Week 35: Frank Muntjewerf maalt en maalt,

30 augustus 2018

Frank Muntjewerf van Fa. P. Muntjewerf & Co uit Breezand is degene die na de verwerking van de voorjaarsgewassen, onze bollenresten omzet tot hoogwaardig compost. Dit gebeurt met zijn unieke zelfrijdende compostfrees. De bollenresten worden op een wiers gereden, en binnen enkele dagen neemt de temperatuur snel toe. Deze hitte ontstaat doordat de micro organismen aan het werk gaan, ze zorgen voor de afbraak van het makkelijk afbreekbare materiaal. Een proces waarbij de temperatuur oploopt naar zo'n 65 graden C, en waarbij de belangrijkste ziekteverwekkers worden gedood. De temperatuur wordt goed in de gaten gehouden want mag niet naar de 70 graden gaan, want dan treedt verbranding op. Wanneer de temperatuur afneemt is de rijpingsfase van de compost ingetreden. Omzetting van de composthoop, waardoor overal in de hoop de hoge temperatuur bereikt wordt en de hoop luchtig blijft, is essentieel voor een goed resultaat. En dit omzetten, daar is Muntjewerf in gespecialiseerd. Bij de start van het composteren, in de hittefase komt de frees het materiaal 2-3 keer  'omzetten'. In totaal zal hij de weers circa 10 keer omzetten in een periode van 3-6 maanden. Het resultaat is hoogwaardig compost, dat voelt als droog plantenresten materiaal, en niet stinkt. Deze compost wordt uitgereden over de eigen percelen land om het organisch stof gehalte na de oogst weer op peil te brengen, en voor een nieuwe teelt te starten met een gezond bodemleven.

Meer nieuws

Week 14: Planten zomerbloeiers

In het buitengebied zijn we deze week begonnen met het planten van de zomerbloeiers, de lelies. Het was even afwachten wanneer de gronden droog genoeg waren om hier met de…

Lees verder »

Week 13: Tulpen koppen – waarom?

Tulpen koppen! Waarom doen de kwekers dat? Waarom worden de mooie bloemen van de tulp eraf gehaald? Deze vragen horen wij de hele dag door, en hiervoor alle begrip. Niets…

Lees verder »

Week 12: Onze bloemen ‘shinen’ op 75e keukenhof

Het mooiste voorjaarspark van de wereld is voor de 75e keer geopend, en wat is deze weer schitterend. Altijd weer spannend als inzender of de bollen mooi tot z'n recht…

Lees verder »

Week 11: Lelie planten

De zomerbloeiers zijn deze periode aan de beurt om geplant te worden. Deze week zijn de lelies aan de beurt. En dat was lekker dichtbij, de lelies staan op de…

Lees verder »

Week 10: Freesia’s planten

Freesia bloemen, die prachtige kleurrijke en heerlijk ruikende zomerbloeiers, worden in deze week gepland. Een bloem die door zijn vele nectar en stuifmeel een mooie bijdrage levert aan de biodiversiteit.…

Lees verder »

Week 9: Ziekzoeken begint

Een groot deel van de werktijd wordt in het voorjaar gebruikt om te 'ziekzoeken'. Jawel er is een werkwoord van gemaakt, want het is veel werk. Veel werk, maar ook…

Lees verder »

Week 8: Item in weekblad ‘nieuwe oogst’

Deze week in de nieuwe oogst:  https://www.nieuweoogst.nl/ 'Energieopslag als oplossing voor overvol net' 'Nadat het dak vol lag met zonnepanelen, viel het terug leveren tegen', vertelt Jacques Burger over één…

Lees verder »

Week 7: Narcissen kleuren de velden

De temperatuur stijgt, het voorjaar lonkt, en de narcissen gaan de velden kleuren. Heerlijk om te zien, de mooie gele narcissen kleur op de velden. De aankondiging van het voorjaar.…

Lees verder »

Week 6: Eerste crocussen in bloei

Het voor jaar nadert, en dat zien we in het land. De eerste voorzichtige bloei is gezien, de krokus laat zich kleuren. Krokussen zijn geliefd door mens, maar zeker ook…

Lees verder »

Week 5: nog 50 dagen tot opening KEUKENHOF

Keukenhof gaat bijna open, en dit jaar voor de 75e editie. https://youtu.be/oFCDyvrO1xc Keukenhof opende haar deuren in 1950 en is sindsdien uitgegroeid tot een wereldwijd fenomeen dat al generaties lang…

Lees verder »