Week 42: ‘Nederlandse boeren hebben laagste milieu-impact ter wereld’

16 oktober 2017

Waar wij als agrariërs al heel lang hard mee bezig zijn, is nu ook in een onderzoek vastgelegd. Al meer dan 100 jaar worden de gronden rondom ons bedrijf gebruikt voor het 'agrarisch' leven, deze gronden vormen de spil van ons bedrijf, en zijn de toekomst voor onze kinderen. Niet meer dan logisch dat wij hier verstandig mee omgaan.

De Nederlandse agrarische sector heeft relatief de laagste impact op het milieu van alle landen in de wereld. Dat zegt ABN Amro na onderzoek. Volgens de bank is per kilo landbouwproduct de gezamenlijke 'voetafdruk' van onder meer CO2, energie, pesticiden en antibiotica in Nederland het kleinst. "Per hectare land produceren we hier meer dan andere landen", zegt Jan de Ruyter, sectorbankier Agrarisch bij ABN Amro. "Op Wageningen University zitten studenten uit allerlei landen die willen leren hoe wij dat hier doen."

Nederland scoort bijvoorbeeld hoog met het tegengaan van voedselverspilling. Zo worden veel restproducten uit de voedselindustrie gebruikt om vee te voeren. Verder wordt biomassa uit de landbouw gebruikt met als doel om minder CO2 uit te stoten. Ook worden plantresten gebruikt als grondstof voor bouwmateriaal, textiel, karton, chemicaliën en kunststof. En CO2 die vrijkomt bij Shell in Pernis gaat via buizen naar de kassen in het Westland, waar het gebruikt wordt voor de groei van planten.

Onze 'voetafdruk' is volgens de Ruyter ook lager doordat de wet- en regelgeving hier strenger is dan in veel andere landen. Het gebruik van antibiotica in de veeteelt daalde tussen 2009 en 2016 met 64 procent, mede door beleid van de overheid. In 2015 daalde het gebruik van pesticiden tot minder dan de helft van het niveau van de jaren tachtig. Om ziektes en insecten tegen te gaan gebruiken akker- en tuinbouwers steeds vaker biologische middelen en natuurlijke vijanden.

 

Meer nieuws

Week 30: Tulpen pellen KLAAR!

Het altijd zo fijn om met de oogst te mogen beginnen. Maar het is ook altijd een mijlpaal als alle tulpen weer door de schuur zijn geweest. Dan is de…

Lees verder »

Week 29: Warmte vraagt om verkoeling

De warmte vraagt om een verkoeling op z'n tijd. En dan is het extra leuk als een ijscoman in de pauze even ons bedrijf bezoekt, en iedereen een ijsje kan…

Lees verder »

Week 29: Narcissen oogst

Nadat de tulpenoogst 'binnen is', wordt het tijd voor de narcissen. De narcissen worden eerst 'boven' gerooid. Dat wil zeggen, dat ze eerst UIT de grond gehaald worden, en vervolgens…

Lees verder »

Week 29: BBQ

Even gezellig samenzijn. Zo halverwege de oogstperiode met alle medewerkers samen een BBQ. Het oogst-team 2024, iedereen is welkom, jong & ouder, Nederlands, Pools, Oekrains, gewoon even een gezellig samenzijn.…

Lees verder »

Week 28: Oranje steun op werkvloer

EK voetbal 2024; met spanning wordt meegejuicht en meegeleefd. Iedereen heeft hoop op goede afloop, en schat 'ons' Nederlands oranje, in als een kanshebber voor de finale. Laten we juichen,…

Lees verder »

Week 27: Zomerstorm raast over

De eerste zomerstorm van dit jaar is een feit. Langs de hele kust is het stormachtig geweest. Bij de aangekondigde zomerstormen zijn wij altijd extra waakzaam en alert. De gerooide…

Lees verder »

Week 26: Gezichten van de werkvloer

De oogst van de voorjaarsbloeiers wordt op dit moment verwerkt. Hoe fijn is het dat je met een ploeg van gemotiveerde, hard werkende en fijne mensen op de werkvloer dit…

Lees verder »

Week 25: freesia’s in zicht

Freesia's telen wij in opdracht van 'Van den Bos Flowerbulbs' uit Honselersdijk https://www.vandenbos.com/nl/assortiment/freesia Deze freesia's telen wij onder doek. Dit doek beschermt de plant tegen luis, waarvoor dan geen gewasbescherming nodig…

Lees verder »

Week 24: Gijs & Kiet: mijlpalen vieren

Mijlpalen mag, en moet je misschien wel vieren: Gijs heeft de mooie leeftijd van 'halve abraham', of wel 25 jaar bereikt. Op deze mooie leeftijd is hij gaan samenwonen met…

Lees verder »

Week 23: Rooien gestart – nog nooit zo vroeg

Het rooien is gestart. Nog nooit in ons bestaan als bloembollenkwekers hebben wij zo vroeg in de maand juni de rooimachines gestart. De omstandigheden vragen erom, dus gaan we aan…

Lees verder »