om het beste in onszelf,…
Lees verder »
Week 52: Terugblikken en vooruitzien
Aan het einde van 2024 hopen we de rust te vinden om samen stil te staan bij het jaar 2024, terugblikken en dromen over het volgende jaar. Wensen uitspreken, en…
Lees verder »
Week 51: We did it!
Jawel, het is gelukt! Het grootste deel van de leverbare lelie bloembollen is verwerkt. Dat kan alleen als we het allemaal samen doen, samen de schouders eronder. Ontzettend mooi dat…
Lees verder »
Week 50: Samen werken – Samen vieren
De laatste tien dagen voor kerstmis zijn aangebroken. En alhoewel deze dagen vooral gevuld zullen zijn met werken, is het toch fijn om samen even in kerststemming te komen. Afgelopen…
Lees verder »
Week 49 Bloembollen onderzoek
Vanaf de start zijn wij als kwekers zeer enthousiast om samen de schouders onder dit project te zetten. Een project die de bloembollensector klaar maakt voor de toekomst, inzichten verstrekt…
Lees verder »