Week 42: ‘Nederlandse boeren hebben laagste milieu-impact ter wereld’
16 oktober 2017Waar wij als agrariërs al heel lang hard mee bezig zijn, is nu ook in een onderzoek vastgelegd. Al meer dan 100 jaar worden de gronden rondom ons bedrijf gebruikt voor het 'agrarisch' leven, deze gronden vormen de spil van ons bedrijf, en zijn de toekomst voor onze kinderen. Niet meer dan logisch dat wij hier verstandig mee omgaan.
De Nederlandse agrarische sector heeft relatief de laagste impact op het milieu van alle landen in de wereld. Dat zegt ABN Amro na onderzoek. Volgens de bank is per kilo landbouwproduct de gezamenlijke 'voetafdruk' van onder meer CO2, energie, pesticiden en antibiotica in Nederland het kleinst. "Per hectare land produceren we hier meer dan andere landen", zegt Jan de Ruyter, sectorbankier Agrarisch bij ABN Amro. "Op Wageningen University zitten studenten uit allerlei landen die willen leren hoe wij dat hier doen."
Nederland scoort bijvoorbeeld hoog met het tegengaan van voedselverspilling. Zo worden veel restproducten uit de voedselindustrie gebruikt om vee te voeren. Verder wordt biomassa uit de landbouw gebruikt met als doel om minder CO2 uit te stoten. Ook worden plantresten gebruikt als grondstof voor bouwmateriaal, textiel, karton, chemicaliën en kunststof. En CO2 die vrijkomt bij Shell in Pernis gaat via buizen naar de kassen in het Westland, waar het gebruikt wordt voor de groei van planten.
Onze 'voetafdruk' is volgens de Ruyter ook lager doordat de wet- en regelgeving hier strenger is dan in veel andere landen. Het gebruik van antibiotica in de veeteelt daalde tussen 2009 en 2016 met 64 procent, mede door beleid van de overheid. In 2015 daalde het gebruik van pesticiden tot minder dan de helft van het niveau van de jaren tachtig. Om ziektes en insecten tegen te gaan gebruiken akker- en tuinbouwers steeds vaker biologische middelen en natuurlijke vijanden.
Meer nieuws
Week 2: Plantgoed klaarmaken
Tijdens het verwerken van leliebollen wordt een voorsortering gemaakt tussen de 'leverbare' bloembollen (ofwel de maatgrootte die verkocht kan worden) en het 'plantgoed'. Het plantgoed is het materiaal wat dient…
Lees verder »Week 1: Starten in mooi 2025
Een nieuw jaar met vele nieuwe kansen en uitdagingen. We zullen als hardwerkende agrariers ook dit jaar weer samen de handen uit de mouwen steken om het beste in onszelf,…
Lees verder »Week 52: Terugblikken en vooruitzien
Aan het einde van 2024 hopen we de rust te vinden om samen stil te staan bij het jaar 2024, terugblikken en dromen over het volgende jaar. Wensen uitspreken, en…
Lees verder »Week 51: We did it!
Jawel, het is gelukt! Het grootste deel van de leverbare lelie bloembollen is verwerkt. Dat kan alleen als we het allemaal samen doen, samen de schouders eronder. Ontzettend mooi dat…
Lees verder »Week 50: Samen werken – Samen vieren
De laatste tien dagen voor kerstmis zijn aangebroken. En alhoewel deze dagen vooral gevuld zullen zijn met werken, is het toch fijn om samen even in kerststemming te komen. Afgelopen…
Lees verder »Week 49 Bloembollen onderzoek
Vanaf de start zijn wij als kwekers zeer enthousiast om samen de schouders onder dit project te zetten. Een project die de bloembollensector klaar maakt voor de toekomst, inzichten verstrekt…
Lees verder »Week 48: Basis voor de toekomst
De oogstverwerking gaat de laatste weken in. De leverbare leliebollen, die al verkocht zijn, worden deze weken geschoond, op kwaliteit gecontroleerd en gesorteerd op maat. Na het sorteren worden de…
Lees verder »Week 47: Jongste Burger ook gecertificeerd
Jawel, ook de jongste van de Burgers is deze week in het bezit gekomen van zowel zijn heftruck certificaat, als zijn T-Rijbewijs. De rijlessen van https://verkeersschool-jongejan.nl/ waren waardevol, verschafte extra en…
Lees verder »Week 46: Kijkje ‘in de schuren’
De verwerking van de leliebloembollen oogst is dit jaar in volle gang, en we nemen u met een aantal foto's mee in de verwerking. Door de toepassing van de nieuwste…
Lees verder »Week 45: Gezichten van de werkvloer
De oogst is begonnen, fijn dat de werknemers er allemaal (weer) zijn. Mooi om samen de oogst te gaan verwerken.
Lees verder »