Week 40: 75% Biologische gewasbeschermingsmiddelen

28 september 2021

WIST U DAT 75% van de gebruikte bestrijdingsmiddelen in de lelieteelt biologische is?

Gewasbescherming is een hekel punt in de teelt van lelies. 'Hekel' omdat de algehele opinie vaak is dat er te veel chemische bestrijdingsmiddelen worden gebruikt. Het tegendeel is waarheid. Ja, er worden chemische bestrijdingsmiddelen (Europees toegestaan) gebruikt, maar dit is slechts 25% van het totale gebruikt. In 2016 werd al 75% biologische middelen gebruikt, in 2012 was dit nog 63 procent. Dit blijkt uit de nieuwe cijfers van het CBS over het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen in de landbouw. Vanzelfsprekend zijn lelietelers intensief op zoek om dit percentage van 75% verder te laten stijgen. Het meest gebruikte middel is minerale olie, dat door SKAL is geplaatst op de inputlijst voor de biologische landbouw. Daarnaast maakt de lelieteelt ook gebruik van knoflook- en zeewierextracten. De cijfers van het CBS laten ook zien dat het totaal gebruik van gewasbeschermingsmiddelen door de lelieteelt is afgenomen. Samen kijken we naar mogelijkheden, want samen leven we op deze aarde. Iedereen doet wat!  (Bron: lelieteelt.nl - nieuwe oogst)

 

Meer nieuws

Week 15: Zeehond zoekt bloeiende bollenvelden

De bloeiende bollenvelden zijn bewonderingswaardig, dat is over de hele wereld bekend. Maar dat nu ook het dierenrijk op zoek gaat om de bloeiende velden van dichtbij te komen bekijken…

Lees verder »

Week 14: Planten zomerbloeiers

In het buitengebied zijn we deze week begonnen met het planten van de zomerbloeiers, de lelies. Het was even afwachten wanneer de gronden droog genoeg waren om hier met de…

Lees verder »

Week 13: Tulpen koppen – waarom?

Tulpen koppen! Waarom doen de kwekers dat? Waarom worden de mooie bloemen van de tulp eraf gehaald? Deze vragen horen wij de hele dag door, en hiervoor alle begrip. Niets…

Lees verder »

Week 12: Onze bloemen ‘shinen’ op 75e keukenhof

Het mooiste voorjaarspark van de wereld is voor de 75e keer geopend, en wat is deze weer schitterend. Altijd weer spannend als inzender of de bollen mooi tot z'n recht…

Lees verder »

Week 11: Lelie planten

De zomerbloeiers zijn deze periode aan de beurt om geplant te worden. Deze week zijn de lelies aan de beurt. En dat was lekker dichtbij, de lelies staan op de…

Lees verder »

Week 10: Freesia’s planten

Freesia bloemen, die prachtige kleurrijke en heerlijk ruikende zomerbloeiers, worden in deze week gepland. Een bloem die door zijn vele nectar en stuifmeel een mooie bijdrage levert aan de biodiversiteit.…

Lees verder »

Week 9: Ziekzoeken begint

Een groot deel van de werktijd wordt in het voorjaar gebruikt om te 'ziekzoeken'. Jawel er is een werkwoord van gemaakt, want het is veel werk. Veel werk, maar ook…

Lees verder »

Week 8: Item in weekblad ‘nieuwe oogst’

Deze week in de nieuwe oogst:  https://www.nieuweoogst.nl/ 'Energieopslag als oplossing voor overvol net' 'Nadat het dak vol lag met zonnepanelen, viel het terug leveren tegen', vertelt Jacques Burger over één…

Lees verder »

Week 7: Narcissen kleuren de velden

De temperatuur stijgt, het voorjaar lonkt, en de narcissen gaan de velden kleuren. Heerlijk om te zien, de mooie gele narcissen kleur op de velden. De aankondiging van het voorjaar.…

Lees verder »

Week 6: Eerste crocussen in bloei

Het voor jaar nadert, en dat zien we in het land. De eerste voorzichtige bloei is gezien, de krokus laat zich kleuren. Krokussen zijn geliefd door mens, maar zeker ook…

Lees verder »